Nieuwe ranglijst van diervriendelijke restaurants van Utrecht Nieuwe ranglijst van diervriendelijke restaurants van Utrecht

Nieuwe ranglijst van diervriendelijke restaurants van Utrecht

Nieuwe ranglijst van diervriendelijke restaurants van Utrecht
Waku Waku in Utrecht
De DierenwelzijnsCheck lanceert vandaag de Utrechtse horecawijzer waarin restaurants beoordeeld zijn op dierenwelzijn en klimaatimpact. 25 restaurants hebben een ruime voldoende gekregen. Vijf veganistische horecazaken, Waku Waku, Oproer, Van planten, Vegan Bamboo Bar en ACU scoren een 10.

De DierenwelzijnsCheck lanceert vandaag de Utrechtse horecawijzer waarin restaurants beoordeeld zijn op dierenwelzijn en klimaatimpact. 25 restaurants hebben een ruime voldoende gekregen. Vijf veganistische horecazaken, Waku Waku, Oproer, Van planten, Vegan Bamboo Bar en ACU scoren een 10.

De DierenwelzijnsCheck heeft ruim 200 (dierlijke) producten gescoord op dierenwelzijn en klimaat, aan de hand van criteria zoals voeding, leefruimte, transport en slachtmethode. Dit scoresysteem wordt gebruikt om de menukaarten van restaurants te beoordelen.

Eerder werden ruim 400 horecazaken in Amsterdam beoordeeld, dit is nu uitgebreid met Utrechtse restaurants. Hiermee willen de initiatiefnemers consumenten en chefs inspireren om diervriendelijke keuzes te maken.

Biologisch

Restaurants met biologische producten of producten van kleinschalige, lokale producenten scoren hoog in de lijst. Restaurants die daarmee goed scoren zijn onder andere De Keuken van Gastmaal, de Veldkeuken, de Moestuin, Jasmijn & ik, The Green House en Punk Pizza

Vlees en vis als supplement

Ook restaurants waar groenten de hoofdrol spelen – met vlees of vis als bijgerecht – scoren goed. Bij Le Jardin, Kantien en SLA eet je voornamelijk groenten uit de tuin of van Nederlandse bodem, aangevuld met een klein stukje vlees of vis.

Vlees noch vis

Restaurants die geen vlees of vis op het menu hebben staan, scoren helemaal goed. Zeker als de eieren en de zuivel ook een duurzame herkomst hebben. Vegetarische restaurants zoals Gys, Broei en Soy scoren bijzonder goed op dierenwelzijn.

Restaurants die helemaal geen dierlijke producten serveren scoren met een 10 het allerbest. Er zijn 5 veganistische restaurants in Utrecht opgenomen in de horecawijzer; Waku Waku, Oproer, Van planten, Vegan Bamboo Bar en ACU.

Bekijk hier alle beoordeelde restaurants in Utrecht. De DierenwelzijnsCheck is een initiatief van Varken in Nood.

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Gaaf zeg. Ik mis nog wel de gemiddelde snackbar waar op elke hoek van de straat een smaakvolle vegetarische cq diervriendelijke maaltijd samen te stellen is voor werkelijk een fractie van de prijs van de hier genoemde restaurants. Grote friet speciaal, kaassoufle of nasihap, colaatje, lekker ijsje toe. Voor minder dan 10 euro ben je geheel vegetarisch verzadigd. Daar heb je bij deze restaurants net een bordje snijbietsalade met pecannoten als voorgerechtje voor.

 2. HArry

  De dwang om veganist te worden wordt steeds groter. Kan iemand mij uitleggen waarom ik naar de idealen van een ander moetleven om te deugen?
  Waar is het zelfdenkende individu met zelfredzaamheid gebleven die wars is van trends, hypes en deugen?

 3. Sjaak

  Welke dwang ervaar je precies?

  Het zijn restaurants waar je kan eten en niet hoeft te eten. De ultieme vorm van keuzevrijheid.

  Daarnaast is het aan de bedrijfsleider van het restaurant de keus wat hij of zij graag wil verkopen en welke klandizie hij of zij wil trekken. Wat een vrijheid hebben we toch in NL.

  Je hebt ook de keuzevrijheid om je te verdiepen in hoe het er aan toe gaat in slachthuizen en je te verdiepen in sjoemelpraktijken in de veesector en te weten dat daarom veel mensen geen vlees of dierproducten meer wensen te consumeren, maar verder ben je gewoon vrij om een restaurant uit te kiezen waar je dieren kan eten die slecht behandeld zijn

  (Want als je het artikel goed had gelezen zijn restaurant waar je vlees kan eten uit biologische boerderijen of de lokale boerderijen nog steeds gewoon meegenomen in het onderzoek en krijgen die restaurants ook een hoge beoordeling.)

  Ik lees nergens over dwang om je iets op te leggen. De keuzevrijheid voor mensen die wat anders willen wordt wel steeds meer uitgebreid en dat meneer HArry noemen we (keuze)vrijheid.

