Jette & Jildou drinken koffie bij Vascobelo aan de Nachtegaalstraat | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie bij Vascobelo aan de Nachtegaalstraat | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie bij Vascobelo aan de Nachtegaalstraat

Jette & Jildou drinken koffie bij Vascobelo aan de Nachtegaalstraat
Niks geen industriële steigerhouten tafels of fluweel gestoffeerde banken. Neen, bij de nieuwe koffiebar Vascobelo aan de Nachtegaalstraat hangt een klassieke brasseriesfeer. Is hun koffie ook een nieuwe classic? Jette & Jildou gingen langs.

Niks geen industriële steigerhouten tafels of fluweel gestoffeerde banken. Neen, bij de nieuwe koffiebar Vascobelo aan de Nachtegaalstraat hangt een klassieke brasseriesfeer. Is hun koffie ook een nieuwe classic? Jette & Jildou gingen langs.

Vascobelo

Unique Selling Point: de uitgebreide krantentafel met álle weekendbijlages. Heerlijk voor de zaterdagmiddag!
Afknapmomentje: de prijzen. €3,15 voor een gewone cappuccino en €10 euro voor een tosti vinden wij als zunige Hollanders best wel veel.

Op een stralende herfstige zaterdagmiddag bezoeken we de nieuwe koffie-aanwinst van het Maliekwartier. Het Antwerpse koffielabel Vascobelo heeft sinds half oktober een eerste Utrechtse vestiging aan de Nachtegaalstraat. Binnen een straal van honderd meter zit veel concurrentie: de Coffee Company, het Vlaamsch Broodhuys, Le Perron en Cornelis, dus we zijn benieuwd wat Vascobelo voor nieuws te bieden heeft.

Eerst maar even over die naam Vascobelo. Dat blijkt een samentrekking te zijn van ‘Vasco’ – naar de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama; ‘bel’-stukje voor België en met daarachter een ‘O’ voor de Italiaanse sound. Want de basis is toch koffie, en koffie maken: dat kunnen ze in Italië nogal goed. Eenmaal binnen is de sfeer niet per se Italiaans: we wanen ons eerder in een Parijse brasserie, of een Londens boekencafé. Overal door de zaak staan namelijk planken vol boeken, waar opvallend genoeg alle kaften zijn afgehaald. Later hoorden we waarom dat is – zie kader.

Geen fluweel en marmer

Dat het geen industriële inrichting heeft of juist haar tegenwoordig veel geziene tegenhanger met veel fluweel en marmer, vinden we een verademing. Vascobelo heeft iets no-nonsens en tijdloos. Ook wel eens lekker.  Het personeel zorgt voor het verdere brasserie-gevoel met hun witte blouses en zwarte stropdassen. We kunnen zitten in mooie leren stoelen op een echte houten vloer. Achterin is een uitgebreide krantentafel met werkelijk alle denkbare krantenbijlages en tijdschriften. Heerlijk! Wij zien meteen een plek om zondagmiddagen al krantenlezend en koffiedrinkend door te brengen.

Dat kan uitstekend, aangezien Vascobelo meer is dan alleen een koffiebar. Ze serveren er de hele dag ontbijt, brunch, lunch en high tea en dan is er ook nog een goede borrelkaart met wijn, bier en hapjes. Aan het feit dat de menukaart volledig in het Engels is, zijn we ondertussen al gewend. Wel moeten we even wennen aan de prijzen. Poeh, die zijn niet kinderachtig! €3,15 voor een cappuccino, €9,90 voor een tosti. Tja, dat hebben we wel eens goedkoper gezien.

Maar eens testen of die dure koffies de prijs waard zijn. We bestellen een espresso macchiato en een cappuccino met havermelk. Lekker! De verhoudingen zijn goed, de koffie is smaakvol en we krijgen fijne bolhoedkopjes – het logo van Vascobelo prijkt er trots op. Over de americano zijn onze meningen verdeeld. De smaak is goed, dat zeker: fruitig, niet te muf. Wel wat sterk, meer een dubbele espresso dan filterkoffie, maar het past in elk geval goed bij onze taartjes: een cheesecake die niet veel klassieker had kunnen zijn, met daarnaast een fijne dadel-havermoutcake. Lekker zoet! Het totale assortiment van Vascobelo is groot, maar een tikje conventioneel. Dat maakt het kiezen tussen een carrotcake, appeltaart, red velvet cake en zo meer niet veel makkelijker. En het mag dan wat prijzig zijn, Vascobelo levert wel kwaliteit: wij blijven dus nog even zitten.


Drie vragen aan Mariska Vos, vestigingsmanager Vascobelo Utrecht

Die boeken zonder kaft: leg eens uit?

“Het idee is dat het interieur er enigszins ‘geleefd’ uit moet zien. Dat je gebruikerssporen ziet op de houten vloer, op de leren stoelen en dus ook bij de boeken. Maar het is ook voor het oog: die witte boeken op een rijtje is gewoon wat rustiger.”

Jullie hebben al cafés in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Eindhoven. Waarom nu pas in Utrecht?

“We hebben lang gewacht tot we het juiste pand zijn tegengekomen, maar dit monumentale pand is de perfecte plek. De glas-in-loodramen en de zwart-witte tegelvloer hebben precies de klassieke uitstraling die we zochten. Het pand is jarenlang een Blokker geweest, dus we moesten flink verbouwen. Van vergunning tot oplevering zijn we ruim een jaar bezig geweest.”

Koffiezaakjes in de buurt zijn er volop: het Vlaamsch Broodhuys, is zelfs de directe buur. Gaan jullie je tussen die concurrentie staande houden?

“Zeker. Ik zie ons dan ook meer als een aanvulling dan als directe concurrentie. Als ik de geluiden hoor uit de wijk, is er juist behoefte aan meer ruimte en plek om te zitten. Afgelopen zaterdag zaten we allebei zo vol, dat er geen zitplekken meer waren. Dan voldoe je toch aan een behoefte.”

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

3 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  3,15 euro voor een cappucino en dan de toko helemaal vol krijgen. Het gaat verdomd goed met Nederland.

 2. Job

  Misschien handig om te weten: een Americano is geen filterkoffie 🙂 Het is een espresso met kokend water.

 3. Yoshua

  Dit is een prima zaak.
  Was niet zo van de koffietentjes, voor een door kinderen, dronk meestal thuis koffie.
  Vascobelo zit bij mij direct om de hoek, heb er de afgelopen maand diverse malen een bakkie gedaan.
  Voor een erg simpel en eenvoudig mens als ik ben, die service en kwaliteit belangrijker vindt, dan hippe bijzondere bezoekers is dit een absolute aanrader.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).