Jette & Jildou drinken koffie bij Cupp aan de Nobelstraat | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij Cupp aan de Nobelstraat | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij Cupp aan de Nobelstraat

Jette & Jildou drinken koffie bij Cupp aan de Nobelstraat
Cupp aan de Nobelstraat
Na vijf jaar transformeerde de vestiging van Doppio aan de Nobelstraat afgelopen januari naar koffiebar Cupp. Dezelfde eigenaar, maar qua kaart en sfeer is de boel behoorlijk omgegooid. Een goede zet? Jette & Jildou namen een kijkje.

Na vijf jaar transformeerde de vestiging van Doppio aan de Nobelstraat afgelopen januari naar koffiebar Cupp. Dezelfde eigenaar, maar qua kaart en sfeer is de boel behoorlijk omgegooid. Een goede zet? Jette & Jildou namen een kijkje.

We hoeven niet lang bij Cupp rond te kijken om unaniem te concluderen: dit is een geslaagde restyling. De Doppio-oranje kussentjes en witte leren zetels hebben plaatsgemaakt voor frisse houten stoeltjes, planten en wit geglazuurde wandtegels. Er zijn nu veel meer verschillende zitjes, van een lage bank tot een hoge bar en alles ertussenin. Er is zelfs een mooie lees- en werktafel neergezet. Claustrofobisch voelt het niet: de brede ramen bieden een heerlijk gluuruitzicht op de Nobelstraat, waar haastige fietsers zich een weg door de stromende regen banen.

De menukaart is ook meegenomen in de restyling en lijkt nu op een soort grafische letterkaart. Cool! Het aanbod is groot, zowel voor de koffie als voor het lekkers dat er bij Cupp te halen valt. We kunnen kiezen uit een hele lijst aan koffiemogelijkheden: uiteraard de vertrouwde espresso of cappuccino, maar je kunt ook een ‘banoffee latte’ of ‘karamel macchiato’ krijgen.

Framboos, hazelnoot, chocolade

Die fratsen zijn te zoet voor ons; we gaan voor een filterkoffie en een americano. En eigenaar Peter is wel van de demonstratie: hij heeft zijn mechanische theeschenkkan nog niet uitgeschonken bij onze buurvrouw of hij staat al aan ons tafeltje de zogenaamde ‘Phoenix’ zetmethode uit te leggen. We krijgen direct een minicursus over de dikte van koffiefilters, waterdoorstroom en het verschil met andere zetmethodes. De Phoenix-filterkoffie wordt uiteindelijk geserveerd in een mooi glazen kannetje en een bescheiden aardewerken kopje. Ook legt Peter legt naast het koffiekopje een kaartje op tafel van Keen, de Utrechtse koffiebrander waar hij zijn bonen afneemt. Het is een soort factsheet waarop staat waar de koffiebonen vandaan komen. Zo is de filterkoffieboon afkomstig uit Guatemala en zou de koffie moeten smaken naar framboos, hazelnoot en donkere chocolade.

Een slok, even pauze, en dan: wow! Dit is echt heerlijke koffie! Hij is niet loeisterk, mooi helder en verrassend fris. Je moet de filterkoffie overigens wel snel opdrinken, anders wordt -ie koud in zijn glazen kannetje. Voor de americano kiezen we voor een Ethiopische boon en die is óók al zo lekker. En de cappuccino? En de latte met havermelk? Ook ruimschoots door de keuring: goede verhoudingen, mooi formaat (we kozen voor ‘klein’) en lekkere espresso!

De zaak vult zich, naast het opgewonden geklets van een clubje studenten, met de geur van verse appeltaart. Omdat het nog een uur duurt voordat die klaar is, kiezen we voor een cheesecake en een stuk bananenbrood voor bij de koffie. De cheesecake is niet te vast en combineert goed met de frambozensaus die er naast ligt. Speciaal vanwege het slechte weer heeft Peter het bananenbrood nog even in de oven gedaan: heerlijk! Het heeft niet alleen een knapperig resultaat, ook is er een juiste balans tussen droog en klef – dat is zo makkelijk nog niet.

Gejuich en gejubel alom, u merkt het. Utrecht is absoluut een fijne coffee specialty-zaak rijker. We kunnen zeker concluderen dat dit een fijne plek is om even een bakje te doen. We zijn wel benieuwd hoe het zou zijn als alle tafeltjes bezet zijn. Er is maximaal gebruik gemaakt van de ruimte, maar het lijkt ons wel wat krap. Voor nu valt het mee, en zijn we blij dat we nog even niet de regen in hoeven te stappen.

Unique selling point: een enthousiast aanwezige eigenaar die regelmatig zijn koffiekennis en gastvrijheid komt demonstreren.
Afknapmomentje: als je niet oplet wordt je filterkoffie koud in het glazen kannetje.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer gaan koffiedrinken.


Drie vragen aan Peter Braakman, eigenaar van Cupp

Waarom is Doppio veranderd in Cupp?
“Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Franchiser zijn heeft mooie kanten, maar ik heb er eigenlijk altijd al van gedroomd helemaal zelf een zaak te runnen. Nu mag ik alles zelf bepalen en doen. Dus heb ik gekozen voor een Utrechtse koffiebrander, Keen, en levert het Utrechtse Kontjes & Sneetjes het brood voor de tosti’s. Superleuk om met dat soort partijen samen te werken.”

Je hebt het interieur ook meteen omgegooid zagen we.
“Nogal he? Het kon sowieso wel een opfrisser gebruiken, maar ik wilde ook duidelijk een nieuwe start maken. Geen Doppio 2.0, maar iets totaal anders. Ik heb een hekel aan het woord ‘huiskamergevoel’, maar mijn idee was wel om de inrichting gemoedelijk en warm te laten zijn. Volgens mij is dat aardig gelukt.”

De zaak is zeven dagen in de week van 8.00 tot 19.00 uur open. Doe je nog wel eens wat anders dan koffie zetten?
“In januari was het wel even heftig ja. Je wilt het nieuwe concept even strak neerzetten, dus toen kwam ik wel in de buurt van zeven dagen in de week. Nu zijn het er zes. Het scheelt dat iedereen positief en enthousiast reageert op de nieuwe zaak. En de koffie vinden ze lekker, daar is het toch om te doen.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. Peet

    Mooie zaak,,,sukses!!!

  2. Vincent

    Helemaal super, to be honoust de beste koffie van Utrecht en een mega-oprechte ondernemer! Aanvulling voor de Nobelstraat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).