Jonge Democraten: ‘Creëer nieuwe studieplekken in leegstaande panden’ | De Utrechtse Internet Courant Jonge Democraten: ‘Creëer nieuwe studieplekken in leegstaande panden’ | De Utrechtse Internet Courant

Jonge Democraten: ‘Creëer nieuwe studieplekken in leegstaande panden’

Jonge Democraten: ‘Creëer nieuwe studieplekken in leegstaande panden’
Jonge Democraten Utrecht, de jongerenorganisatie van D66, vindt dat er een oplossing moet komen voor het gebrek aan studieplekken in Utrecht. Er moet volgens de organisatie samengewerkt worden met particulieren, waardoor studieplekken gecreëerd kunnen worden in leegstaande panden. 

Jonge Democraten Utrecht, de jongerenorganisatie van D66, vindt dat er een oplossing moet komen voor het gebrek aan studieplekken in Utrecht. Er moet volgens de organisatie samengewerkt worden met particulieren, waardoor studieplekken gecreëerd kunnen worden in leegstaande panden. 

Het tekort aan studieplekken in de universiteitsbibliotheken in Utrecht is al jaren een probleem. De Universiteit Utrecht (UU) heeft diverse pogingen gedaan om deze kwestie op te lossen. Zo zijn tussen 2013 en 2015 en in 2017 meer studieplekken toegevoegd. Daarnaast worden studenten van andere onderwijsinstellingen sinds dit jaar tijdens tentamenperiodes niet toegelaten om te studeren in de universiteitsbibliotheken.

Deze maatregelen zouden meer studieplekken creëren voor studenten van de UU. De Jonge Democraten Utrecht vinden deze maatregelen echter niet voldoende. “De maatregelen die de Universiteit Utrecht neemt, lijken maar kort te werken en sluiten een groot deel studenten in Utrecht buiten”, aldus afdelingsvoorzitter Bloys Sebregts. “Nog steeds staan studenten elke tentamenperiode voor een studeerplek te wachten.”

Een oplossing voor dit probleem zou volgens Sebregts weleens buiten de muren van de universiteit kunnen liggen. “Een oplossing voor het UB-probleem is noodzakelijk. Samenwerking opzoeken met particulieren, door gezamenlijk te kijken waar bruikbare leegstaande panden staan, kan hierbij de oplossing zijn.”

5 Reacties

Reageren
  1. cas

    Dus de unie heeft besloten alleen nog eigen studenten toe te laten in de bieb, maar wel verlangen van anderen om diezelfde studenten toegang te verschaffen tot hun vastgoed…
    Dacht het niet!

  2. Dorien

    Ik ben oprecht nieuwsgierig waarom de studenten van nu zo graag allemaal in de unibieb studeren. Vroegah (jaren 80) deed je dat gewoon in je kamer in studentenhuis of -flat. Alleen als je boeken had die je niet mocht meenemen studeerde je in de bieb. Met tentamenperiodes hield je rekening met elkaar en maakte je het een beetje extra gezellig in huis en zo.
    Ik ben benieuwd wat er veranderd is. Kamers van nu te klein? Zijn studentenhuizen niet meer gezellig? Moet je samen opdrachten maken? Laad je je laptop liever gratis op in de bieb? Gewoon een nieuwe gewoonte?

  3. Léon

    @Dorien: als student die vaak gebruik maakt van universiteitslocaties kan ik wel wat dingen aangeven:
    – net als dat de flexwerker graag andere flexwerkers opzoekt door buitenshuis te werken, zoek ik als student vaak andere studenten op. Een bieb is een logische verzamelplek.
    – omdat ik (en mijn generatie met mij) is opgegroeid met de computer, helpt het buitenshuis werken met concentreren op studiezaken. Ik merk dat ik in de praktijk toch de hele dag achter de laptop zit, of ik nou studeer of niet. Een locatiewisseling kan helpen om dan niet alsnog privé-dingen te doen.

  4. Cico

    Rechtstreeks gevolg van de perverse financiele prikkel waarbij universiteiten en hogescholen financieel worden beloond met het aantal studenten dat ze binnenhalen en een tweede keer als ze een diploma halen. Marktwerking, of zoiets, maar in de praktijk komt het neer op kwantiteit boven kwaliteit.
    Gevolg: hoog onderwijs barst uit zijn voegen. Overbelaste docenten, geen studieplekken, studie wordt gedegradeerd tot een soort cursus dat in beperkte tijd erdoorheen wordt gejast. Want het kost geld, oeioeioei

  5. Angelique

    haha, studeer even lekker in je eigen kamer zeg.
    En als je die niet hebt, is dàt het probleem.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).