De twee onderneemsters Merel Godelieve (30) en Sanne Rooimans (32) hebben beiden veel ervaring in het ondernemerschap, het bakkersleven en de horeca. Waar Merel zich bezighoudt met (bruids)taarten en gebak onder de naam FLOUR, doet Sanne dat voor haar bedrijf Loaf Sourdough Bakery met onder meer brood en croissants. Sinds drie weken bundelen de twee officieel hun krachten: ze openden samen bakkerij FLOUR x Loaf op het Hooghiemstraplein in Wittevrouwen.
Ruim tien jaar geleden, op 19-jarige leeftijd, runde Merel een bed & breakfast in Maastricht. Op haar 23e kwamen daar twee koffiebars bij, en dat allemaal naast het volgen van een opleiding. “Ik studeerde ondernemingsrecht in Maastricht. Tijdens mijn stage in Amsterdam dacht ik: dit wil ik echt niet. De werkdruk was daar heel hoog, maar ik haalde er geen voldoening uit. Ik kreeg veel meer energie van mijn ondernemingen.” Na het afronden van haar master, is Merel vol voor het ondernemerschap gegaan. De keuze om haar dromen te volgen, werd niet altijd begrepen door haar omgeving. “Mensen zeiden vaak tegen mij: ‘Word je koffiejuf?’ of ‘oh, je wordt een bakkertje’. Ondanks die reacties ben ik heel blij dat ik voor mezelf heb gekozen en mijn droom achterna ben gegaan.”
‘Het kantoorwerk maakte me niet gelukkig’
Sanne begon drie jaar geleden, op 29-jarige leeftijd, met ondernemen. Daarvoor volgde ze de opleiding psychologie in Maastricht en schommelde ze wat heen en weer tussen kantoorbanen en het managen van verschillende koffiezaken. Toch was dat het, zoals ze zelf zegt, ‘allemaal net niet’. “Het kantoorwerk maakte me niet gelukkig. Ook kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Even later besloot ik om te gaan ondernemen en ben ik Loaf gaan opbouwen.”
Handen ineengeslagen
Loaf opende zijn eerste vestiging in Tuinwijk, op Samuel van Houtenstraat 10, de plek waar tot op de dag van vandaag gebakken wordt. Sanne: “In dat pand ben ik begonnen. Daar bakten we en hadden we een klein winkeltje. In de loop van de tijd werd dat te klein, we wilden dat mensen er ook konden zitten. Daarom openden we een tweede vestiging in dezelfde straat, op huisnummer 22. Op die locatie is nu de bakkerswinkel en het café van Loaf gevestigd.”
Toen Merel naar Utrecht kwam, was ze op zoek naar een locatie voor haar onderneming FLOUR. Ze zag dat Sanne haar eerste Loaf-vestiging in Tuinwijk ging openen. Merel: “Ik heb toen bij Sanne aangeklopt en vroeg: ‘Heb je een ruimte vrij waar ik in mag met FLOUR?’ Er was een plekje vrij, dus dat mocht.” Na anderhalf verhuisde Merel met haar bedrijf naar een locatie op Oudenoord. Op dat moment scheidden de zakelijke wegen van de twee onderneemsters, maar ze hielden wel contact. “Tijdens mijn laatste week op Oudenoord kwam Sanne langs en zei: ‘Er komt een ruimte vrij in een pand op het Hooghiemstraplein. Lijkt het je leuk om hier samen wat te doen?’ Dat wilde ik wel, waarna we op 1 april de sleutels in ontvangst namen van deze locatie in Wittevrouwen.”
‘Ik zou nog wel een bed & breakfast willen openen’
Drie weken geleden openden Merel en Sanne bakkerij FLOUR x Loaf op het Hooghiemstraplein in Wittevrouwen. Van woensdag tot en met zaterdag ligt de winkel vol met kaneelbroodjes, taartjes, verse broden en koffie. Merel focust zich hierbij voornamelijk op de taarten en ander gebak. Sanne is verantwoordelijk voor de broden en croissants, die al op een afstandje te ruiken zijn. “Mensen die voorbij lopen met de hond of in de omgeving moeten zijn, komen vaak even naar binnen.” De geur van de verse producten is dan ook niet te missen.
