Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants

Jette & Jildou drinken koffie bij MØS: Een goede sloot koffie en keilekkere croissants
Symbool invoegen – zoeken, zoeken, zoeken. We willen namelijk de naam van Utrechts nieuwste koffiebar MØS (ah! Daar is ‘ie) wel correct spellen natuurlijk. En correct testen uiteraard! Dus hup, op naar de Vogelenbuurt.

Symbool invoegen – zoeken, zoeken, zoeken. We willen namelijk de naam van Utrechts nieuwste koffiebar MØS (ah! Daar is ‘ie) wel correct spellen natuurlijk. En correct testen uiteraard! Dus hup, op naar de Vogelenbuurt.

U had ‘m vast al door. Een koffietentje dat MØS heet (spreek uit: ‘Mus’, op z’n Scandinavisch) in de Vogelenbuurt: dat kan geen toeval zijn. De leuke woordspeling straalt ons vanaf een groot houten naambord al toe, wanneer we de rotonde vanaf de Weerdsingel op komen fietsen. MØS zit op de hoek van de Kievitstraat en de Koekoekstraat in een stijlvol, licht en haast art-deco pand. Je vraagt je bijna af waarom nog geen andere horecaondernemer hier brood in heeft gezien.

MØS is sinds 1 augustus elke dag van de week geopend en heeft behalve een Scandinavische naam, ook een interieur dat zo in Kopenhagen, Göteborg of Stockholm zou kunnen opduiken. Het is strak en heeft weinig poespas of tierelantijntjes, overigens zonder ongezellig te worden. We zouden zeggen: denk The Village op de Voorstraat, maar dan wat liever. Iets minder ruwe onbewerkte muren, iets meer kussentjes – dat werk.

Beeldige rotan kuipstoeltjes

We kiezen voor een plekje onder het twee meter brede krijtbordmenu, waar twee beeldige ronde rotan kuipstoeltjes staan opgesteld. Alsof ze op ons stonden te wachten. Het is overigens al best druk bij MØS. De twee bij elkaar getrokken pandjes vullen zich goed met laptopwerkers, bijkletsende buurtgenoten en moeders met kinderwagen, terwijl het toch pas week drie is als wij de koffiebar bezoeken. “De buurt zat best op zo’n koffiebar dichtbij te wachten”, zal bedrijfsleider Marleen even later zeggen.

We bestellen een cappuccino en een flat white met havermelk (een cappuccino met extra shot espresso). MØS werkt met koffiebonen van de Utrechtse koffiebrander Keen Coffee. Onze bestelling komt in leuk servies, zo zien we meteen, maar de cappuccino krijgt geen voldoende. We vragen ons bijna af of er wel een espresso in zat, zo melkig is het. Het schuim is dun en snel verdwenen. De flat white is dan weer een andere ervaring: daar is wél duidelijk een koffiesmaak te proeven, die juist perfect combineert met de nootachtige smaak van havermelk. We realiseren ons dat het bij een nieuwe koffiebar lastig is om het personeel allemaal in één keer goede koffie te laten zetten – maar de cappuccino was een kleine misser.

Sponzig en vet

Snel over naar de sweets. We constateren blij hummend dat we een ‘keilekker knapperig croissantje’ te pakken hebben (tja, Brabantse roots komen bij primaire emoties onvermijdelijk naar boven). De andere bestelling, een stuk worteltaart, hebben we al op voordat de tweede ronde koffie arriveert. Oeps! De taart is een beetje een sponzig en vet, maar niet té machtig. En dan hebben we nog de lekkere tosti’s, toast en andere taartjes terzijde laten liggen. De menukaart is absoluut hongerigmakend en maakt ons vooral nieuwsgierig naar hoe een lunch hier zou zijn.

Met een gevulde maag komt deel twee van onze koffiebestelling op tafel: een americano en een mok filterkoffie. Die laatste is ‘een sloot’ – in de positieve zin van het woord – stevige koffie die niet waterig is: pluspunten! De americano is ook fijn sterk, bitter en zurig, maar toch mild: dat hebben ze goed gedaan. De koffiezetvaardigheden van het personeel variëren dus nog, maar de vraag is of je dat een net startende zaak helemaal kwalijk kunt nemen. De Vogelenbuurt, waar het nog niet barst van de koffietentjes, is met MØS in ieder geval een frisse en leuke aanwinst rijker.

Unique selling point: Een sfeervolle strakke zaak met een menukaart die je doet watertanden.
Afknapmomentje: De melkige cappuccino met dun schuim.

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer gaan koffiedrinken.


Drie vragen aan bedrijfsleider Marleen Langevoort.

We begrepen dat vier jongens de oprichters zijn van MØS Coffeebar. Hoe zit dat precies?
“Klopt, de eigenaren hebben in het verleden hier hun kantoor gehad maar omdat ze merkten dat de buurt behoefte had aan een plaats om samen te komen, zijn ze op het idee gekomen om hier een koffiebar te starten. Na een lang proces met de gemeente is het ze gelukt om alles rond te krijgen. Eén van hen is een vriend van mij en vertelde over hun plannen om een koffiezaak op te zetten. Ik reageerde enthousiast dat ik daar best een dagje in de week zou willen komen werken. Uiteindelijk hebben ze me gevraagd als bedrijfsleider. De jongens zijn er wel erg bij betrokken hoor. Ze komen vaak even buurten en als het druk is, springen ze bij.”

Jullie noemen MØS een ‘specialty coffee bar’. Legt dat de lat hoog?
“Ja, best wel. We streven echt naar hoogwaardige, kwalitatief goede koffie. Daarom werken we ook samen met KEEN Coffee. Voordat we open gingen zijn zij langs geweest om een cursus te geven aan al onze medewerkers. Goed koffiezetten is een vak, daar werken we nu hard aan. Het kan op sommige punten nog beter, maar voor een eerste maand ben ik best tevreden.”

Wat was in die eerste maand een hoogtepunt?
“Ik denk dat het twee weken geleden was, op een doordeweekse dag waarop het al behoorlijk druk was. Ook al zitten we er nog maar pas, we hebben ondertussen al een clubje vaste klanten opgebouwd. En, dat vond ik zo grappig, er zat iemand op onze bank met een tosti en een ijskoffie op zijn laptop Netflix te kijken. Dat iemand zich zo op zijn gemak voelt om dat te doen, vond ik echt heel leuk om te zien.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).