Jette en Jildou drinken koffie bij Tijm: ‘Buiten maar toch binnen in de jungle’ | De Utrechtse Internet Courant Jette en Jildou drinken koffie bij Tijm: ‘Buiten maar toch binnen in de jungle’ | De Utrechtse Internet Courant

Jette en Jildou drinken koffie bij Tijm: ‘Buiten maar toch binnen in de jungle’

Jette en Jildou drinken koffie bij Tijm: ‘Buiten maar toch binnen in de jungle’
We geven het gelijk maar toe: we zitten hier vanwege een algoritme. Al scrollend door onze Instagramtijdlijn kregen we beide een advertentie van Tijm te zien. Aan dat social media-toeval wilden wij het niet laten liggen, dus snelden we gauw naar Tijm op de Pieter Nieuwlandstraat.

We geven het gelijk maar toe: we zitten hier vanwege een algoritme. Al scrollend door onze Instagramtijdlijn kregen we beide een advertentie van Tijm te zien. Aan dat social media-toeval wilden wij het niet laten liggen, dus snelden we gauw naar Tijm op de Pieter Nieuwlandstraat.

Zelf omschrijven ze zich bij Tijm als volgt: ‘coffee house by day, (takeaway) restaurant by night’. Wij hebben echter een iets andere benaming: jungle! We hebben wel eens eerder in een jungle koffie gedronken, maar al die classificaties nemen we terug. Want mensen, dit is er pas écht eentje. Houten stellages aan het plafond, slingerplanten, lianen, plantenbehang, rotanstoeltjes, lampjessnoeren… We hebben zelfs een papegaai zien vliegen (nou ja, hangen dan). Als we dan ook nog aanschuiven aan een Frans tuintafeltje is het ‘buiten-maar-dan-binnen-gevoel’ niet te veel completer te krijgen. Overigens kun je ook nog echt buiten zitten bij Tijm: er is verrassend veel plek om, als het lekker weer is, op het terras te zitten.

Op deze vrijdagmiddag is het rustig. Tijm blijkt een populaire werkplek te zijn, er zijn verschillende tafeltjes bezet met laptops en ‘thuiswerkers’. Gelukkig is er ook ruimte voor gezelligheid. We zien veel spelletjes liggen en er zijn verschillende soorten zitjes gecreëerd. Je kunt zelfs in de vensterbank boven de verwarming gaan zitten.

Tijd voor koffie! De kaart van Tijm is vrij uitgebreid (zelfs tot borrelhapjes en avondmaaltijden aan toe), dus we kiezen voor iets speciaals. Jette gaat voor een cococcino – een cappuccino met kokosmelk – en Jildou kiest een cortado met havermelk. We zijn met name verrast door de cococcino: denk sterke espresso meets kokosmakroon. Heerlijk! De kokossmaak past perfect bij de koffie. Ook de cortado is fijn, al lijkt het naast het flinke stuk carrot cake wel érg mini. Maar de smaak is goed, en ook het glaasje-met-motief kunnen we waarderen.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Daarnaast bestellen we een long black, een gewone zwarte koffie, die wordt geserveerd in een mooi kopje. De koffie smaakt prima, maar springt er wat ons betreft niet helemaal uit. Nee, neem dan de spronic, de espresso-tonic die we ook op tafel hebben staan. Deze op het eerste gezicht vreemde combinatie hebben we al eens eerder gehad bij Nordkapp en bevalt ons nog steeds goed. De smaak is lekker fris, een beetje bitter en geeft je een goede oppepper voor de verdere dag. Fijn voor de zomer!

Bij Tijm zijn er nieuwe dingen om uit te proberen, maar we vinden ook genoeg oude vertrouwde nummers terug op de kaart. Zoals de carrot cake, waar we een stuk van bestellen, samen met een stuk citroenkoek. Het citroenkoekje is niet heel speciaal; hij lijkt een tikje aan de oude kant. Over de carrot cake zijn we meer te spreken, al kan er wat ons betreft nooit genoeg glazuur op zitten. Doet u ons ook de achterkant maar!

(Tekst gaat door onder afbeelding)

We worden ook nieuwsgierig naar de afhaalmogelijkheden van Tijm. Op de kaart staan zes wisselende gerechten, die online kunnen worden besteld, afgehaald, of ter plekke worden opgegeten. Vandaag zijn dat roti, vistaco’s, Indiase dahl, rendang… we krijgen er trek van! Dus mocht u bij Tijm langs willen gaan voor een kopje koffie, houd er dan rekening mee dat het ook wel eens zou kunnen uitmonden in een wat uitgebreidere eetsessie.

Unique Selling Point: een mooie uitgebalanceerde kaart met vertrouwde en spannende nieuwe elementen.

Afknapmomentje: Door de vele laptopwerkers, is de sfeer wat stilletjes en anoniem.


Drie vragen aan Martijn van den Heuvel, samen met Fianne Huisman, de eigenaar van Tijm

Er is zoveel groen bij jullie! Veel planten, en dan ook een kruid als naam, wat zit daarachter?

“We zijn gek op planten! Ons huis staat er ook vol mee, en we wilden graag een soort binnen-buiten, buiten-binnen creëren. Het voelt goed om ergens te zijn waar veel groen is: het is geborgen, knus, en goed voor de gemoedsrust. We wilden graag dat de inrichting zou passen bij het concept. Dat geldt ook voor de naam, trouwens. We wilden graag een korte naam die bleef hangen. Tijm is makkelijk, alledaags, en een gezond kruid. Daar hadden we gelijk een goed gevoel bij.”

Hoe is Tijm eigenlijk ontstaan?

“Fianne en ik hadden beide een drukke baan als consultanten bij de Rabobank, en op een gegeven moment hebben we alles opgezegd en zijn we met Tijm begonnen. Tijm zelf is al anderhalf jaar open nu. Halverwege 2017 kochten we een voormalige Griekse snackbar, die we een flinke metamorfose hebben gegeven. In eerste instantie waren we alleen een afhaalrestaurant. We wilden een plek maken waar je een ‘normale’ maaltijd kon afhalen: gezond, en vergelijkbaar met wat je ook zelf zou kunnen maken. Vanaf november 2017 ging dat prima lopen, en steeds vaker kwamen er ook mensen langs om te eten. Op die manier breiden we ons concept steeds verder uit.”

Hoe lang bestaat Tijm nu als koffietentje?

“We houden beide erg van koffie, en toen er meer en meer koffie werd besteld, zijn we ons daarin gaan verdiepen. Vijf maanden geleden is onze koffiebar opengegaan. We zijn overdag toch al aan het koken in de zaak, en nu komen er dan ook mensen langs om koffie te drinken. Dat geeft een fijne sfeer! Die sfeer is dan ook echt anders dan ’s avonds: de muziek is rustiger, gemoedelijker. ’s Avonds wordt het drukker, swingt het meer. En beide is leuk!”

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like ons en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

 

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).