Wie in Utrecht nog een mooie oude fabriek heeft staan, lijkt wel gek om er géén horecagelegenheid van te maken. Industrieel is hot, dus is ook de oude Pastoefabriek in Rotsoord getransformeerd tot locatie voor een spiksplinternieuw cafe. Het heet De Zagerij en wij gingen eens kijken of ze ook goede koffie serveren.
De stad verandert continu en sommige wijken gaan daarin razendsnel, met als absolute koploper de wijk Rotsoord. De nieuwe woonblokken schieten er uit de grond, er zijn plannen voor lifestyle-hotels en ook DUIC zal er een nieuw kantoor betrekken. In de oude Pastoefabriek werd al een tijdje driftig gesloopt en gebouwd, en nu, op de drempel van het zomerseizoen, zijn de deuren geopend. Naast De Zagerij – waar je de hele dag terecht kunt, voor ontbijt tot ’s avonds een vijfgangendiner – zit Het Ketelhuis. Ook een restaurant, maar dan een tikje chiquer (vier gangen voor 47 euro).
Unique selling point: de enorme ruimte en veelzijdigheid van zithoekjes Afknapmomentje: het pand is (logischerwijs) nog een beetje in aanbouw. Een bestelling kan wat later komen en ook op het terras moet je een bouwhek hier en daar voor lief nemen
Wat bij binnenkomst opvalt is de grootte van het pand. Aan ruimte geen gebrek in dit deel van de oude Pastoefabriek. De voormalige zagerij is ingericht als restaurant. Kosten noch moeite lijken te zijn gespaard; designmeubels (van Pastoe!) en de inmiddels welbekende industriële stijl leveren een fraai en kleurrijk plaatje op. De uitgebreide bar is strategisch in het midden geplaatst, zodat het niet één grote hal lijkt. Er is plek genoeg, maar leeg zal het niet snel voelen. In de winter zien we onszelf wel bij de fijne zithoek met open haard zitten.
Het zonnetje
Maar nu schijnt het zonnetje en de kans om het terras te beoordelen, laten we niet aan ons voorbij gaan. Aan de lange steiger met rieten stoeltjes moet het in de namiddag prachtig zitten zijn, zo met uitzicht op het water en de voorbijtrekkende bootjes, maar de steiger ligt ’s ochtends nog net in de schaduw. Gelukkig doet het houten bankje met lekkere kussens om de hoek het ook prima.
Ondanks het lage aantal gasten duurt het een half uur voordat we onze eerste bestelling op tafel hebben. Die blijkt ook nog eens een tijdje op de hoek van de bar te hebben klaargestaan, aangezien de ober komt checken of de latte macchiato niet te veel is afgekoeld. Beetje inkomen nog dus, maar gelukkig blijkt de temperatuur in orde. De verhouding melk-koffie had iets beter gekund. De cappuccino bevalt daarentegen uitstekend. Goed schuim, goed sterk en een plaatje om te zien. De zwarte koffie is behoorlijk ruig: een sterke en stevige bak. De espresso is prima, maar had wellicht wat fruitiger gemogen – dat is een kwestie van smaak.
Veelbelovend
Hoewel de lunchkaart verleidelijk lonkt met veelbelovend lekkers, houden we het bij een steekproef van de zoetigheden vandaag. De uitverkorenen: appel-rabarbercrumble en een heuse red velvet cake. De eerste is heerlijk; de combinatie van fris-zuur en zoet is erg goed gelukt en levert een origineel taartje op. De red velvet cake is al net zo speciaal: deze roze-wit gestreepte taart smaakt naar bosbessen en witte chocolade. Goed vullend, maar ook in balans.
Aan de kaart is dus aandacht besteed en dat is goed nieuws. Maar de echte toevoeging voor de stad is deze unieke plek: Utrechts erfgoed dat op deze stijlvolle manier wordt hergebruikt – daar kunnen we alleen maar blij om zijn.
Volg Jette & Jildou drinken koffie ook op Facebook en Instagram! Like ons en wees als eerste op de hoogte van waar Jette & Jildou deze keer koffie gaan drinken.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.