Monumentale Utrechtse boerderij Rood Noot wordt bierbrouwerij en horeca | De Utrechtse Internet Courant Monumentale Utrechtse boerderij Rood Noot wordt bierbrouwerij en horeca | De Utrechtse Internet Courant

Monumentale Utrechtse boerderij Rood Noot wordt bierbrouwerij en horeca

Monumentale Utrechtse boerderij Rood Noot wordt bierbrouwerij en horeca
Theatergezelschap Rood Noot gebruikte jarenlang de boerderij. Foto: Baldwin Henderson
De monumentale boerderij Rood Noot gaat verder als bierbrouwerij en horecalocatie van het Amsterdamse biermerk De Prael. De afgelopen jaren huisvestte de boerderij een theatergezelschap maar die moesten, bij de verkoop van het pand door de gemeente, vertrekken. In de loop van volgend jaar moet het bier uit de tap vloeien.

De monumentale boerderij Rood Noot gaat verder als bierbrouwerij en horecalocatie van het Amsterdamse biermerk De Prael. De afgelopen jaren huisvestte de boerderij een theatergezelschap maar die moesten, bij de verkoop van het pand door de gemeente, vertrekken. In de loop van volgend jaar moet het bier uit de tap vloeien.

De bijzondere boerderij, gebouwd in 1880, ligt tussen Leidsche Rijn Centrum en de Gele Brug aan de Oude Vleutenseweg. De naam Rood Noot is een omkering van de namen van de voormalige eigenaren Door en Toon. De afgelopen jaren is het gebouw gebruikt door het gelijknamige theatergezelschap. De gemeente maakte vorig jaar bekend dat de boerderij verkocht ging worden.

Bierbrouwerij

Dinsdag maakte brouwerij De Prael bekend dat zij de boerderij gaan betrekken. Deze van oorsprong Amsterdamse brouwerij is zo’n 17 jaar geleden opgericht. Het biermerk zet zich nadrukkelijk in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In maart dit jaar opende De Prael ook een zaak in Den Haag, later dit jaar staat ook Groningen op de planning.

De Prael laat weten: “Het doel van de brouwerij is om heerlijk bier uit de kraan te laten stromen maar vooral werkplekken te creëren voor diegene waar de arbeidsmarkt geen mogelijkheden (meer) biedt. Omdat ze bij De Prael vinden dat ook zij een kans verdienen.”

Het biermerk vertelt verder: “Elke 2000 liter bier die De Prael brouwt, afvult en verkoopt staat garant voor één werk- en leerplek. De mensen die bij ons werken krijgen weer het gevoel van meedraaien, vinden hun werk leuk en doorlopen een proces dat bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Iedereen die bij ons werkt krijgt namelijk de kans om een opleiding te volgen en een vak te leren.”

Verbouwen

Naast het brouwen van bieren is er in de monumentale boerderij straks ook ruimte voor horeca, evenementen, exposities, muziek en educatie. De komende tijd gaan er verbouwingen plaatsvinden: “De Prael zal het hoofdgebouw, de vijfzijdige hooiberg/ stal en de schuur van de boerderij verbouwen voor hun activiteiten, met respect voor de monumentale status.”

Rond juli 2019 moet de brouwerij klaar voor gebruik zijn, enkele maanden eerder hopen de initiatiefnemers het horecagedeelte al te openen.

6 Reacties

Reageren
 1. Bas

  Top, een beetje meer leven in de brouwerij in Leidsche Rijn Centrum!

 2. Bill

  Waarom een Amsterdamse brouwerij?? Was veel interessanter geweest om in het Utrechtse naar een vergelijkbaar initiatief te kijken, zo support je de lokale bedrijven ook nog. Gemiste kans!!

 3. Pieter

  Bizar hoeveel geld handige ondernemers onder het motto van “Werk voor mensen met een achterstand” kunnen verdienen. Tot complete franchiseketens als Downies & Brownies aan toe. Hoog tijd dat de gulle- en naïeve overheden eens naar de arbeidsvoorwaarden van de mensen die daar werken kijken en dan met name naar het aanname- en ontslagbeleid.

 4. Ed

  Was dit in de jaren ’50 niet de boerderij van de fam. Uittewaal? Theo(†) zat bij ons in de klas op het Boni … We hadden er eens een klassenavond.

 5. Angelique

  de “Gele Brug”…heet Hogeweidebrug. (of wat mij betreft Vleutensebrug)

 6. Herman

  De gele brug heet niet Hogeweide of Vleutensebrug, die brug heet De Koffiebrug

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).