Geen vaste bar of bierkaart: café Brun wil de barrière tussen klant en personeel doorbreken en de gastvrijheid naar een hoger niveau tillen. Het borrelcafé, dat ruim een maand geleden opende aan de Lange Jansstraat, heeft een dertigplus doelgroep en geen dansvloer.
“Er is al zo veel voor studenten”, zegt Dirk Niermeijer (26), eigenaar van café Brun. Samen met Day Holmes (26) runt hij de zaak. “We willen hier gewoon een relaxte sfeer neerzetten voor een dertigplus doelgroep, waarbij om twaalf uur niet opeens de muziek keihard wordt gezet om te gaan dansen. Het is echt een borrelcafé”, vervolgt hij.
Je kunt er wel een hapje krijgen, maar op cuisine richten ze zich verder ook niet. “Alles is alleen maar eten, eten, eten de laatste tijd”, zegt Niermeijer. “En dan ga je je concentreren op wat er op je bord ligt en ga je geen gesprek meer aan met de persoon naast je.” Dat gesprek is erg belangrijk voor Brun. Er is geen bierkaart, dus Holmes en Niermeijer, die nu nog geen personeel hebben, gaan zelf het gesprek met de klanten aan over welk (speciaal)biertje de beste keuze zou zijn.

“Ouderwetse gastvrijheid is dat. De tijd nemen. Niet alleen maar een kaart voor iemands neus gooien en een bestelling opnemen” aldus Niermeijer. Holmes springt bij: “Het woord ‘bar’ komt van origine van het woord ‘barrière’. En die willen we juist doorbreken. Onze bar staat op scharnieren en kunnen we dus vrij verplaatsen. Wij zitten tussen de klanten.” De klanten kunnen dus bij de taps en de drankkast, maar het inschenken van drankjes doen Holmes en Niermeijer gewoon.
Door het raam
Het grote raam van de zaak kan in zijn geheel naar boven getakeld worden, waardoor je in de vensterbank half binnen en half buiten kunt zitten. Niermeijer: “We willen mensen stimuleren om ook gewoon door het raam naar binnen te stappen. Waarom zou je de deur nemen?” Brun gaat doordeweeks open om 16:00 en in het weekend om 12:00, maar ze zijn flexibel. “Als de zon schijnt is de kans groot dat we al eerder open zijn.”
Het interieur van Brun wordt gesierd door werken van plaatselijke kunstenaars: van de schots en scheve drankkast tot het ‘behang’. “Het is geen echt behang, het is een patroon wat op de muur gestempeld is”, vertellen Holmes en Niermeijer. Ook de lampen, bar, het keukenrek, de kussentjes en zelfs de toilettegels zijn gemaakt door kunstenaars.

Kitten Bruno
Volgens Niermeijer moet elk café een kat hebben. Bij Brun is dit kitten Bruno: een lieve deugniet die soms uren op de schoot van een klant kan slapen. Doordeweeks loopt Bruno los door de tent, in het weekend zit hij bij iemand thuis in verband met de drukte. “Het is echt een horecakat”, vertelt Niermeijer. “Restaurant Kloek had een nestje. Daar komt hij vandaan.”
Komend weekend is het Streekbierfestival in Utrecht, waar Brun ook aan meedoet. “We hebben geen contract met een brouwerij, dus kunnen heel erg wisselen met onze dranken. Vaak brengen we ook op verzoek van klanten drank in het assortiment.” Op dit moment hebben ze Heineken en De Leckere op de tap, wat volgens Niermeijer bijna nergens anders mogelijk is.

10 Reacties
ReagerenLeer dan op zijn minst eerst vuistregel 1; dat je gasten hebt en geen klanten als je een echte kastelein wil spelen…
“We willen mensen stimuleren om ook gewoon door het raam naar binnen te stappen. Waarom zou je de deur nemen?” – Waarom zou je geen onderbroek op je hoofd dragen. Is net zo leuk.
-twee gasten van 26 die zicht richten op een 30+ doelgroep… oke
-mensen motiveren om door het raam te komen. Wat? Een hindernisbaan om aan je alcohol te komen? En waarom mensen een deur zouden nemen? Nou, omdat het al eeuwen lang bewezen is dat het praktischer is dan door een gat heen te klauteren.
– een bar met scharnieren die bewust beweegbaar is? Zijn het geen studenten, dan zal het wel een jolig brabant voetbal team zijn dat hier raad me weet.
– plaatselijke kunstenaars. Rekbaar begrip, kom eens met namen en rugnummers?
– “alles is maar eten, eten, eten de laatste tijd”. Man, ik ben allang blij dat er tegenwoordig een fatsoenlijke hap te halen is in Utrecht. Deze jonge entrepreneurs creëren echt een geheel eigen conjunctuur die als en een tang op een varken slaat.
Maar veel succes gewenst. Ik zal tzt eens kijken.
Beetje betweterige reacties hierboven. Waar is dat voor nodig? Ze dragen niet echt iets bij aan dit stuk, wel?
Heel cool concept! Heel wat anders! Ik kom graag langs om een drankje te doen!
Wat een mooi artikel,Ik heb ervan genoten.Dave is mijn kleinzoon en Ik woon sinds 1999 in Pensacola Florida,Dus kan Ik helaas Cafe Brun zelf niet bezoeken.
Ik wens Dirk en Dave heel veel succes.?????
@Bart, die reacties zijn nodig om door de gebakken lucht marketing van deze heren heen te prikken.
Al die flauwekul verhalen en dingetjes slaan nergens op.
Geweldig idee,,,alles in utrecht is koffie of eten,,,.voor 30 plus is er weinig
Sukses mannen
Ik kom zeker keer binnenvallen
Volgens Niermeijer moet elk café een kat hebben
Helaas zal ik deze kroeg dan aan mij voorbij laten gaan ivm allergie voorkatten. Ben wel blij dat ze het zo uitgebreid over vertellen anders zou ik niets vermoedend naar binnen stappen en weer 2 dagen aan de pillen zitten.
Eindelijk mensen die het snappen. Gastvrijheid staat voorop. Lekker jezelf zijn. Oude panden hebben meestal een groot raam die geheel open kan. Vaak mensen op het kozijn zien zitten en de sprong zien maken naar binnen. Groots idee heeft potentie voor de toekomst. Zure reacties hierboven zegt meer wat over de heren zelf. Succes en de groeten uit Portugal