De Westerkerk in Utrecht gaat bijna open als hotel, restaurant en cultuurpodium | De Utrechtse Internet Courant De Westerkerk in Utrecht gaat bijna open als hotel, restaurant en cultuurpodium | De Utrechtse Internet Courant

De Westerkerk in Utrecht gaat bijna open als hotel, restaurant en cultuurpodium

De Westerkerk in Utrecht gaat bijna open als hotel, restaurant en cultuurpodium
Foto: Patrick Karg
De voormalige Westerkerk in het centrum van Utrecht heropent de deuren eind juni. Het wordt een multifunctioneel gebouw: een combinatie van een hotel en hostel, maar ook een restaurant met cultuurpodium.

De voormalige Westerkerk in het centrum van Utrecht heropent de deuren eind juni. Het wordt een multifunctioneel gebouw: een combinatie van een hotel en hostel, maar ook een restaurant met cultuurpodium.

De Westerkerk uit 1891 aan de Catharijnekade moest worden verkocht. Steeds meer kerkgemeenschappen in Utrecht hebben het moeilijk: er is namelijk minder geld om de panden te onderhouden en de ontkerkelijking zet verder door. Toch is er de overtuiging dat het erfgoed behouden moet worden voor de stad – bij gemeente, samenleving én ondernemers. Om te voorkomen dat de Westerkerk helemaal zou verdwijnen, is er gezocht naar een nieuwe invulling van de kerk. En die is gevonden.

Hierdoor werd 2015 het kerkgebouw door de Gereformeerde Gemeente Utrecht verkocht aan BUNK. In januari 2018 was de laatste kerkdienst in de Westerkerk. Mede-oprichter Robin Hagedoorn, zag potentie in het monumentale pand. “Het was belangrijk dat de kerk eenzelfde invulling houdt als het van oudsher al had, een ontmoetingsplek”, vertelt Hagedoorn. “De functies van het gebouw zijn lange tijd ontmoeting, bezinning en reflectie geweest. Die heb ik terug laten komen in het plan.”

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Binnen zijn de werkzaamheden nog in volle gang. De kerkzaal zelf staat nog in de steigers, maar het wordt al langzamerhand zichtbaar hoe BUNK eruit gaat zien. De oude kerk ondergaat een grote verandering. “Doordat we glas in de deuren gaan plaatsen kun je naar buiten kijken. De deuren komen eigenlijk zo permanent open te staan.” vertelt Hagedoorn. Er is een nieuw blok gebouwd in het midden van de kerkzaal waarin onder andere de keuken, bar maar ook tien hotelkamers zijn gerealiseerd. Het was soms lastig om de kerk te renoveren, omdat het zo een historisch pand is, zo waren sommige balken rot, het zinken dak moest vervangen en moesten we daar met ambachtslieden op inspelen.”

In de kerkzaal die wordt omgebouwd tot een restaurant is nog duidelijk te zien dat het hier om een kerk gaat. Het monumentale orgel behield zijn prominente plek. Het orgel blijft zelfs bespeelbaar, waardoor de klanken nog af en toe hoorbaar zullen zijn in BUNK.

Historie

Het is slechts een van de elementen die herinneren aan meer dan honderd jaar historie in het monumentale pand. Het fundament van de Westerkerk blijft herkenbaar. De balustrades van de kerk blijven intact en bovenop de balustrades komt ruimte voor lange tafels om te eten en te flexwerken. Aan de kant van de ingang komt een borrelruimte met een bar. De oude kerkbanken hebben een tweede leven gekregen en zijn geïntegreerd in de wanden van het hotelgedeelte. Via de achterkant van de oorspronkelijke kerkzaal kom je uit bij de ruimte die omgebouwd wordt tot een vernieuwend hostelconcept met een soort slaapcabines.

De designkamers zijn ingericht in samenwerking met Utrechtse designers en kunstenaars. Zo voorziet de Utrechtse modefotograaf Rachel Schraven de badkamerwanden van haar werk.

Waar voorheen het preekstoel in de Westerkerk stond, komt ruimte voor een cultuurpodium. Als er geen acts plaatsvinden zal dit gedeelte onderdeel zijn van het restaurant, maar de tafels kunnen plaatsmaken voor jong Utrechts talent. Het cultureel programma moet breed zijn. “Als je als buurtvereniging op een zaterdagmiddag in het restaurant wil zitten of als singer/songwriter je werk wil laten horen, dan kan dat. Maar als je een gedichtenbundel wil voordragen, mag dat ook”, zegt Hagedoorn. Ook krijgen kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren in het restaurant. Er zal geen entree worden gevraagd, maar er komt een stichting die het culturele programma zal financieren.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Het interieur van de Westerkerk rond 1900. Bron: Het Utrechts Archief

“We zijn niet alleen een hotel en hostel, maar ook een restaurant en cultureel centrum”, benadrukt Hagedoorn. Het moet een plek worden voor reizigers, Utrechters en artiesten: een modern buurthuis. Laagdrempelig en voor iedereen. Het restaurant krijgt de sfeer van een ‘mensa’, een studentenrestaurant. Er komen lange tafels met plek voor twintig of dertig personen. In het restaurant wordt er zoveel mogelijk met streekproducten gewerkt. Daarnaast zal BUNK in samenwerking met Utrechtse brouwerijen en distilleerderijen hun eigen bier en gin aanbieden.

Het BUNK-hotel krijgt 45 hotel- en 60 hostelplekken. Ook gaat BUNK leerplekken aanbieden aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het krijgt de vorm van een stageplek waardoor jongeren de kans krijgen om een nieuw vak te leren. Er zullen in totaal ongeveer 60 werknemers aan de slag gaan.

6 Reacties

Reageren
  1. Paul

    Top project !!

  2. Peet

    top idee
    Veel sukses!!!

  3. Adrian

    het orgel!! erg jammer dat het is blijven staan, want het zal nooit meer zo kunnen klinken, als dat het was.
    Waarom niet naar een oude kerk met een heel slecht niet wel klinkend orgel, dan zou het orgel ook gered zijn.Nu een gebouw alleen aan de buitenkant en binnen….???

  4. Rob van steensel

    Wat een prachtige kerk ,wat een prachtige Rock tempel..

  5. janjansen

    schandalig… dat orgel hoort bespeeld te blijven

  6. Frank

    Dat orgel verdient een muzikale omgeving waarvoor het gemaakt is, een echte kerk waar erediensten gehouden worden. De hele akoestiek is door de nieuwe inhoud van het kerkgebouw “verwoest”. Dus het orgel gewoon daar weghalen en in een andere, niet seculiere, omgeving terugplaatsen. Wat hier gebeurd is een nachtmerrie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).