Elkaar omhoog helpen
De twee blijken een gouden match. “Het is zeldzaam om iemand te vinden die op dezelfde golflengte zit. Ook als een van ons het even zwaar heeft of ergens mee zit, helpen we elkaar”, zo vertellen de onderneemsters. Sanne en Merel zien elkaar dan ook absoluut niet als concurrenten, maar willen elkaar juist omhoog helpen. “We moeten elkaar als vrouwelijke ondernemers ondersteunen. We willen niet concurreren of elkaar onderuit halen. We zijn twee bedrijven, maar helpen elkaar omhoog. Dat doen we onder één dak.”
Ondanks dat FLOUR x Loaf nog maar net open is, blijven de twee onderneemsters dromen. Sanne: “Ik zou nog wel een bed & breakfast willen openen. Ook zou ik nog weleens iets met mijn achtergrond in de psychologie willen doen, bijvoorbeeld ondernemers coachen om te laten zien hoe het is om klein te beginnen en dat met succes uit te breiden.” Ook Merel blijft dromen: “Naast mijn ondernemerschap in de bakkerswereld, ben ik ook schrijfster. Ik zou graag een schrijfretraite willen organiseren, om mensen kennis te laten maken met het schrijversvak en mijn adviezen en ervaringen te kunnen delen met anderen.”
Voor nu kijken ze samen uit naar de toekomst van FLOUR x Loaf. “We willen die gezellige, levendige plek worden die Loaf ook is in Tuinwijk. Het zou heerlijk zijn als alles als een geoliede machine loopt, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar iedere dag veel gebakken wordt.”
18 Reacties
ReagerenLeuk. Ik ken Loaf uit de buurt en het brood is inderdaad heel erg lekker. Ook de kaneelbroodjes zijn top. Veel succes met de nieuwe dynamiek!
Top. Weg met de supermarkt. Ruim baan voor lokale ondernemers en ambachtelijke producten.
Mooi om te zien dat deze twee ondernemers aandacht hebben voor ambachtelijk bakken/maken en voor kwaliteit. Desembrood is voedzaam en heerlijk. Wel jammer dat ook zij kiezen voor Engelse namen van hun onderneming – wat is dat toch voor gekke keuze?
Veel succes dames, nog wel even een betere naam verzinnen.
Succes, maar het mag ook gewoon Bloem en Brood heten…:)
@rmn: ja want wie kan er nou niet een gezin voeden met broden van 5 euro per stuk. Iedereen toch? Geld zat in Utrecht. Mensen met mjnder geld hebbrn tenslotte geen recht op supermarktbrood.
@Katja:
Hou toch eens op met dat gezeur. Doe je zelf iets, mag je zelf kiezen wat de naam is. Waarbij ik dan hoop dat er dan geen germanismen, anglicismen of andersoortige -ismen in de naam zitten. De lijst is heeeeeeeeeel lang kan ik verklappen.
Overigens weet wiki te vermelden dat “Katja” van “Catia” van “Jekatarina” tot uiteindelijk “Catharina” komt, uit het Grieks. Zou je vanaf nu onder de naam “Catharina” willen posten?
Anders dan dat:
Eens: Bloem en Brood klinkt beter 😉
Maar niet omdat het allemaal Nederlands is (als zowel “bloem”, “en”, en “brood” *echt* Nederlandsche woorden zijn tenminste, wat ik waag te betwijfelen, net zoals ieder woord voor deze bijzin (als dat een bijzin is (was?))).
Het bekt eenvoudigweg lekkerder.
Wat is er mis met Engelse namen? Wat mij betreft helemaal geen ‘gekke keuze’
Zo weten de buitenlandse toeristen in Utrecht de winkel makkelijker te vinden!
