Jette & Jildou drinken koffie bij De Utrechtse Boekenbar; Boekwinkel met koffiesommelier | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij De Utrechtse Boekenbar; Boekwinkel met koffiesommelier | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij De Utrechtse Boekenbar; Boekwinkel met koffiesommelier

Jette & Jildou drinken koffie bij De Utrechtse Boekenbar; Boekwinkel met koffiesommelier
Wat een goed idee! Een boekwinkel waar je ook een kop koffie kunt drinken. Na een succesvolle crowdfundingcampagne opende Tim van den Hoed ‘De Utrechtse Boekenbar’ aan de Westerkade. Wij houden van lezen én koffie, dus gingen we langs voor een test.

Wat een goed idee! Een boekwinkel waar je ook een kop koffie kunt drinken. Na een succesvolle crowdfundingcampagne opende Tim van den Hoed ‘De Utrechtse Boekenbar’ aan de Westerkade. Wij houden van lezen én koffie, dus gingen we langs voor een test.

Het bord hangt fier aan de gevel – voor zover borden fier aan gevels kunnen hangen. Erop staat: Utrecht: City of Literature. Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft Utrecht namelijk recentelijk uitgeroepen tot stad van de literatuur. Perfecte timing voor het openen van de boekenbar, een boekhandel annex koffiebar aan de Westerkade.

De boeken springen het eerst in het oog als je binnenkomt. In een mooi wandsysteem en op grote tafels schitteren de boekomslagen je tegemoet. Als met magnetische straling smeken ze om aangeraakt en doorgebladerd te worden. Maar, serieuze koffietesters als we zijn, weerstaan die verleiding en slaan linksaf om aan de bar bij het raam plaats te nemen en de koffiekaart te bestuderen.

Voor we die gevonden hebben, komt eigenaar Tim al toegesneld. Op de vraag wat hij zoal heeft, antwoordt hij: “Het meeste eigenlijk wel, roep maar. Wat zou je willen?” Dus wordt het een flat white met sojamelk en een kleine cappuccino. De koffie, het servies en de barista skills zijn afkomstig van The Village. Prima referentie! De flat white die even later voor onze neus staat, heeft alleen wat te ver opgeschuimd sojamelk waardoor-ie geschift is. Net als we ons erover willen buigen, staat Tim er weer. “Is-ie wel goed? O nee, ik zie het al. Je krijgt een nieuwe.” Nog even later is hij weer terug, ditmaal met een pak melk dat hij als een sommelier op zijn onderarm aan ons toont. “We hebben ook havermelk als je wilt.” Laat Jildou daar nou net dól op zijn. Tegen zoveel sympathieke bedoelingen zijn zelfs wij nauwelijks opgewassen.

Bedrijvigheid

De cappuccino is van fijn formaat en heeft goed schuim. Wat ons betreft mag het espressoshot een tandje sterker. De havermelkversie van de flat white komt ook goed door de test. Verder komt er voor ons beiden een fijn stukje bananenbrood-met-chocolade op tafel. Yes! Die smaakt goed. Het is wel de enige zoete keuze voor vandaag; dat aanbod is nog niet erg uitgebreid.

Ondertussen biedt de Boekenbar een gezellige bedrijvigheid. Aan de tafeltjes zitten mensen te werken op laptops, even verderop kletsen een moeder en dochter bij en ondertussen komen er boekenliefhebbers binnen om te snuffelen tussen al dat moois. Die boeken zijn niet zomaar de top tien van de CPNB – je ziet dat het aanbod met veel zorg is samengesteld. ‘Het-water-loopt-me-in-de-mond’-kookboeken, koffietafelboeken vol prachtige foto’s en nieuwe romans van Nederlandse (en Utrechtse!) schrijvers.

Opvallend: de zitjes zijn wat spartaans. Waar Lewis Book Café een breed arsenaal aan Chesterfield-stoelen heeft, nodigen de houten bankjes hier niet echt uit tot oneindig lang in je boek verdwijnen. Of zouden de klanten dan niet meer zijn weg te slaan? Ook een legitieme reden, wat ons betreft.

Unique selling point: die geweldige collectie boeken om je heen! Eens wat anders dan een leestafel met vergeelde Libelles.

Afknapmomentje: de zitjes zijn niet van het materiaal om urenlang koffie te leuten en boeken te verslinden – dan heb je houten billen.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.

 

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).