Nog één avondje op het terras: horeca gesloten met start gedeeltelijke lockdown Nog één avondje op het terras: horeca gesloten met start gedeeltelijke lockdown

Nog één avondje op het terras: horeca gesloten met start gedeeltelijke lockdown

Nog één avondje op het terras: horeca gesloten met start gedeeltelijke lockdown
Foto: Robert Oosterbroek
Nederland zit vanaf 22.00 uur in een ‘gedeeltelijke lockdown’. Het was woensdagavond bij sommige zaken drukker dan normaal, veel bezoekers wilden nog even wat drinken in de horeca. Om klokslag 22.00 uur gingen de kroegen en cafés dicht, wanneer ze weer opengaan is nog niet bekend.

Nederland zit vanaf 22.00 uur in een ‘gedeeltelijke lockdown’. Het was woensdagavond bij sommige zaken drukker dan normaal, veel bezoekers wilden nog even wat drinken in de horeca. Om klokslag 22.00 uur gingen de kroegen en cafés dicht, wanneer ze weer opengaan is nog niet bekend.

Op 1 juni om 12.00 uur stonden er rijen bij de horeca in de stad. Cafés en restaurants mochten toen weer open na weken gedwongen gesloten te zijn geweest. Woensdagavond heeft de horeca de deuren weer moeten sluiten. Het oplopende aantal coronobesmettingen heeft het Kabinet doen besluiten om een gedeeltelijke lockdown in te stellen.

Veel Utrechters wilden nog wat drinken, het was drukker dan gebruikelijk op sommige terrassen. Vanaf 22.00 uur werd het kort druk op straat toen de terrassen leegliepen. Voorlopig is de horeca gesloten en gelden er ook andere strengere coronamaatregelen. Wanneer Utrecht weer kan samenkomen in de horeca is nog niet bekend.

Deze foto is gemaakt na sluitingstijd van de horeca en is slechts een momentopname.

35 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Anderhalve meter? Kijk eens goed naar de foto’s. Jammer dat de horeca een tijd op slot gaat, maar wel volkomen begrijpelijk.

 2. Scherpschutter

  Na een ongekende strijd van 7 maanden is van ons heengegaan,

  De Horeca

  Weduwe van de evenementenbranche sinds 12 maart 2020.

  † Den Haag
  13 oktober 2020.

  Ondernemers
  Werkgevers
  Gasten

  Er is geen gelegenheid tot afscheid.

 3. Koel Hoofd

  Zielig voor de horeca.
  Maar deze goeie foto’s zijn hard bewijs dat sommige horeca ondernemers en bezoekers verantwoordelijk zijn, en anderen werkelijk totaal niet!

 4. Gregor

  De horeca heeft zijn best gedaan. Haar klanten en bezoekers helaas niet.

 5. Marcel

  Ah fijn, nu het nog kan nog net even een corona besmetting mee naar huis nemen!

 6. Inez

  @Gregor: dat is niet helemaal waar, sommige zaken zetten bewust de tafels te dicht bij elkaar.

 7. Lexus

  @Inez: uw reactie is helemaal waar. Maandenlang heb ik in de stad tal van overtredingen van of in ieder geval toegestaan door horecaondernemers vastgesteld.

 8. Joris

  Maakt wel lekker duidelijk waarom de horeca dicht moet (helaas).

 9. drexciya

  @Inez:
  De cijfers uit het contactonderzoek geven aan dat de horeca maar een zeer beperkte rol speelde in de verspreiding. Ik zie daarom ook niet in waarom zij onevenredig moeten lijden onder de nieuwe maatregelen.

  Mijn ervaringen zijn duidelijk anders dan de uwe, maar dat kan liggen aan het feit dat ik niet vaak in het centrum kom, en meer in het buitengebied.

 10. Tee

  “…drukker dan normaal, veel bezoekers wilden nog even wat drinken in de horeca” én nog even een virusje pakken zodat die ziekenhuizen nog voller raken. IQ’s van een mug! Voorlopig maar dicht houden of eindelijk gaan snappen dat dit ff niet kan…

 11. Hans

  @ Scherpschutter

  Hou toch op met die pathetische berichten.
  De werkelijke slachtoffers gingen heen op de IC’s.
  Nabestaanden konden geen persoonlijk afscheid nemen.
  Nu in de herhaling.
  Ook even onder verwijzing naar hetgeen er gisteravond in de Haag gebeurde waar een menigte stomdronken horecabezoekers elkaar, de handhavers en hun ouders in gevaar brachten.
  Hoe durf je dit soort schaamteloze berichten überhaupt te posten.

