Horecaondernemers Sumo schuldig aan belastingfraude, maar geen straf vanwege fouten OM Horecaondernemers Sumo schuldig aan belastingfraude, maar geen straf vanwege fouten OM

Horecaondernemers Sumo schuldig aan belastingfraude, maar geen straf vanwege fouten OM

Horecaondernemers Sumo schuldig aan belastingfraude, maar geen straf vanwege fouten OM
De Sumo aan de Potterstraat
Drie horecaondernemers achter sushi-keten Sumo zijn schuldig bevonden aan belastingfraude. De rechter legt echter geen straf op omdat het Openbaar Ministerie (OM) lang heeft verzwegen dat documentairemakers het werk van de FIOD en het OM hadden vastgelegd. Het strafproces zou hierdoor in gevaar zijn geweest.

Drie horecaondernemers achter sushi-keten Sumo zijn schuldig bevonden aan belastingfraude. De rechter legt echter geen straf op omdat het Openbaar Ministerie (OM) lang heeft verzwegen dat documentairemakers het werk van de FIOD en het OM hadden vastgelegd. Het strafproces zou hierdoor in gevaar zijn geweest.

Er is jaren gewerkt aan de rechtszaak tegen vier horecaondernemers die betrokken zijn bij sushi-keten Sumo. In Utrecht zat een van de restaurants aan de Potterstraat. Die locatie sloot in 2018 plotseling. De opsporingsdienst van de belastingdienst, FIOD, deed in 2014 al een inval bij Sumo in Utrecht.

Een deel van de eigenaren was ook betrokken bij The Fish Market aan de Schoutenstraat, een volledig ingericht restaurant dat nooit openging omdat er getwijfeld werd aan de integriteit van de ondernemers. Daardoor werd er geen vergunning afgegeven.

Volgens het OM zijn gedeeltes van de omzet van de bedrijven bewust buiten de boekhouding gelaten en zijn er valse belastingaangiftes gedaan. De horecaondernemers zouden leiding hebben gegeven aan belastingfraude en witwassen. Dat er iets aan de hand was bij Sumo was dus al langer de beschuldiging.

Geen straf

Ook de rechtbank meent dit, maar er komt geen straf. Het OM heeft meerdere steken laten vallen. Zo hebben documentairemakers het onderzoek van de FIOD en het OM naar Sumo volledig gevolgd, de journalisten mochten alles inzien. Daarbij heeft het OM het maken van deze documentaire proberen geheim te houden, ook voor de verdachten en hun advocaten. Dit is niet de juist manier van werken meent de rechter.

Dat is niet het enige kritiekpunt van de rechtbank; zo heeft het bedrijf van de vier verdachten al boetes betaald. Bij een van de verdachten is dit voldoende geweest, hij zou dus niet meer vervolgd moeten worden. Ook is het alweer jaren geleden dat er fraude is gepleegd en heeft de rechtszaak onnodig lang geduurd.

Door dit alles heeft de rechter besloten dat drie verdachten wel schuldig zijn maar geen straf krijgen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Hoog tijd dat deze goudeerlijke ondernemers een zeer gepeperde claim bij het O.M. neerleggen, want dit is me nogal wat zeg….

  Word je eerst aangeklaagd door de overheid voor de ‘misdaad’ van het simpelweg willen behouden van geld dat je zelf verdiend hebt (alsof mensen die zich overheid noemen er recht op hebben…), heb je nota bene zelfs al lang illegitieme boetes betaald aan diezelfde onbeschofte afperser voor het ‘misdrijf’ van je eigen geld willen houden en dan blijkt die grijpgrage afperser achter de schermen je als volkomen onschuldige heimelijk ook nog eens (volkomen tegen de regels van nota bene die zelfde afperser in!) je illegaal tot de ster van een TV programma van diezelfde overheid gebombardeerd heeft…Om dit ook nog eens verder te verzwijgen tijdens de rechtsgang.

  Wow. Nee echt….Wow!

  Hoeveel gekker moet het nog worden…? Dit gebeurt zelfs niet in de meest corrupte staten ter wereld. Vrijspraak…?! Een paar miljoen schadevergoeding aan deze brandschone zakenlieden die helemaal niemand(!) iets misdaan hebben behalve de afpersers lijkt mij wel het minste dat billijk is, en dan wel betaald vanuit hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betrokken ambtenaren, want I’ll be damned dat ik als belastingbetaler ga betalen voor dit schandalige ambtelijke optreden….

 2. Lombokkert

  @Scherpschutter

  Meen je dit nou serieus? Mensen die geld witwassen geld geven van de staat? Ga in Rusland wonen man, je maakt jezelf echt compleet belachelijk zo.