En het klinkt sowieso een beter dan ‘Bakker Bart’ 😉
@Lucas
Vreemde redenatie, dat buitenlandse toeristen de winkel met een Engelse naam beter weten te vinden. Om te beginnen betwijfel ik of buitenlandse toeristen bij een bezoek aan Utrecht naar het Hooghiemstraplein trekken voor een kaneelbroodje, een desembrood of een taart. Het ligt nogal uit de route, en in jouw redenatie is bekkenbreker Hooghiemstraplein geen aanmoediging. Ik denk eerlijk gezegd dat het een vorm van luiheid is om een Engels woord voor bloem en brood te kiezen voor je zaak. Bakker Bart is in elk geval een stuk origineler in z’n eenvoud en heeft, mede daardoor, een grote naamsbekendheid.
Sterker nog, de eigenaar van Bakker Bart in de Bakkersteeg heet Martin, helemaal geen Bart!
En niet te vergeten: beide ondernemingen produceren enkel volledig plantaardige producten.
over naamgeving gesproken, hun beide ouders kozen resp 30 en 32 jaar geleden voor Merel en Sanne……
scherpschutter is op vakantie dus dan zeg ik t maar:
op naar baggervette winsten dames!
@bart
Waarom staan er dan met regelmaat buitenlandse toeristen bij Loaf in Tuinwijk in de rij?
Dat is al helemaal ‘uit de route’
Anyway: succes bij Bakker Bart!
@Lucas 22/5/2023 – 11:20
omdat er daar veel buitenlanders wonen of dacht jij dat dat allemaal toeristen waren?
@Lucas 22/5/2023 11:20
Verwar je misschien expats en rijke buitenlandse studenten met toeristen?
Een toerist heeft namelijk niets te zoeken in tuinwijk.
@Bart
Dat wordt ze aangeleerd op de universiteit en vervolgens denken ze dat de hele wereld Engels spreekt.
@Katja
Bloem en Brood bekt idd beter, en is leuk voor storytelling (marketing voor normale mensen) voor de toeristen, expats en buitenlandse studenten van @Lucas.
iets in de trant van Bloem = flower is not flour unless…..
Brood = bread but a loaf is bread that is shaped and baked in a single piece and can be sliced for eating…. en dan leuke vormpjes brood.
@JdV
Inderdaad, stond laatst zelfs in de krant: in Utrecht geeft men het meeste geld uit aan de boodschappen. Het geld klotst hier over de plinten dus
@buurtbewoner, die baggervette winsten zijn gegarandeerd
Toch ff zure reactie met de kanttekening (NB!!) Deze meiden zitten niet thuis maar laten ze hun handen als ondernemers goed wapperen.
Echter, pijnlijk is dat hun universitaire studies (rechten en psychologie) op kosten van de samenleving totaal verspilde moeite was. Onze eigen burgemeester Sharon Dijksma heeft dat in 2006 nog kapitaalvernietiging genoemd, iets wel studeren maar er niet in willen werken. In dit geval was MBO-4 Bakker diploma was ook voldoende geweest voor hun onderneming want ze hadden toch al vwo op zak. Dan had de toko waarschijnlijk ook Bloem en Brood geheten.
@Lucas snap je nou echt niet dat ‘t voor buitenlandse toeristen niks uitmaakt of je nu een Engelse of Nederlandse naam aan je onderneming geeft? En of ze op basis daarvan zouden besluiten wel of niet langs te gaan? In de rij bij Loaf in Tuinwijk staan geen toeristen maar expats uit de buurt. En bij Bakker Bart kom ik nooit omdat ik liever echt en lekker brood gemaakt op basis van desem cultuur koop bij m’n ‘eigen’ ambachtelijke bakker Amadeus.
Ik ga er zeker eens een keer langs. Klein detail de Samuel van Houtenstraat betreft Staatsliedenbuurt niet Tuinwijk.