 12. Bromsnor

  @Drexciya, Bromsnor geloofd niet in die KHN mythe. Inderdaad maar 5% van de besmettingen, wel grote impact. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/weer-die-horeca-dicht-maar-waarom-eigenlijk~bafe0b98/

 13. WV

  @ drexciya

  Dat is nu juist het grote misverstand. Slechts van minder dan 25% van de besmettingen is de herkomst bekend. Onder de bekende herkomst is inderdaad maar een klein deel te herleiden tot horeca.

  Maar dat is ook niet zo gek. Als uw vrouw met COVID thuiskomt en u heeft het een paar dagen later ook, is het duidelijk: thuissituatie is de herkomst.
  Maar waar heeft uw vrouw het dan opgelopen? Kan goed zijn dat ze het niet weet. En stel ze was in een drukke kroeg. Dan is het zeer waarschijnlijk dat ze het daar opliep. Maar omdat niet bekend is van wie, komt haar herkomst in de categorie onbekend.

  Ergo, in die meer dan 75% waarvan de herkomst niet bekend is, zit het echte risico. En dat horeca daar een groot deel van uitmaakt is meer dan waarschijnlijk. Zie Plein in Den Haag. En dat horeca wel degelijk een grote risicofactor is, blijkt ook het het grote aantal positief geteste horecamedewerkers.

 14. Esrin W.

  Uitstékende bevestiging van de maatregelen. Voorlopig dicht houden die hokken.

 15. Scherpschutter

  @Hans

  Feitelijk zijn ze beiden heengegaan Hans en beiden werkelijke slachtoffers.

  Verder heb ik alleen een filmpje gezien van wat mensen die het buiten op een terras gezellig hadden. Niemand liep gevaar, want outdoor loopt helemaal niemand een besmetting op.

  Jij moet eens leren een beetje grip op je emoties te krijgen. Emoties zijn slechte raadgevers.

 16. Len

  Het zit gewoon in de lucht jongens, wij kunnen de boel maar beperkt naar onze hand zetten. Het is natuurlijk mooi dat ten tijde van de eerdere maatregelen de cijfers naar beneden gingen, maar dat betekent niet dat daar een volledige causaliteit aan te verbinden is. Dat is nu echter wel waar iedereen elkaar vanuit napraat. Wij mensen proberen graag zaken te vatten en verbanden te zoeken, maar we kunnen inmiddels wel concluderen dat het ding groter is dan waar wij het tot proberen te reduceren.

 17. Luuk Upuuk

  Makkelijk doelwit, kleine ondernemers pakken voor de resultaten van warrig polderkolderbeleid. Heineken zal wel gecompenseerd gaan worden voor de omzet die ze uit horeca nu mislopen.

 18. Bert

  @hans

  Nee, pathetisch is complete bedrijfstakken om zeep helpen en de toekomst van meedere generaties om zeep helpen. De mediaan van de doden ligt rond de 70, het grootste deel daarvan is ouder dan 70. Vaak icm met onderliggende lijden.

  En dan is er niet gecompenseerd voor hoeveel mensen er in een regulier griepseizoen het loodje leggen.

  Aantal doden onder de 50: 43

  En voor degenen die zeggen dat n.a.v. deze fotos een complete lockdown voor de horeca terecht is: ik neem aan dat men er ook voor is om dat te doen bij elke sector waar klanten zich niet gedragen. Zoals supermarkten of het OV?

 19. Lexus

  @Len: als u bedoelt dat we het virus dan maar zijn gang moeten gaan, zeg dat dan eerlijk en draai er niet omheen zoals u steeds weer doet.

 20. Len

  @Lexus, dat is inderdaad waar het op neerkomt, die strekking moge toch wel duidelijk zijn.

  Dat wil niet zeggen dat we niet een beetje op elkaar moeten letten of de risicogroepen wat gerichter benaderen, maar het (wan)gedrag van de medemens, waaronder bovendien dezelfde risicogroepen, spreekt meer dan de vat die erop gehouden wenst te worden.

