Nieuw Horecakader: meer daghoreca in de buurt en meer mengvormen | De Utrechtse Internet Courant Nieuw Horecakader: meer daghoreca in de buurt en meer mengvormen | De Utrechtse Internet Courant

Nieuw Horecakader: meer daghoreca in de buurt en meer mengvormen

Nieuw Horecakader: meer daghoreca in de buurt en meer mengvormen
Terras op de Neude. Foto: Jurjen Drenth
Het wordt makkelijker voor de Utrechtse detailhandel om een horecafunctie te krijgen en er komt meer ruimte voor horeca in de wijken. Het zijn twee van de belangrijkste nieuwe voorgestelde mogelijkheden in het opgestelde horecakader door het Utrechts college. 

Het wordt makkelijker voor de Utrechtse detailhandel om een horecafunctie te krijgen en er komt meer ruimte voor horeca in de wijken. Het zijn twee van de belangrijkste nieuwe voorgestelde mogelijkheden in het opgestelde horecakader door het Utrechts college. 

Het oude kader, waarin regels voor de horeca worden vastgesteld, stamde uit 2012. Inmiddels is er veel veranderd in de horeca en de retail en dus is het ook tijd voor een vernieuwing van de horecaregels.

Wethouder Jeroen Kreijkamp van Economische Zaken licht het nieuwe kader toe aan DUIC: “We willen soepelere regels voor mengvormen tussen detailhandel en horeca. Je ziet steeds meer nieuwe concepten verschijnen, maar de regels hiervoor zijn nu nog wat strikt. Voor de economie is het belangrijk dat winkelstraten de kans krijgen om een combinatie te maken met horeca. In de stad gaat het om ontmoeting en beleving, je moet een reden hebben om de prachtige binnenstad in te gaan. Dus horeca wordt met dit nieuwe kader meer zichtbaar in de winkelstraten. Maar let wel: het gaat hier om horeca zonder alcohol.”

Een andere (soort van) mengvorm geldt voor restaurants, die langer open mogen blijven. “We willen aan restauranthouders de mogelijkheid bieden om ook na het eten een beleving aan te bieden”, zegt Kreijkamp. “Deze ondernemers kunnen dan bijvoorbeeld als het diner is afgelopen een dj in de zaak zetten zodat de gasten nog gezellig kunnen blijven borrelen.”

Restaurants in wijken

Daarnaast komen er ook meer mogelijkheden in de wijken om een horeca te starten, al betekent dit niet dat er lukraak horecazaken in een buurt geopend kunnen worden. “We willen maatwerk kunnen leveren in de wijken. Denk hierbij aan daghoreca rond pleinen of op bijvoorbeeld de Kanaalstraat. Het is nu nog lastig om een dergelijke zaak te starten in de wijk. We willen met ondernemers en bewoners goed kijken wat waar kan. Het evenwicht tussen leefbaarheid voor omwonenden en levendigheid van de horeca houden we hierbij goed in de gaten.”

Ook voor terrassen gaat er in de toekomst meer maatwerk komen. De gemeente wil steeds meer voetgangersgebieden gaan ontwikkelen in de binnenstad en dat brengt problemen en kansen met zich mee. “Er moet in de toekomst goed gekeken gaan worden waar grotere terrassen eventueel zouden kunnen en waar niet.”

Andere aanpassingen in het horecabeleid betreffen onder andere tijdelijk extra feestlocaties op bedrijventerreinen voor bijvoorbeeld grote familiefeesten of bruiloften. “Dit soort grote bruiloften zijn nu nog nauwelijks mogelijk in Utrecht”, licht Kreijkamp toe. “Zo wordt het voor bijvoorbeeld Marokkaanse of Turkse families, waar families en vrienden van ver overkomen, makkelijker om hun gasten te ontvangen en is er ook parkeerruimte voor de auto’s die ze met zich meenemen.”

Het nieuwe horecakader is nog niet van kracht. De wethouder wil in het eerste kwartaal van 2017 in gesprek met de gemeenteraad en hoopt dat er nog voor de zomer een definitief ‘ja’ volgt op het plan.

4 Reacties

Reageren
  1. Pieter

    Wat een bijzonder slecht idee om de deur zo wagenwijd open te zetten voor restaurants. Voor je het weet is de helft van de restaurants veranderd in een verkapte kroeg waar na het eten iedereen (inclusief nieuwe gasten) gewoon gaat zitten zuipen.

  2. Gert van Flessesteijn

    Ik snap je punt niet Pieter, bedoel je dat het een overheidstaak is om te voorkomen dat mensen gaan zitten zuipen in het restaurant waar jij zit te eten?

  3. Pieter

    Nee Gert, mensen mogen van mij prima zuipen bij het eten. Dat doe ik ook wel eens. Wat ik bedoel is dat er een reden is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een café en een restaurant in het horecabeleid. Een café/kroeg veroorzaakt immers bijna per definitie meer overlast voor de omgeving, met name als die omgeving bestaat uit woningen. Daarom zijn cafés meestal meer geconcentreerd rond dezelfde plek, bijv. de Neude. Restaurants kunnen makkelijker ook in een woonomgeving, zie bijv. rond de Nieuwegracht. Als je dat onderscheid gaat vervagen, komt er dus mogelijk een hoop meer overlast bij voor mensen die dachten naast een restaurant te wonen, als dat restaurant ook plotseling laat open mag en DJs laat draaien zodat men kan ‘borrelen’ tot diep in de nacht…

  4. Stadhuisplein

    Het kan nog veel erger,,weekend 13-14-15 oktober 2017
    Cafe ubica cafe de zaak, kregen vergunning voor rockfestival op het stadhuisplein,,,
    Tot een uur in de nacht
    Het regende klachten op sociale media
    Zware geluidsoverlast
    Massaal gevels van van huizen ondergepist en gekotst
    Buurtbewoners die bedreigd zijn
    Cafebazen die omwonenden intimideren
    De buurtbewoners willen geen rockfestival op 30 meter van hun woonkamers,,,,sowiso ooit nog een rockfestival op die plek

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).