Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie | De Utrechtse Internet Courant Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie | De Utrechtse Internet Courant

Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie

Jette en Jildou drinken koffie bij FIG: Fit worden met klimtouwen en haverkoffie
Sinds mei kun je terecht bij FIG Food en Gym Bar, een hippe plek waar je zowel kunt sporten als gezond eten en drinken. Een interessante combi, vonden we, dus namen we een kijkje.

Sinds mei kun je terecht bij FIG Food en Gym Bar, een hippe plek waar je zowel kunt sporten als gezond eten en drinken. Een interessante combi, vonden we, dus namen we een kijkje.

FIG Food and Gym Bar is te vinden aan de Kaatstraat, op de begane grond van één van de gloednieuwe appartementencomplex die recent zijn opgeleverd. De bar zit precies bij de kruising met de Weerdsluis, zodat je een prima uitzicht hebt op de Stenen Brug die af en toe opengaat, op rijen naar ijsjes snakkende Utrechters voor Il Mulino en het drukke verkeer van en naar de Adelaarstraat.

Binnen heerst een ontspannen maar wakkere sfeer. Het pand is licht, er is een lange tafel met tijdschriften, er hangt een paar bokshandschoenen in een levensgrote boom en achterin hangt een houten schommel. Verder hangen er klimtouwen en doet de ooit door ons zo gevreesde ‘kast’ uit de gymzaal dienst als bankje. Het levert een mooie combinatie op van speelsheid en toewijding: hier mag (aan je lijf) gewerkt worden!

De hipheid spat van deze plaats af. Is het doordeweeks soms wat rustig met een enkele sporter die – sportlegging nog aan – blijft hangen voor een drankje; op deze zaterdag is het café goed gevuld. Er draait een lekker muziekje en de mooiste sapjes en salades passeren ons blikveld.

Witte tegel als schoteltje

We zijn erg benieuwd naar wat ons zal worden voorgeschoteld, en kiezen een cappuccino en een filterkoffie. De presentatie is alvast bijzonder: als ‘schoteltje’ gebruikt FIG een wit tegeltje dat van tevoren ruim wordt besprenkeld met kaneel, matcha poeder of een andere specerij. Het geeft een leuk effect, maar voegt niet veel toe. Bovendien moet je oppassen dat je niet je glas gedachteloos als kaneelstempel gebruikt.

Alle melkkoffies worden bij FIG standaard met havermelk geserveerd, al is er ook ‘gewoon’ koemelk te verkrijgen. Jildou is sowieso al fan van havermelk in haar koffie, vanwege de nootachtige smaak die perfect die van koffie aanvult. Deze havercappuccino smaakt heerlijk en komt in een mooi stoer glas. Ook de filterkoffie smaakt goed en is een fijne milde, doch stevige koffie om de dag mee te beginnen.

Geen shakeratoo

We besluiten niet te gaan voor de ‘shakeratoo’, ook al wordt ons enthousiast uitgelegd hoe opgeklopte espresso met amandelsiroop een speciaal effect heeft op de eiwitten in het drankje. Wij houden het even bij een americano en een thee, waar we net als de vorige keer een lekker citroenkoekje bij krijgen. De bestelling laat best even op zich wachten, dat is jammer, want zo druk is het ook weer niet. De thee valt helaas ook wat tegen. Hoewel de ober bij het glas heet water een heel creatief schaaltje serveert met munt, gember, citroen en sinaasappel – zodat je zelf je eigen thee kunt samenstellen – is de munt zwart uitgeslagen van oudheid en is de gember zo verschrompeld dat we niet denken dat die nog smaak af zal geven. Was dit vers geweest, dan waren we erg enthousiast. De americano is verder uitstekend en onderscheidt zich mooi van de filterkoffie in sterkte en smaak.

Groene thee-smaak

Het zoete aanbod van FIG is niet uitgebreid, maar met de kleine ‘bites’ van het Utrechtse SUE wel gevarieerd. We kiezen uit de selectie een ‘matcha latte cakeje’ en wafels met fruit. Over het matcha cakeje – een gifgroen blokje zonder gluten en zonder lactose – zijn onze meningen verdeeld. Jildou is fan van de groene thee-smaak, Jette allerminst. De wafel is meer een allemansvriend. Alle hapjes zijn een soort van gezond: op de kaart staat uitgebreid aangegeven wat je kunt nemen als je behoefte hebt aan koolhydraten of eiwitten. Je kunt er ook een biertje krijgen, maar dan wel met zoete aardappelfrietjes in plaats van bitterballen.

Al met al is een sportschool-café-combinatie best een origineel idee en de uitvoering op de Kaatstraat is fris en vernieuwend. De koffie krijgt van ons een dikke voldoende en met hier en daar wat puntjes op de i – iets snellere bediening, echt verse thee – de rest van de zaak ook.

Unique selling point: FIG weet op slimme wijze een sportschool en een café te verenigen tot een plek waar je je fijn en fit kunt voelen.
Afknapmomentje: de verse muntthee was helaas verre van vers te noemen.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer gaan koffiedrinken.


3 vragen aan Elza Voorhorst, samen met Daan Smeltzer mede-eigenaar van FIG

Jullie zijn een sportschool en een café ineen, dat lijkt ons een bijzondere combinatie, of niet?

“Ja, we hebben het zelf nog niet op een andere plek gezien! Terwijl het eigenlijk niet eens een gekke combinatie is: eten en sporten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alsnog vereist het wel een cultuurswitch, hoor. Mensen moeten eraan wennen dat je na het sporten nog lekker even kunt blijven zitten voor een kopje koffie, en borrel of wat te eten. Je ziet ook dat veel meiden – er komen vooralsnog vooral vrouwen bij FIG – even blijven hangen en er echt een momentje voor zichzelf van maken. Daar zijn we erg blij mee: we willen een fijne plek zijn waar je op allerlei manieren fit kunt voelen.”

Is het café dan nu vooral gevuld met mensen die blijven hangen na een workout?

“Het wisselt een beetje wie met welk doel langskomt. We zijn wel ook op een gek moment geopend: begin mei is voor een sportschool natuurlijk niet het ideale moment om te beginnen, als de zomer al bijna voor de deur staat. Toch merken we nu dat het steeds drukker begint te worden. De lessen lopen goed en de sporters zijn enthousiast. Via die sporters krijgen we ook meer bekendheid. Maar het zijn zeker niet alleen die sporters die blijven hangen. We krijgen ook andere gasten over de vloer.”

Hebben jullie nog een missie of speciale plannen voor de toekomst?

“We zijn veel bezig met het verder ontwikkelen van ons aanbod: zo bieden we vanaf eind augustus ook buiten bootcamplessen aan. Daarnaast organiseren we evenementen waar we sport en eten combineren: we hadden onlangs een vrijdagavond met discoboksen, met proteïneshakes en oesters na afloop bijvoorbeeld. Ook hebben we in september een latin-avond gepland. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk speerpunt voor ons. Zo haalt een bedrijf ons afval apart op om er oesterzwammen op te kweken. We willen goed zijn voor de wereld, en voor onze gasten.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).