  Ik adem ook dagelijks verontreinigde lucht in omdat de maatschappij er schijnbaar voor kiest om onophoudelijk gif uit te stoten. Ik betaal ook een vermogen aan een zorgverzekering omdat de maatschappij ervoor kiest om voor het minste of geringste zorg te vragen in plaats van zich eens achter de oren te krabben of hun levensstijl wel in orde is. En zo kan ik nog wel even doorgaan over wat grote paradigma’s. Ik ben zo’n beetje de modelburger bij uitstek, maar ik accepteer ook het lot. Het is nou eenmaal wat het is, en dat moeten we net zo goed van elkaar accepteren. Daarnaast zit iedereen altijd op de politiek te schelden over vrijwel alle zaken waar ze zich mee bezig houden, maar uitgerekend nu loopt iedereen er zomaar mee weg. Dat rijmt niet.

  Als we eens minstens zo daadkrachtig waren met de andere bekende prangende wereldzaken, dan zouden we nog eens ergens komen.

 21. arbeider

  Makkelijk scoren van de Overheid om eigen falen tw maskeren. 2.5 % is te herleiden naar de Horeca, bijna niets dus. Meer dan de helft vd besmettingen komt door mensen met een niet Westerse achtergrond, horen we de Overheid helemaal niet over. Word weer weg gemoffeld, mag niet benoemd worden, maar jongeren en studenten wel. Wederom een bewijs wat voor laffe Overheid we in Nederland hebben.

  6 maanden de tijd gehad om de zaakjes op orde te krijgen. Bijvoorbeeld Corona hospitaal in het land..In oorlogstijd worden die binnen een week of 4 neergezet door de Genie vh leger,nada dus. Mondkapjes veels te lang mee gewacht, nu zie je zelfs van Dissel en Rutte pontificaal er mee lopen….lachwekkend, eigenlijk zeer triest.

  Deze mensen worden gekozen en betaald om het land te leiden, conclusie…de Economie en gezondheidszorg ligt aan het infuus.

  Maar…de Overheid deed een plas en alles blijft zoals het was.

 22. Esrin W.

  Over twee weken gaat alles helemaal op slot. Nog even geduld mensen, hou vol.

 23. Johan

  Arbeider, die 2,5 % is van het aantal positieve gevallen dat te herleiden is. Slechts 20% van het totaal aantal besmettingen is te herleiden. Besmettingen in de kroeg zijn niet te herleiden en worden niet geteld.
  Je staat daar tussen een paar dozijn aerosolen uitbrakende feestvierders. Vertel maar van wie je het kreeg, dat weet je niet en wordt dus ook niet geteld.
  Echte aantal kroegbesmettingen is veel en veel hoger. Dat blijkt ook uit het feit dat er in geen beroepsgroep meer besmettingen zijn dan in de horeca.

 24. Johan

  De hele wereld ziet een uitzinnige menigte in een partytent.
  Scherpschutter ziet “wat mensen buiten op een terras die het gezellig hadden”. Tot zover zijn zinnige bijdrage van 15 oktober.

 25. Bruin

  Johan, de hele wereld is totaal mesjogge dat ze zich hier druk om kunnen maken..

 26. Utrechter

  Als je deze foto’s ziet kun je toch alleen maar concluderen dat het meer dan terecht is dat de horeca dicht moet en dat ze het er zelf naar gemaakt hebben?

 27. Binnenstadsbewoners

  Hopeloos
  Woon aan horecaplein
  Iedereen heeft maling aan Corona
  Inc horecabazen
  Omzet omzet
  Hebben jullie nou je zin
  Jammeren klagen

 28. Ditisooknietmijnnaam

  Wat jammer de horeca dicht, wat zal ik dit gezever, ongefundeerde domme geleuter, misgenoegen en zuur horeca hatend sjagrijn missen . Nu maar hopen dat als de horeca weer open gaat Duic alleen nog commentaar gecheckt op feiten toe staat. Veel levensplezier gewenst tussen uw perioden van zwaarmoedigheid en jaloezie.

 29. Koel Hoofd

  Het AD meldt iets opmerkelijks:
  https://www.ad.nl/ad-werkt/in-deze-beroepen-is-de-coronatest-het-vaakst-positief~a1821493/
  “In heel Nederland neemt het aantal besmettingen toe, maar in het onderwijs en de horeca liggen de besmettingsaantallen in het bijzonder hoog.”

