Nieuw restaurant aan Utrechtse Nachtegaalstraat; ‘Je mag hier je bord aflikken’ Nieuw restaurant aan Utrechtse Nachtegaalstraat; ‘Je mag hier je bord aflikken’

Nieuw restaurant aan Utrechtse Nachtegaalstraat; ‘Je mag hier je bord aflikken’

Nieuw restaurant aan Utrechtse Nachtegaalstraat; ‘Je mag hier je bord aflikken’
Foto: Charlie van Dijk
Het nieuwe restaurant Taboe opent vanaf 16 september de deuren aan de Nachtegaalstraat. Het serveert verfijnde gerechten en wijnen in een hoger segment, maar je mag hier ook je bord aflikken.

Het nieuwe restaurant Taboe opent vanaf 16 september de deuren aan de Nachtegaalstraat. Het serveert verfijnde gerechten en wijnen in een hoger segment, maar je mag hier ook je bord aflikken.

Eigenaars Lotte Dolderman en ‘Chef Tom’ – zo wil hij graag genoemd worden – openen Taboe aan de Nachtegaalstraat. Vanaf 16 september kunnen gasten een tafel reserveren. Ze richten zich op een hoger segment. Op de tasting menu’s van drie, vijf of zeven gangen staan wekelijks nieuwe gerechten.

Binnen de menu’s krijgen de gasten nog steeds veel vrijheid. Ze kunnen aangeven of ze vlees, vis of vegetarisch eten, maar ook met allergieën kan de keuken rekening houden. Chef Tom kookt met verse ingrediënten uit het seizoen, die hij van ‘kop tot staart’ gebruikt. Lotte selecteert de wijnen. Die zijn zowel als arrangement bij de gerechten, als apart te bestellen.

Tekst gaat door onder de foto

Koud voorgerecht van kreeft en langoustine, met citrus, wortel, zilte planten en gember.

Opsmuk

Waarom het restaurant Taboe heet? Dat legt Lotte uit: “Wij koken op niveau, maar we houden niet van opsmuk. Je hoeft hier niet in driedelig pak te komen. Er ligt linnen op tafel, maar alleen omdat dat het servies complementeert. We doen graag dingen die normaal niet gebeuren, dus die taboe zijn.” Dat betekent dat ze experimenteren met het combineren van ingrediënten en smaken, soms tot diep in de nacht.

“Waarom moet je altijd witte wijn drinken als je vis eet? Je kan ook rood proberen. We hebben nu zelfs een gerecht waarbij we een cocktail serveren”, zegt Lotte. Dan vertelt ze anekdotisch over hét schoolvoorbeeld van een taboe. “Ik vind het zo lekker dat ik mijn bord wil aflikken’, zei iemand bij het testdiner. Toen zei ik dat ‘ie dat gewoon mocht doen.’” Dat doorbreek je hier ook, zonder in de problemen te komen.

Taboe zit in het pand waar voorheen De Refter eten serveerde. Het nieuwe restaurant is van woensdag tot en met zondag geopend. Reserveren kan telefonisch maar ook online, het liefst een dag van tevoren.

23 Reacties

Reageren
 1. Soylent

  Ik heb niet zo veel trek om naast mensen te zitten die hun bord aflikken.

 2. W

  Soylent. Ik ook niet, dan kom ik er zeker niet meer, maar voor de rest klinkt het wel positief! Proberen maar!
  Veel succes chef Tom en Lotte!

 3. Niels Bokhove

  Elkaars bord aflikken, dan proef je wat de ander gegeten heeft en wat jij gemist hebt of zelfs liever had gehad.

 4. Reactionaire rechtse zak.

  Huh? Je mag er je bord aflikken? Tafelmanieren, iemand?
  ‘Deurtje verderop gaat eten’.

 5. isabelle

  Mag ik ook keihard boeren of winden laten?

 6. Anne Marie ten Berge

  Was er maar gezegd: “Zo lekker… om je vingers bij af te likken” dan was dit compliment ook geaccepteerd door de beterweters. .Lotte en Tom, veel succes.

 7. Ger

  Lijkt me een leuke tent worden, en als iemand zijn bord aflikt en dat zint je niet kijk je gewoon de andere kant op.

 8. Scherpschutter

  Stel negatievelingen. Dit gaat een hit worden in Utrecht. Mooie gerechtjes voor weinig geld voor mensen met de etiquette van havenarbeiders: deze slimme ondernemer heeft gewoon goed gekeken naar de doelgroep in het culinair failliete Utrecht.

  Utrecht is nu eenmaal de stad van wijn in jerrycans en het aflikken van borden.

 9. Joepie

  Ah

  Heerlijk; een zaak zonder rechtse reactionaire zakken, met hun aangeleerde manieren (maar wat er onder de aangeklede aap schuil gaat…….).

 10. Yoshua

  Misschien hebben ze dan ook wel een boterham die je kan aflikken, op de kaart staan.

