Sluiswachtershuisje Leidsche Rijn wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’ | De Utrechtse Internet Courant Sluiswachtershuisje Leidsche Rijn wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’ | De Utrechtse Internet Courant

Sluiswachtershuisje Leidsche Rijn wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’

Sluiswachtershuisje Leidsche Rijn wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’
Een artist impression van het restaurant.
Het historische sluiswachtershuisje aan de Oude Vleutenseweg in Leidsche Rijn krijgt wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’. De plannen zijn om in het najaar van 2020 het restaurant aan het Amsterdam-Rijnkanaal openen.

Het historische sluiswachtershuisje aan de Oude Vleutenseweg in Leidsche Rijn krijgt wordt restaurant ‘Buiten bij de Sluis’. De plannen zijn om in het najaar van 2020 het restaurant aan het Amsterdam-Rijnkanaal openen.

De Gemeente Utrecht zette in 2018 een tender uit om de juiste partner te vinden voor deze plek. Deze tender is gewonnen door Melanie Louwers en Willem van Weert, bewoners van Leidsche Rijn. Samen met architectenbureau ONB hebben ze een plan ingeleverd voor de verbouwing, uitbreiding en invulling van het sluiswachtershuis uit de jaren ‘30.

“Het oude huis wordt geheel in zijn waarde gelaten en gerestaureerd, de uitbouw wordt als het ware om het bestaande pand heen gebouwd en is een modern vormgeven gebouw. […] Het gebouw is met toepassing van zonnepanelen als energiebron, een lucht-water warmtepomp als warmteopwekker en zeer goede isolatie energieneutraal gemaakt”, zegt Van Weert.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Buiten bij de Sluis

De naam van het restaurant, dat op een steenworp afstand van Leidsche Rijn Centrum ligt, wordt ‘Buiten bij de Sluis’. “Het culinaire concept gaat richting foodbar: waarbij het accent zal liggen op duurzaam, lokaal, biologisch, flexetarisch, bewust en samen delen”, aldus Van Weert.

Ook de omgeving van het sluiswachtershuisje wordt aangepakt. Het wordt een groene omgeving waar de bezoeker kan ‘onthaasten’. Van Weert: “Een heerlijke locatie in het groen, maar toch in het centrum. Met zicht op het park en op het bedrijvige Amsterdam-Rijnkanaal.”

Gekoppelde berichten

6 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Waarom worden bijzondere, historische woningen toch steeds verbouwd tot inwisselbare ‘architectuur’ van niveautje IKEA? Je ziet dit ook in Kanaleneiland bij dat andere restaurant.
  Ook hier is de complete jaren ’30 architectuur helemaal verdwenen. Er zit nul meerwaare in het vernietigen van historische architectuur en dit te transformeren tot standaard VINEX-achtige nieuwbouw. Bouw dan een nieuw restaurant als je lak hebt aan erfgoed. En noem het ook geen buitenplaats, ik noem mijn schuurtje toch ook geen loft.
  Sorry voor het gemopper, maar ik hou gewoon niet van die neppigheid.

 2. Herman

  Horeca, blablabla….
  Leuk origineel dat hadden we nog niet.

 3. Andere Joost

  Foodbar? Gewoon eetcafé dus?

  En inderdaad zoals Cico zegt, waarom iets zo ver(nieuw)bouwen dat van het origineel weinig overblijft?

  Overigens is dat voor het gevalletje Kanaleneland anders. Die huizen waren afgebrand. Er zat niets anders op dan de boel herbouwen, waardoor het er als nieuw uitziet (met wat oudere uitstraling).

 4. Steve

  Ik had hier al eerder geopperd om hier een privéhuis van te maken.
  Heerlijk met het geklots van het amsterdam Rijnkanaal op de achtergrond.
  Parkeerplaatsen genoeg en privacy gewaarborgd.
  Maar nee, er komt horeca in.
  Niks verrassends dus.
  Dit gaat op die locatie geen succes worden.
  Daarna kan het altijd nog een privéhuis worden.

 5. Lombokker

  Zicht op het Amsterdam-Rijnkanaal?
  Als ik het plaatje zo zie, lijkt me dat nogal moeilijk. Hooguit als je op de klep van de wc-pot gaat staan om uit het raampje te kijken.

 6. X

  Man man man, dat zuur hier. In azijn verwekt allen? Wees blij dat er initiatief genomen wordt of doe het anders lekker zelf. En neem een maagtabletje, want jullie moeten toch wel vreselijk zure oprispingen hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).