Crowdfunding voor Utrechts eerste kattencafé | De Utrechtse Internet Courant Crowdfunding voor Utrechts eerste kattencafé | De Utrechtse Internet Courant

Crowdfunding voor Utrechts eerste kattencafé

Crowdfunding voor Utrechts eerste kattencafé
Stephanie en Jelmer Bergsma met hun kat Hera. Foto: Katfé
Wellicht heeft Utrecht binnenkort zijn eerste kattencafé. Jelmer en Stephanie Bergsma zijn een crowdfunding gestart voor Katfé, een plek waar je een kopje koffie neemt en met katten kroelt.

Wellicht heeft Utrecht binnenkort zijn eerste kattencafé. Jelmer en Stephanie Bergsma zijn een crowdfunding gestart voor Katfé, een plek waar je een kopje koffie neemt en met katten kroelt.

De geldinzameling op Voor je Stadsie loopt nog tot 23 mei. Van het streefbedrag van 25.000 euro is nu ongeveer de helft opgehaald. “We hebben er het volste vertrouwen in dat de crowdfunding gaat lukken. We staan ook met Koningsdag op de vrijmarkt om bedrukte tasjes, taart en koffie te verkopen. Mensen mogen voor een euro zelfs natte sponzen naar mijn hoofd gooien”, vertelt Jelmer.

Samen met zijn vrouw Stephanie kwam hij in Azië op het idee om Katfé te beginnen. “We waren aan het reizen en zijn daar in een kattencafé gaan zitten. We misten onze eigen kat Hera, die we tijdelijk bij familie hadden ondergebracht. In het café klom er een kat op schoot, wat zó fijn en rustgevend was, dat we direct zoiets in Utrecht wilden opzetten.”

Jelmer heeft zijn huidige baan al opgezegd per 1 juni. “Anders red je het niet met de drukte.” Een locatie voor Katfé is er nog niet; Jelmer en Stephanie zijn nog druk in gesprek met de gemeente. “Bij ons concept past het hergebruiken van een pand goed, dus zijn we aan het kijken naar gebieden met transitieplannen. De andere optie is een commerciële ruimte verbouwen tot het Katfé. In oktober moet de locatie duidelijk zijn.” Een plekje nabij het centrum is het streven.

Asielkatten

Stephanie en Jelmer willen vijf tot acht asielkatten in Katfé plaatsen, die met behulp van een ‘kattengedragsdeskundige’ met elkaar worden gematcht. “De katten moeten goed bij elkaar passen. En we willen bijvoorbeeld ook geen buitenkat binnen hebben, dat is hartstikke zielig. De winkel gaat niet open voordat de katten op hun gemak zijn”, zegt Jelmer. “Het welzijn van de katten staat voorop. We willen de asielkatten een plek geven vol fijne ligplekjes, speeltjes en een ruimte waar ze zich terug kunnen trekken.”

Katfé wordt een sociale onderneming. “We willen lokale projecten faciliteren en werkervaring bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in een prettige vrijwilligersfunctie. We willen ook samenwerken met buurthuizen om daar te helpen met het organiseren van activiteiten.”

Katfé wil ook zelf activiteiten organiseren, zoals lezingen, workshops en spelletjesmiddagen. Daarnaast zijn beginnende kunstenaars welkom om te exposeren in de ruimte. Uiteraard kun je ook gewoon langskomen voor een kopje koffie, een gebakje of lunch. “We willen toegankelijk zijn voor iedereen, want kattenliefhebbers heb je overal.”

4 Reacties

Reageren
  1. Lindsey

    Very unlikely as asiels do not place cats in the horeca for very good reasons. Cats like structure & security & are not social animals. They are in the majority not suitable for cafes.

  2. Peter van Zoest

    Ja, dat krijg je ervan als mensen teveel vrije tijd hebben. Wat wordt de volgende hype? Een biodynamisch knuffelhonk met ingestraalde Vietnamese hangbuikzwijntjes?

  3. Frans Borgers

    Nou ik vind het geweldig, het aanstaande katencafé.

    Mensen zijn tegenwoordig te veel met zichzelf bezig, veel geld verdienen en reizen maken met vlietuig dat al een berg vervuiling teweeg brengt.
    Er zijn mensen die katten eng vinden, deze mensen vind ik eng.

  4. Monique

    Misschien samen opzetten met een plek voor ouderen. Die mogen vaak geen huisdieren hebben en zijn eenzaam. Een win-win.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).