We weten nog steeds niet precies hoe je het uitspreekt, maar doe alsof je Deens bent en je geliefde uitzwaait vanaf de boot – een Scandinavische versie van ‘ahoy’, dus. Bij Ohøj aan de Rijnlaan zwaai je echter een fijn bakkie koffie tegemoet.
Kevin Ayers, de Amerikaanse eigenaar van Ohøj, liet zich voor de naam inspireren door de Deense roots van zijn vrouw, die mede-eigenaar is. En: “Bijna alle koffie ter wereld wordt vervoerd per boot, dus het moest daar iets mee te maken hebben.”
Het koffiebranderijtje annex -tentje is een half jaar geopend en gaat met rasse schreden vooruit. Op ons moment van testen kon je nog geen taartjes of ander zoets bestellen bij de koffie, maar Kevin deelde enthousiast mee dat daar hard aan werd gewerkt. Nu werken ze samen met A&J Bakery, een zelfvoorzienende bakker aan de Amsterdamsestraatweg, dus zijn er taartjes, koekjes én verse croissants – als de voormalige eigenaren van een Parijs koffietentje konden ze niet anders. “Je kunt de mensen geen diepgevroren croissants aanbieden, ze moeten zelfgemaakt zijn’. We totally agree.
Niet alleen kunnen we dankzij de samenwerking nu zelfgemaakt lekkers krijgen, ook zelfgemaakte koffie. De (met de boot vervoerde) bonen worden bij Ohøj gebrand in de grote machine achter in de zaak. Je kunt ze meenemen voor ‘bakkies’ thuis, maar nog leuker is een plaatselijke demonstratie van speciale zetmethoden.
De inrichting van Ohøj is sober te noemen, een beetje kaal misschien. Er staan wel twee mooie marmeren tafeltjes bij het grote raam aan de voorzijde en nog eentje naast de deur. Verder blijkt de lange toonbank van geperste dunne latjes de drukste plek van de zaak. De meeste klanten wachten daar op krukjes op hun bestelling, je kunt er blijven hangen voor een praatje of je vergapen aan de baristakunsten.
Spektakelstuk
Zoals het hoort bij koffietentjes van dit soort, kies je eerst je boon, de brandwijze en de zetmethode. En dan heb je nog niet eens vermeld of je een cappuccino of americano wilt. We testen een cappuccino en een flat white en laten ons in eerste instantie verrassen door de expert. Het resultaat: vakkundig gezette melkkoffies met uitstekende verhoudingen. Doet u daar maar een vers croissantje bij en wij zijn meer dan tevreden. Het spektakel is het grootst bij de zwarte koffies. We kiezen voor de ‘kalita’, een minifilter waarop handmatig heet water geschonken wordt. Vakkundig zet Kevin de filters klaar, weegt met een speciale koffieweegschaal de ideale verhoudingen en zet met een kleine glimlach een overheerlijk resultaat voor onze neus.
Met onze to go-bekers met Ohøj-logo zwaaien we de barista tot ziens. Want hier komen we zeker nog eens terug.
Unique selling point: Met liefde, purisme en handige samenwerking wordt alles zelf gemaakt, geen kant-en-klaarproducten hier.
Afknapmomentje: De inrichting is nog wat kaal. Veel mensen komen hier dan ook voor to-go koffie.
Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.


geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.