 4. Ton

  Beste HArry, maak je niet druk. Er zijn ook gidsen die je vertellen waar je de beste hamburger of haring kunt krijgen.

 5. Ton

  Beste JdV, je vergeet nog de boterham met pindakaas en de pizza funghi. Maar voor een fatsoenlijke veganistische maaltijd is het nog steeds wel even zoeken, kan ik je vertellen.

 6. D'N JOS

  @JdV

  Eens even denken, is die mayonaise van de snackbar op de hoek voor die frietspecial biologisch, lokaal of eivrij?

  Is het vet dat gebruikt wordt plantaardig of biologisch plantaardig of lokaal plantaardig?

  Is die kaas in de souflee lokaal, biologisch of kaasvervangende kaas?

  Welke ingrediënten kent het ijsje?

  Precies de redenen waarom de meeste sncakbarren niet meegenomen zijn.

  Overigens maakt dat je snacks en snackbar niet per sé duurder. Al die producten die ik noem hebben een richtprijs die niet al te zeer afwijkt van de producten die een snackbar doorgaans gebruikt, als het geen troep en rommel is tenminste.

  Punk Pizza klinkt trouwens wel weer behoorlijk fast-food-achtig

 7. Hugo Aylva

  @HArry:

  Dwang om veganist te worden? Wie dwingt u om veganist te worden? Dit is slechts een ranglijst op basis waarvan u wel of niet een diervriendelijke en/of milieuvriendelijk restaurant kunt uitzoeken. Kunt, want niemand dwingt u om dat te doen.

  Aan de andere kant, als u zoveel waarde hecht aan zelfdenkende individuen dan is die die lijst misschien wel een aanrader. Juist mensen die wars zijn van trends, commercie etc. willen een weloverwogen keuze maken wat ze eten en doen dat het liefst zonder andere individuen (of toekomstige generaties) daarmee te beschadigen. Niet met de grote massa meelopen, gestuurd door grote campagnes van de vleeslobby en multinationals, maar gewoon zelf nadenken en autonoom een bewuste keuze maken.

 8. MJPD

  “Restaurants die geen vlees of vis op het menu hebben staan, scoren helemaal goed.” Nou ja zeg, hoe kan dat dan…? Krijg het vermoeden dat dit onderzoek een hoog WC-eend gehalte heeft..

  @HArry
  Het zelfdenkende individu bestaat niet meer. De meesten, veelal millennials hebben geen eigen identiteit maar een “profiel” gespiegeld aan een influencer of, erger nog, rappers. U moet van de deugkliek ook bij een demonstratie aanwezig zijn, want wie zwijgt is tenslotte ook een “racist”.

 9. Wouter

  @HArry: Waarom zouden mensen die er bewust voor kiezen om veganistisch, duurzaam en/of biologisch te eten niet zelfdenkend of zelfredzaam (wat dat er in vredesnaam mee te maken heeft…) zijn? En het gaat hier om een klein deel van de Utrechtse restaurants, waarvan de meerderheid ook ‘gewoon’ vlees en vis serveert.

  Volgens mij zijn mensen ‘zelfdenkend’ genoeg om een restaurant uit te kiezen dat bij hun (dieet)wensen aansluit. Zij het veganistisch, zij het een steakhouse. Diverse wensen, divers aanbod. Als jij je door zo’n lijstje of site blijkbaar gedwongen voelt om veganist te worden, dan zegt dat meer over jouw zelfdenkend vermogen dan dat van anderen…

 10. Henk

  @ Harry: zoek eens op google maps naar “slager” of als u zelfredzaam van het mooie weer wilt gaan genieten ook nog op “Weber barbecue” “briketten” en “aanmaakblokjes”

  Of als u helemaal los wilt gaan vervang aanmaakblokjes voor benzine.

  https://youtu.be/gZNSKuElluM

  Er zijn nog ruim voldoende mogelijkheden voor de zelfredzame mens.

 11. Adriaan

  HArry kan dan natuurlijk de lijst gebruiken waar hij niet moet zijn.

 12. HArry

  @ Adriaan.
  Heb dat inderdaad al gedaan!

 13. Frits

  Bij de Grote Grillworsttest voel ik me ook altijd gedwongen vlees te gaan eten. Dan gaat alle groente de deur uit.

 14. Marieke

  Wat een mooie lijst! Ik mis nog wel Life’s a Peach, heerlijk plantaardig Italiaans.

 15. wollie

  @jdv SNCKBR heeft een veganistische Kapsalon die je echt geprobeerd moet hebben! eurootje of twaalf.

  een beetje veganist vliegt natuurlijk naar londen of tel aviv waar je veel meer keus hebt in plantaardig dineren.

 16. G.H.

  @HArry: Ga dan ook even in op de anderen die reageren op uw dwangbuis ervaringen.

 17. Ferry

  Gelukkig is de Mc Deunalds er nog

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).