  Mensen blijf gewoon kalm.
  Het is een virus en dat kan zich door de lucht verplaatsen, en als je het krijgt ben je ook echt zwaar het zaadje. Echter, Shit happens want dat is niet de eerste keer dat de een ziekte de arrogante homo sapiens op haar nummer zet..
  Het schokt nu de wereld op haar grondvesten omdat men er vanuit ging dat de mens dankzij haar wetenschap eindelijk goddelijke krachten en machten heeft verworven om de wereld naar haar hand te zetten.
  Dat blijkt nu dus gewoon niet het geval te zijn. Dat is even wennen, gewoon weer een kale aap te zijn die een speelbal is van de natuur, in plaats van andersom..

  Er is ook hoop.
  Elke schok die de wereld heeft gekregen, heeft wel altijd tot een enorme golf van innovatie geleid. De een zijn dood is nu eenmaal de ander zijn brood.
  Of zoals Chinese karakter voor het woord crisis ook kans betekend.
  Ik ben dus echt benieuwd naar de ongebreidelde creativiteit van de mens om hier mee om te gaan. Dit is levende geschiedenis, of nou willen of niet.
  Sit back, relax and watch the show of Homo sapiens.

  Dus ondanks dat ik net een zeer dierbare heb verloren aan de dood, kon ik eigenlijk de cynische obituary van Scherpschutter wel waarderen.

  Want wees eerlijk, voor corona concurreerde de horeca elkaar de stad uit.
  Dus inderdaad, jammer van de horeca want het gaat wel om mensen hun levenswerk of grote droom. Maar dat er eindelijk eens een koude sanering in die sector kwam was gewoon hard nodig. Dus per 1 februari zal de stad er wel anders uitzien.

  De ironie is hier dat vele van die horeca piepeltjes (bezoekers en ondernemers) een aantal maanden terug nog luid applaudiseerden voor de zorg. Dat was dus voor de show want de zorg werk zich nu al weer uit de naad, en het gaat helemaal niet goed met zorgverleners. Dat is nou echt zielig.

 30. wollie

  @Len, herd immunity voor sars-2 is ethisch en medisch betwistbaar.
  zie ook johnsnowmemo.com:

  “Any pandemic management strategy relying upon immunity from natural infections for COVID-19 is flawed. Uncontrolled transmission in younger people risks significant morbidity(3) and mortality across the whole population. In addition to the human cost, this would impact the workforce as a whole and overwhelm the ability of healthcare systems to provide acute and routine care.”

 31. Esrin W.

  Goed bezig mensen, blijf hier therapeutisch e.e.a. angstig van je af schrijven. Tellen jullie mee af naar die tussentijdse evaluatie? Minder dan twee weken nog.

 32. arbeider

  @ Johan
  Feestvierende cafegangers?
  Jochie, iedereen zit braaf op zijn kruk of stoel zoals de Overheid het blieft. De sfeer is er allang niet meer,op een paar cafe’s na die heel graag door de Staatsomroep NPO en krant AD steeds worden gemeld.

  Geloof toch niet alles maar kijk met je eigen ogen. De Horeca en ook sportclubs zijn een voorbeeld voor een ieder.

 33. Lexus

  @Len: de mensheid is de enige soort op aarde die met verstand en compassie het lot kan beïnvloeden. Laten we dat dan ook op een goede manier doen. Helaas gebeurt dat veel te weinig.

 34. Johan

  Goed voorbeeld arbeider. Ik zag het op mijn voetbalclub. Met mijn eigen ogen. Complete teams die tegen elkaar aan de bar hangen. Bovenop grote borden waarop staat dat iedereen moet zitten. Met niet meer dan vier man aan een tafel.

 35. Cico

  Balen voor de ondernemers en de medewerkers (oa een hoop van mijn vrienden). Maar het is gewoon volkomen begrijpelijk. Dronken mensen en verantwoordelijkheid gaan gewoon niet samen. Ik sta 4 dagen per week met een mondkap op, moet alle maatregelen volgen en zie vervolgens dat mensen half bij elkaar op schoot zitten? Ik heb nul symphathie voor dit soort gasten die per sé willen bier zuipen, keer op keer schijt hebben aan andere mensen en er nu voor zorgen dat de kroegen moeten sluiten. Dan heb je echt boter op je kop, dat gegoochel met statistieken doet daar niks aan af.

  Restaurants hebben gelukkig wat meer opties met bezorging of afhaal. Ik vind dat daar best wel wat onderscheid in mag worden gemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).