Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’ | De Utrechtse Internet Courant Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’ | De Utrechtse Internet Courant

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’

Jette & Jildou drinken koffie in het ANWB Café: ‘Vakantieplannen smeden’
Op de bovenste verdieping van de ANWB-winkel op de Neude is een speciaal ANWB Café te vinden. Met de zomervakantie voor de deur, leek dit ons een uitstekende plek voor een kopje koffie.

Op de bovenste verdieping van de ANWB-winkel op de Neude is een speciaal ANWB Café te vinden. Met de zomervakantie voor de deur, leek dit ons een uitstekende plek voor een kopje koffie.

We lopen nog maar net tussen de rekken met afritsbroeken en stevige wandelschoenen, of een reclamestem roept zalvend om: “Kom ook eens naar het ANWB Café! U kunt ons vinden op de bovenste etage.” Eenmaal de trap op, vinden we een verdieping die deels winkel is (kaarten, met name) en deels café. Er is ook een klein reisbureau. Utrecht is de enige stad in Nederland waar een ANWB Café gevestigd is, maar het oogt groot en professioneel. Er zijn tafeltjes, kleine hoekjes, loungestoelen die uitkijken op de straatkant, en een lange bank waar je lekker de Neude kunt bespieden. In een afgesloten glazen ruimte worden alvast lezingen over ‘Reizen naar Afrika’ en ‘Koop de beste e-bike’ aangekondigd op het beamerscherm.

ANWB-geel

Het ANWB-geel is aanwezig, maar stijlvol verwerkt in de verdere inrichting van het café. Verder zijn er zuilen waar je de beste reistips kunt prikken. Er liggen al voorgedrukte kaartjes klaar. We krijgen al helemaal zin om vakantieplannen te smeden met een pas aangeschafte reisgids of kaart. Toch kun je hier ook prima bijkletsen, uitpuffen van een winkeldagje, en lijkt het café een goede optie voor een zakelijke afspraak.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

We waren even bang voor de door ons gevreesde ‘knopjescappuccino’ – niet een losse espresso met opgeschuimde melk, maar een cappuccino die met één druk op een knop in je kopje belandt – maar die angst bleek gelukkig ongegrond. Een glimmend koffiezetapparaat staat voor ons klaar, en de menukaart is fijn uitgerust met de gebruikelijke koffiekeuzes. We gaan voor een cappuccino en een cortado, die laatste is een kleine versie van de cappuccino. Ze zijn allebei verrassend goed! Stevig melkschuim, proefbare espresso. Op de toonbank staat een grote fles met muntwater, we krijgen een koekje bij de koffie en zijn tevreden.

Water-limonade

Al kletsend over Praag, Philadelphia en andere verre oorden, gaan we zo door onze koffie heen, en bestellen we een zwarte koffie en een huisgemaakte limonade. De koffie is van een prima formaat en wederom erg lekker. De limonade valt wat tegen. We hebben het sterke vermoeden dat dit niet meer is dan muntwater met twee schijfjes citroen erin. Niet helemaal het geld waard.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Het zoete aanbod in het ANWB Café, overigens uitgebaat door het horecabedrijf Vermaat, is best groot, en ligt uitgestald in een vitrine. We gaan voor de carrot cake – onze favoriet – en kiezen daarnaast een spannend uitziende kersentaart, die bestaat uit een zachte bodem, room, kersen en een meringuelaag. Zoet, maar lekker! Helaas zijn we minder te spreken over de carrot cake. Het witte laagje dat normaal bovenop carrot cakes te vinden is, zit hier tussen twee lagen cake in. Dat is origineel, maar de cake is verder hard, taai en lijkt oud, of teveel meel te bevatten. Jammer.

Vergeleken met andere koffietentjes is het ANWB Café misschien niet zo persoonlijk, maar toch vinden we het een geslaagd concept en een verrassende ervaring. De ANWB heeft misschien een wat degelijk imago, maar dit is echt een leuke en frisse plek! We zouden er zo van op vakantie willen gaan.

Unique selling point: de ANWB heeft een mooie manier gevonden om wat ze zijn om te toveren tot een café: we worden er reislustig van.

Afknapmomentje: we hopen dat de limonade eenmalig zo basic was, anders raden we aan om gewoon het muntwater van de toonbank te drinken.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Drie vragen aan Nicole Lolkema, programmamanager bij het ANWB Café

Het ANWB Café is nu precies een jaar open. Waarom is het destijds opgericht?
“We zijn met meer dan 4,5 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland. We wilden een vaste plek creëren waar we in persoonlijk contact kunnen komen met die leden, als een soort clubhuis. We organiseren hier workshops, informatieavonden en ook onze stadswandelingen beginnen hier. Het is tot nu toe onze enige café in Nederland, maar voor de toekomst zou het mooi zijn als er meerdere locaties openen.”

 Hoe loopt het tot nu toe?
“Het wordt langzaam wat bekender. We zitten in de winkel op de tweede verdieping, dus dat loopt al wat minder makkelijk binnen. En de Neude – hoe mooi het in de toekomst ook moet worden – heeft nu nog een wat rommelige uitstraling met al die bouwhekken en containers. Maar veel mensen lezen in de Kampioen over ons café en onze activiteiten zijn standaard volgeboekt. De populairste zijn de reisinspiratiedagen.”

Wij maken natuurlijk een rubriek over koffie; hoe is het daarmee gesteld in het ANWB Café?
“De ANWB doet veel dingen, maar het horeca gedeelte hebben we uitbesteed aan de Vermaat horecagroep. Zij gebruiken de 100% arabica-boon van Pelican Rouge. Ook staan er verschillende koffiespecials op de kaart. Nog geen speciale reiskoffie, nee. Misschien is dat nog een ideetje voor de toekomst!”

Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer gaan koffiedrinken.

Jette en Jildou

Jette en Jildou

Jette en Jildou houden van koffie. Zo erg dat ze in 2013 besloten om tweewekelijks over de beste koffietentjes in Utrecht te gaan schrijven op DUIC.

Profiel

3 Reacties

Reageren
  1. w

    suffige winkel op een topplek, dat is mijn conclusie

  2. herman

    Koffiedrinken in het clubhuis van het chapter Utrecht van de E-bikers engelen….

  3. G.H.

    @w: ik hoop dat ze dat voor altijd blijven. Terwijl de hele wereld is veranderd, loop je daar rond alsof het nog 1999 is. En ondanks alle digitale kaarten, navigatie-apps etc toch ook de ANWB-kaarten kopen voor de vakantie. Heerlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).