 11. G.H.

  Alleen al de reacties onder dit artikel maken dat ik de komst van dit restaurant van harte toejuich 😄😄

 12. UTRECHTSE JANTJE

  Ik lik nog regelmatig m’n bord af , zoals m’n Vader dat ook zo vaak deed ! Als compliment aan Moeder de vrouw !!! Maar om dat in ‘n restaurant te doen , vind ik net iets te ver gaan , hoewel het in sommige culturen weer heel gewoon schijnt te zijn , net als de restjes meenemen voor ,, de hond ,, Maar daar maakt ook niemand zich meer druk om , ik zou zeggen doe het gewoon als je daar behoefte aan hebt ……

 13. Anneke

  En de patatjes eten we natuurlijk met onze vingers.

 14. UTRECHTSE JANTJE

  @Anneke ….Zo is dat Anneke !

 15. Melanie

  🙂 en voor de mensen die niet alles zo letterlijk nemen… We hebben hier net gegeten. En: ja! We wilde het liefst het bord aflikken, maar hebben er gewoon zoveel mogelijk afgeschraapt met een lepel ;). Als je dit artikel leest en je bent benieuwd, kan ik alleen maar zeggen: ga! Echt onwijs lekker gegeten, gastvrij ontvangen en fijne muziek op de achtergrond. Een spontane donderdagavond is nu een hele mooie herinnering. We komen sowieso weer!

 16. Dennis Zwager

  Jammer dat er niet gekookt wordt met lokale producten en dat je gerechten per tafel kan delen. Ook hoop ik dat de bediening hun concept wel goed uitlegt aan tafel. Dan kan dit heel vernieuwend zijn voor Utrecht

 17. Zwaon

  Je bent ook wel een M. om in deze tijd een restaurant of horeca gelegenheid te openen …….. hoe leuk de ideeën ook zijn, is alles tot einde 2021 gedoemd te mislukken en daarna hebben ze geen geld meer om hun idee her op te starten ……….

 18. Mimi

  Jammer dat je geen gerechten per tafel kunt delen? Gaaaaap ik word doodmoe van overal “kleine gerechtjes om te delen”. Rot op, ik wil gewoon mijn eigen gerecht. Kennelijk is dat tegenwoordig ook al taboe, top dus dat ze hier ‘gewoon’ zo doen.

 19. Dennis Zwager

  @mimi. Sarcasme, ken je dat?

 20. Denise

  Spannend hoor

 21. G.H.

  @Dennis Zwager: Legt u dan eens uit waar het sarcasme hem precies in zit in uw reaguursel?

 22. Pee

  Als je je bord aflikt heb je niet genoeg gehad.
  Dat krijg je met die kleine hapjes.

 23. Chef Tom

  Hallo allemaal, mijn naam is Tom en ik ben de chefkok van restaurant Taboe in Utrecht.

  Het is fantastisch dat er zoveel gereageerd word via deze site. Negatief of positief… een ieder mag immers een mening hebben over wat we hebben/proberen neer te zetten.
  Voor de lieve gasten die we hebben mogen ontvangen, hartelijk bedankt voor de fijne reacties en dat jullie achter ons staan.
  Het doet mij en mijn compagnon erg goed.

  Voor de sceptici… waar ik ook evenveel begrip voor kan hebben… kom een keer langs en ervaar het zelf. Mocht je oordeel dan nog steeds zijn. Dat we gedoemd zijn om te mislukken, of kansloos zouden zijn in de huidige corona situatie….
  Daar kan ik niet anders dan over zeggen, dat ook deze situatie voordelen mee brengt. Bijvoorbeeld dat iedereen verplicht is om tijdig te reserveren.
  Dus dat geeft ons de kans om meer op de individuele gast in te gaan. Met betrekking op dieetwensen of andere redenen, zoals een jubileum of trouwdag.

  We zijn een klein restaurant, waar we niet voor de massa gaan. Een gereserveerde tafel, is de hele avond van de gast en we streven naar een ongedwongen sfeer. Geen huiskamergevoel… maar juist meer dan dat! Een lekkere ontspannen avond uit… we zijn niet pretentieus, maar serveren kwalitatief hoogwaardige gerechten voor IEDEREEN… ik vind het grootste compliment, dat we geen trendvolgers zijn, of meegaan in een hype…

  We staan achter onze keuze om restaurant Taboe een feit te laten zijn. We hebben er erg veel plezier in en we houden dit ook nog heel lang vol.
  Inspiratie is eindeloos en we geloven in wat we doen.
  Wij hebben hier ook het volste vertrouwen in.
  Nogmaals, hartelijk dank voor de leuke reacties van de gasten, die ook daadwerkelijk een avond meegemaakt hebben bij ons! Onze dankbaarheid is groot, voor hen die ons op z’n minst het voordeel van de twijfel geven…

  Ook de sceptici zijn meer dan welkom, ik zou het erg leuk vinden om er alles aan te doen om hen een weergaloze avond te geven samen met m’n compagnon.

  Tot ziens in restaurant Taboe

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).