 3. Wouter

  Ze zijn schuldig bevonden. Er is dus geen sprake van vrijspraak.

  De compensatie is dat ze niet de gevangenis in gaan. Daar mogen ze erg blij mee zijn.

 4. Bert

  – De staat liet ze een boete betalen van 15 miljoen euro en ging ze vervolgens nog eens strafrechtelijk vervolgen, iets wat nog een heikel punt is volgens het Europees Hof voor Rechten van de Mens.
  – Het hele item was bedoeld als promotiemateriaal voor de FIOD/Belastingdienst (diezelfde belastingdienst die nu al geruime tijd onder vuur ligt) en als afschrikmiddel moest dienen.
  – De makers van het item, mochten *alles* volgen: gesprekken, namen van verdachten, inval etc.
  – Vervolgens wil het OM (wat nu ook al geruime tijd onder vuur ligt, o.a. wegens gebrek aan objectiviteit) gaan knippen in plakken in de productie, omdat sommige dingen ze toch niet zo goed uitkomen
  – Een extra mooie voor Scherpschutter: het item was voor de KRO-NCRV: oftewel dit hele debacle is gefilmd met publiek geld

  @Lombokkert
  Punt is dat je dit soort punten je op een rijtje zet, de rechtsgang ook thuishoort of een andere bananenrepubliek (die wij niet claimen te zijn).
  Daarnaast is het sowieso heikel als in ons land (wat wederom geen bananenrepubliek claimt te zijn) deze ondernemers worden vervolgd voor belastingfraude, als de belastingdienst ook gewoon met grote multinationals speciale rulings maakt over het wel of niet belasting te betalen en hoeveel. Dat is nou niet echt rechtsgelijkheid.

  Daarnaast vind ik het vrij raar, als het strafproces in gevaar is gekomen en het OM meerdere steken heeft laten vallen, dat er dan toch nog een veroordeling is gekomen. Tot dusver het recht op een eerlijk proces.

 5. Scherpschutter

  @Lombokkert

  Right. U wilt dus mensen straffen voor de ‘misdaad’ van het proberen te behouden van geld dat ze zelf op een volkomen eerlijke manier verdiend hebben?

  Rusland lijkt me juist iets voor u en anders zal Venezuela u zeker ook bevallen in deze tijd van het jaar.

 6. woutvr

  Komen ze wel erg goed mee weg! Schuldig is schuldig.

 7. Koel hoofd

  Narcostaat, bananenrepubliek, witwasmachine…
  Het gaat goed met Nederland!

 8. Barend

  Wat ik mis in de reacties van de usual suspects is de veroordeling van het abjecte gedrag van het OM, onze rechtsstaat onwaardig.

 9. Cico

  Scherpschutter, Venezuela kent geen seizoenen want het ligt in de tropen. Dus het maakt geen klap uit in welke tijd van het jaar je het land bezoekt. Het is trouwens ook niet het tegenovergestelde van Rusland, integendeel.

 10. Berk

  Bizar verhaal, echt onbegrijpelijk handelen van het OM, dit neigt zelfs naar machtsmisbruik als je het mij vraagt. Maar waar haal je in vredesnaam vandaan dat dit ‘goudeerlijke’ ondernemers zijn Scherpschutter? Burgers en de overheid dienen zich aan de wet te houden toch?

 11. Scherpschutter

  @Berk

  Deze ondernemers zijn goudeerlijk Berk. Ze hebben niets anders gedaan dan een prima product bieden aan een vrijwillig betalende klant. Een 100% eerlijke en vrijwillige transactie tussen partijen die vrijwillig zakendoen. Deze ondernemers hebben hun geld 100% zuiver en eerlijk verdiend en zouden deze verdiensten graag ook zelf willen behouden. Werkelijk NIETS mis mee.

  Waar iets mis mee is, is de wet….Want geen mens zou ooit de vruchten van arbeid van een ander zomaar moeten mogen afpakken uiteraard. Dat het in een wet staat, betekent niet dat die wet ook automatisch ‘goed’ is. Om te toetsen of een wet ‘goed’ is, moet je een referentiekader van ‘goed’ en ‘slecht’ hebben. Dat vrijwel ieder mens roven en stelen ‘slecht’ vindt zult u met mij eens zijn…De meeste mensen passen dit simpele morele basisprincipe echter niet toe op een overheid….Niemand mag stelen, behalve een overheid?

 12. Kadoendra

  @Scherpschutter

  Ik heb een totaal andere mening dan u, maar u geeft mij hier wel heel veel plezier!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).