Wat is de impact van de Brexit op de Utrechtse economie? | De Utrechtse Internet Courant Wat is de impact van de Brexit op de Utrechtse economie? | De Utrechtse Internet Courant

Wat is de impact van de Brexit op de Utrechtse economie?

Wat is de impact van de Brexit op de Utrechtse economie?
Op 29 maart zette de Britse premier, Theresa May, haar handtekening onder het EU-artikel 50. Hiermee willigt zij de wens in van 17,4 miljoen Britten die op 23 juni vorig jaar voor een uittreding stemden uit de Europese Unie. Is er inmiddels al wat te zeggen over de impact van de Brexit op de Utrechtse economie?

Op 29 maart zette de Britse premier, Theresa May, haar handtekening onder het EU-artikel 50. Hiermee willigt zij de wens in van 17,4 miljoen Britten die op 23 juni vorig jaar voor een uittreding stemden uit de Europese Unie. Is er inmiddels al wat te zeggen over de impact van de Brexit op de Utrechtse economie?

Door: Lisanne Albers

Volgens het rapport van ING Economisch Bureau is Utrecht van alle provincies in Nederland het meest afhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Utrecht zet ruim 8,5 % van haar exportwaarde af bij haar buren. Onder export vallen alle goederen en diensten die over- en weer worden verhandeld. Hoewel het nog onbekend is hoe de nieuwe Britse handelsafspraken met de EU eruit gaan zien, staat vast dat gesleuteld gaat worden aan het vrije verkeer van goederen, diensten en personen. De introductie van eventuele importtarieven, grenscontroles en douaneprocedures zou de handel met het Verenigd Koninkrijk kunnen bemoeilijken. Denk bijvoorbeeld aan een container vol met zuivel die een dag moet wachten aan de grens. Het zou ertoe kunnen leiden dat de Britse vraag naar Utrechtse goederen en diensten afneemt, waardoor ook het aantal banen in de export georiënteerde bedrijven verminderd. Als je je vervolgens bedenkt dat de komende jaren (tot 2030) zo’n 49.000 mensen de Utrechtse arbeidsmarkt zullen betreden (Utrecht Arbeidsmarkt Monitor 2016), is de vraag op welke manier Utrecht de werkgelegenheid een boost gaat geven? Met andere woorden: biedt de Brexit ook kansen voor Utrecht?

‘De actieve lobby’

Allereerst moet Utrecht zich, eventueel in samenwerking met Amsterdam, hard maken voor het aantrekken van internationale organisaties. Utrecht is een interessante regio vanwege haar hoogopgeleide beroepsbevolking, de centrale ligging en de goede (IT) infrastructuur. Zo is Utrecht Science Park een mooi voorbeeld van een dynamisch gebied dat vanwege haar kennis op het gebied van duurzaamheid en Life Sciences een interessante plek is voor internationale bedrijven. ‘’De Brexit leeft zeker’’, vertelt Nicoline Meijer mij, Marketing Communicatie Manager van Utrecht Science Park. ‘’Zo draagt Utrecht bij aan de Nederlandse lobby voor het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA (European Medicines Agency)’’, legt ze uit. De EMA is momenteel nog gevestigd in Londen, maar door het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, zal deze organisatie met haar 900 medewerkers een nieuw onderkomen moeten vinden. De EMA is verantwoordelijk voor de beoordeling van de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen op de Europese markt. Het zou geen onlogische keuze zijn als de EMA zich in Nederland komt vestigen, aangezien het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen ook in Utrecht gevestigd is. Met deze twee organisaties zou Nederland de vestigingsplaats worden voor bedrijven en instellingen vanuit de topsector Life Sciences- and Health.

‘Utrecht bij uitstek een diensteneconomie’

Het aantrekken van internationale organisaties is enkel een voorbeeld van een kans voor de Utrechtse economie. Er liggen verder nog kansen in de overname van de Britse dienstenexport, de diensten die binnen de EU voorheen door Britse bedrijven werden uitgevoerd zouden in de toekomst door Utrechtse bedrijven uitgevoerd kunnen worden. Utrecht is bij uitstek een diensteneconomie. De provincie telt in totaal 105.000 bedrijven, 66 % van deze bedrijven kunnen we scharen onder het kopje de dienstensector (Utrecht Economic Board). De dienstensector is de economische sector waarin bedrijven met de verkoop van hun goederen of diensten winst willen maken, denk aan advocatenkantoren ofwel retailers. Belangrijk voor Utrecht wordt het om haar positie als innovatieve diensteneconomie te bewaken en verder uit te bouwen, hiervoor is de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen van onschatbare waarde.

Kortom, Utrecht: Er is werk aan de winkel! De Brexit zal ervoor zorgen dat gesleuteld gaat worden aan het vrije verkeer van goederen, diensten en personen. Het zou op die manier de handel met het Verenigd Koninkrijk kunnen bemoeilijken. Daarom wordt het steeds meer zaak voor Utrecht om haar ogen te openen voor de kansen die de Brexit met zich mee gaat brengen. Het is belangrijk dat Utrecht haar positie versterkt als innovatieve diensteneconomie en zich daarmee pro actief op de shortlist zet als alternatief voor het Verenigd Koninkrijk.

3 Reacties

Reageren
  1. Willem

    105.000 bedrijven. 104.900 “Freelance Mediatypes” met de babboebakfiets naar de Bagels en Beans om de hele dag net te doen of ze druk en nuttig zijn. Dankzij de ongebreidelde groei van de HKU en het anti-economie beleid van GL zit heel Utrecht vol met zeurende eenpitters die net genoeg weten om een wordpress thema te installeren.

    Die 8.4% komt voor 100% op het conto van de Rabo en de Volksbank. In Amsterdam wordt veel meer financiele handel met het VK gedreven, maar dat valt minder op omdat er ook andere echte bedrijven zitten.

  2. cas

    Dit artikel blaast het wel lekker op. Wat gaat Utrecht er van merken??? Helemaal niks namelijk. Misschien wat grote bedrijven, maar verder verandert er helemaal niks.
    En de onderhandelingen zijn net gestart dus misschien eerst eens kijken wat daaruit voortvloeit ipv nu al te huilen en brand te schreeuwen.

  3. FD

    Minder Engelsen bij de Appie ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).