Horecaondernemers in Utrecht die buren zijn kunnen in de toekomst elkaars terrasruimte gebruiken Horecaondernemers in Utrecht die buren zijn kunnen in de toekomst elkaars terrasruimte gebruiken

Horecaondernemers in Utrecht die buren zijn kunnen in de toekomst elkaars terrasruimte gebruiken

Horecaondernemers in Utrecht die buren zijn kunnen in de toekomst elkaars terrasruimte gebruiken
Archieffoto terras Neude
Het moet voor horecaondernemers in Utrecht mogelijk worden om elkaars terrasruimte te gebruiken. Een motie om dit voor elkaar te krijgen is donderdag door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Het moet voor horecaondernemers in Utrecht mogelijk worden om elkaars terrasruimte te gebruiken. Een motie om dit voor elkaar te krijgen is donderdag door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

De ruimte in de binnenstad is erg schaars, terwijl horecaondernemers baat hebben bij genoeg ruimte voor hun terras. Tijdens de coronaperiode was het tijdelijk mogelijk om terrassen uit te breiden, maar met het vervallen van de anderhalvemeterregel is dit ook weer ingeperkt.

Toch is er nog behoefte om extra terrasruimte te gebruiken. Daar is iets voor bedacht: horecaondernemers die elkaars buren zijn moeten elkaars terrasruimte kunnen gebruiken als de andere ondernemer er geen gebruik van maakt. Het gaat dan specifiek om aaneengesloten terrassen.

VVD-raadslid Mariam Al-Saqaff hoorde het idee van horecaondernemers en diende donderdag een motie in om dit mogelijk te maken. De motie kon op steun rekenen van ChristenUnie, D66, DENK, EenUtrecht, PVV, Student & Starter, Volt en natuurlijk de VVD en had daarmee een meerderheid. Het voorstel moet nog wel uitgewerkt worden tot beleid voordat het terrasdelen ook echt kan beginnen.

10 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Voordat iedereen weer los gaat op de zogenaamde horeca- en feestpartijen d66 en S&S: dit voorstel kwam van -jawel!- de VVD.

 2. Marcel 59

  Kunnen de betreffende horecaondernemers dit niet onderling zelf regelen? Of moeten ze eerst naar het stadhuis om tegen betaling van tig euro een papiertje te halen?

 3. Lexus

  Dan kan ook het aantal plaatsen drastisch verminderd worden. Er wordt nog steeds door particulieren veel te veel beslag gelegd op de in beginsel openbaar bedoelde ruimte.

 4. Per Ommegaande

  Er is wel ERG veel aandacht van de raad voor horeca.
  Het zou de raadsleden sieren als zij wat meer prioriteit gaven aan armoedebestrijding, laaggeletterdheid, ongelijkheid, sport, zorg, woningen, gezondheid en andere dingen die alle inwoners ten goede komen, en niet alleen maar bezig zijn met de vrijetijdsbesteding van de inwoners met tijd en geld om uit te gaan.

 5. Baliekluiver

  Andere ondernemers zoeken het maar lekker zelf uit, maar horeca ‘ondernemers’ worden aan alle kanten gestut en gesteund. Want die zijn kennelijk niet in staat om hun eigen broek op te houden. Is het misschien een idee om de hele utrechtse horeca in loondienst van de gemeente te nemen, dan lopen ze helemaal geen bedrijfsrisico meer!

 6. Realist

  Goed besluit. De beschikbare ruimte wordt gewoon wat efficiënter gebruikt. Heeft werkelijk niemand last van.

 7. Koel Hoofd

  @Baliekluiver
  Horeca ambtenaren…. ambtelijke horeca?
  Biobier in bamboebeker met vegabitterballen op een blaadje sla geserveerd door genderneutrale personen op inclusieve terrasjes volgehangen met feestelijke regenboogkleuren?
  Dan is Utrecht met een jaar failliet…

 8. Yo

  @ Koel Hoofd

  Wat heeft het neo-liberaal voortrekken van (continu) de horeca in hemelsnaam te maken met politieke mensenrechten en duurzame zaken?

 9. Realist

  @Koel Hoofd. Het ambtenarencafé heeft wel burgers van de melkkoe op het menu staan. Die zijn nl nodig voor de bekostiging.

 10. Erik

  Dit wordt handel. Ik heb nog wat terrasruimte over. . Wat wil je ervoor betalen. Terrasrecht op publieke ruimte wordt handelswaar. Nu gaat elke horeca ondernemer zeker voor een zo groot mogelijk terras. Ben benieuwd wat binnenkort de terrasprijs per m2 wordt. In ieder geval meer dan de gemeente er nu voor krijgt. Zullen ook wel winter en zomer prijzen worden.
  Hoe doen die horeca jongens dat nou toch. Waarom vraagt de gemeenteraad geen tegenprestatie, bijv door ondertekening te eisen door de Utrechtse horeca van het convenant tegen gehoorschade. Horeca Nederland is de enige partij dit dit tot nu toe weigert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).