Veel herfstiger kan het niet: diep onder onze capuchons verstopt waaien we natgeregend rose&vanilla binnen. Deze taartenmaker annex koffietent aan het begin van de Amsterdamsestraatweg blijkt op deze gure zondag gelukkig het perfecte toevluchtsoord.
Rose&vanilla kenden we tot nu toe vooral van de veganistische, gluten- of lactosevrije cakejes en taarten die we in andere koffiezaakjes geproefd hebben. Een slim concept, want niet iedereen heeft de ruimte om zelf dit soort lekkernijen te bakken. Sinds een jaar of twee heeft de bakkerij zelf een plek om het gehele assortiment te proeven: net buiten het centrum, op de hoek tegenover de Ekoplaza op de Amsterdamse Straatweg.
Direct na de deur volgt een toonbank die je alvast het water in de mond doet lopen. De taarten in de vitrine zien er prachtig uit, en we vragen dan ook spontaan een rondleiding. Als we eenmaal onze ogen af kunnen wenden van al dat lekkers, zien we een knus ingericht zaakje dat niet te popperig is. Er staan simpele tafels en stoeltjes, handig neergezet voor maximale capaciteit.
Pittige kost
We nemen plaats bij het raam, uitkijkend op de altijd fascinerende Straatweg, en genieten van het feit dat we even niet één van die doorweekte fietsers zijn die we voorbij zien snellen. We bestellen een cappuccino en een flat white met havermelk. Het valt ons op dat de koffie lekker sterk is. Pittige kost, bij rose&vanilla! De flat white komt zonder het gebruikelijke melkschuim, waardoor het een soort dubbele espresso met een slokje melk wordt. Iets té pittig, naar onze smaak. Ook de cappuccino is stevig van smaak, ware het niet dat het melkschuim juist slap is. Tot slot is ook de americano loeisterk, maar na twee slokken om te wennen, blijkt de smaak prima op orde.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Van het uitgebreide zoete assortiment kiezen we een selectie van vier klassieke cakejes – het bekendste product van rose&vanilla. Daarnaast nemen we een lactosevrije cheesecake met kokos en citroen, spannend! De luchtigheid van boter en melk ontbreekt hier en daar, al wordt dit gemis goed opgevangen door de goed te proeven smaken van kokos en citroen. De cakejes gaan prima samen met de sterke koffie en het blijkt leuk om te bedenken wat het verschil tussen alle varianten is: we proeven kokos, amandel, stukjes chocola, mmm. Leuk, simpel en vooral: niet te droog. Als we niet wisten dat hier geen lactose, gluten of suiker in zat, hadden we het niet geraden.
Mini-worteltaart
Ondertussen laten we een heerlijk arsenaal aan lekkers liggen, waarbij we nog een bijzondere vermelding willen maken voor de mini-worteltaart. Dit ronde exemplaar van zo’n drie centimeter doorsnee ziet er wel superschattig uit. Daar komen we nog eens voor terug.
Het is leuk om te zien hoe druk het is op deze druilerige zondagmiddag. Maar voor het zaakje blijkt het nog niet genoeg: op de toonbank van Rose & Vanilla staat een trots bordje met de vermelding ‘Crowdfunding 200%!’. Het opgehaalde bedrag zal worden ingezet voor een uitbreiding van de bakkerij, wordt ons verteld. Dat lijkt ons een uitstekend plan, want wat die taartjes betreft zijn wij nog lang niet uitgegeten.
Unique selling point: spannend en prachtig ogend lekkers met aandacht voor allergieën en speciale wensen.
Afknapmomentje: qua melkschuim hebben we betere dagen gekend.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Drie vragen aan Erik de Wit, samen met zijn vrouw Daphne eigenaar van rose&vanilla
Lekkere taartjes maken zonder gluten en lactose: dat klinkt als een onmogelijke opgave.
“Het is niet eenvoudig nee. In de klassieke patisserie zijn suiker, room, boter en gluten tarwemeel de belangrijkste elementen: dat gebruiken wij allemaal niet in onze taartjes. We hebben al experimenterend alternatieven gezocht om tóch een lekker taartje bij je koffie te maken, bijvoorbeeld door te werken met amandelmeel en kokosvet. Onze inspiratiebron is onze jongste dochter geweest; ze bleek bij haar geboorte overgevoelig voor lactose en gluten. Daphne wilde iets lekkers voor haar maken, want alle gluten- en lactosevrije baksels in die tijd smaakten nergens naar. In de eerste cake zat rozenwater en vanille; vandaar de naam.”
Hoe zijn jullie van bakken voor jullie dochter naar een professionele bakkerij gegaan?
“Het begon met de kleine cakejes die nog steeds in ons assortiment zitten. Daphne heeft ze laten proeven aan Ton, eigenaar van de Bakkerswinkel op de Plompetorengracht. Hij was onder de indruk en wilde de cakejes in zijn winkel gaan verkopen. Toen heeft Daphne een grotere keuken gehuurd en is het bedrijf steeds verder gegroeid. Nu hebben we meer dan 150 verkooppunten door het hele land en een taartencafé op de Amsterdamsestraatweg. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik ook in het bedrijf gekomen.”
Merk je dat mensen tegenwoordig meer openstaan voor gluten- en lactosevrije baksels?
“Jazeker. Ik denk dat we aan het begin van een smaakrevolutie staan. Sowieso waren we al in trek bij mensen die een gluten- of lactose-intolerantie hebben en bij ons zonder zorgen een taartje kunnen eten. Maar daarnaast zien we de groep mensen die meer variatie wil en soms veganistisch wil eten groter en groter en worden. Zij weten ons gelukkig óók goed te vinden; daar zijn we heel blij mee.”
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.