Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’

Op bezoek bij Café de Binnenstad: ‘Iedereen is hier welkom’
Foto's: Camille van den Boorn
Veel bruine cafés in de binnenstad zijn de afgelopen jaren veranderd of gesloten. Maar bij Café de Binnenstad aan Voor Clarenburg is nog altijd de sfeer die kenmerkend is voor de ouderwetse bruine kroeg. De Binnenstad, vroeger bekend als Meesters, wordt al achttien jaar gerund door Peter van Dijk en Berry de Bruijn.

Veel bruine cafés in de binnenstad zijn de afgelopen jaren veranderd of gesloten. Maar bij Café de Binnenstad aan Voor Clarenburg is nog altijd de sfeer die kenmerkend is voor de ouderwetse bruine kroeg. De Binnenstad, vroeger bekend als Meesters, wordt al achttien jaar gerund door Peter van Dijk en Berry de Bruijn.

Als je het café binnenkomt, stap je ook gelijk terug in de tijd met aan de muur oude foto’s Utrecht. Door de stereo klinkt zachtjes Nederlandse muziek. De goedlachse eigenaar Peter van Dijk staat vrolijk achter de bar. Hij wijst naar een shirt van het Nederlands elftal. “Ook dat brengt iedereen samen en geeft een speciaal gevoel.” Wedstrijden van Oranje – mannen of vrouwen – worden dan ook altijd gekeken in het café. Het past bij de gezelligheid van deze bruine kroeg.

Van Dijk begon als vijftienjarige jongen in de spoelkeuken bij Hordijk, wat gevestigd was aan de Mariaplaats.  “Dat was echt een jongensdroom van mij om daar te mogen werken. Al snel begon ik daar achter de bar en vanaf dag één voelde ik mij er als een vis in het water. Ik was niet meer weg te slaan uit de horeca. Ik had het idee om uiteindelijk een eigen zaak in Spanje te beginnen. Maar toen Meesters te koop stond hebben Berry en ik samen besloten om dat café over te nemen. Een eigen zaak in Spanje is er dus nooit van gekomen, want nu ben ik hier niet meer weg te denken”, glimlacht Van Dijk.

Tien jaar geleden zagen de twee eigenaars zich gedwongen het café een andere naam geven. Een klant dealde drugs voor de deur van de zaak. Ondanks dat de kroeg niks met het drugsincident te maken had associeerden velen de zaak met het schandaal. Het café moest de naam veranderen en kreeg de naam ‘Café de Binnenstad’. “Heel logisch, want wij zitten ook echt precies in het midden van de binnenstad”, legt Van DIjk uit. Toch heet het café voor veel klanten nog steeds Meesters. Hij grijnst: “Soms betrap ik mijzelf er nog weleens op dat ik het nog steeds Meesters noem.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Iedereen is welkom

In het café komen allerlei verschillende mensen. Door de centrale ligging komen steeds meer toeristen om een hapje te eten of van de zon te genieten op het terras. Maar ook klanten die naar een musical in het Beatrix Theater gaan, lopen graag even om naar het café. Toch draait de zaak vooral op de vaste klanten. Elke dag zit er een vast groepje gepensioneerden aan de bar dat rond een uur of vier een borrel komt drinken. Van Dijk: “Het is enorm gezellig met ze, de ene keer neemt er iemand taart mee en de andere keer maken ze iets voor je wat kapot is.”

Op vrijdagavond kun je er dansen en soms komt er een artiest optreden. Avonden als ‘Café de Binnenstad zingt Hazes’ zijn geen zeldzaamheid en huis- en volkszanger Ronnie van Bemmel is er regelmatig te horen. “Het is altijd volle bak bij zulke avonden en er wordt vrolijk meegezongen”, aldus Van Dijk.

Typisch Utrechts

Tien jaar geleden ging het café door een moeilijke periode. Aanleiding voor Peter en Berry om de zaak van de hand te willen doen. De stamgasten hebben toen alles in het werk gesteld om het café overeind te houden. Zij hebben een benefietavond georganiseerd in een restaurant. Een groot deel van de opbrengst daarvan was bestemd voor de Binnenstad. Er kwamen bijna 500 man op af. “Dat was heel bijzonder om mee te maken en ook erg speciaal dat de gasten dat deden voor ons. Uiteindelijk is dat de reden geweest dat wij weer door konden en wilden met de zaak.”

Om de vraag wat het café nou echt een typisch Utrechts café maakt, moet Peter smakelijk lachen. “Dat is toch echt de gezelligheid. Iedereen is hier welkom. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, of dat nou hier vandaan is of uit een andere stad. Iedereen wordt meegenomen door de gezelligheid. En niet te vergeten natuurlijk het personeel. Wij hebben geen last van een tekort aan personeel. Iedereen bij ons werkt hier al een lange tijd, zij bouwen relaties op met de gasten en daardoor blijven veel klanten terugkomen.”

4 Reacties

Reageren
 1. Ouwe kroegtijgert

  Ben er nog nooit binnen geweest
  Woon al 40 jaar in binnenstad
  Toch eens binnenwandelen

 2. Mark

  Een van de weinige nog normale kroegen in het centrum, zonder concept of van een grote horecagroep. Jammer dat Karel de stoute vervangen is door een Subway.

 3. Kadoendra

  Bruine cafés, dat waren cafés waar je na een bezoek gelijk je kleren in de was kon doen vanwege de vieze stank van de sigarettenrook.
  Ook kon je na zo’n bezoek onder de douche gaan staan om jezelf goed te wassen met veel zeep, want die stank bleef niet beperkt tot je kleding.

  Het enige bruine café wat ik nog bezoekwaardig vind is de The Beanery, een kunstwerk over een bruin café, in het Stedelijk Museum Amsterdam.

  https://www.stedelijk.nl › nieuws › ingrijpende-restauratie-voor-the-beanery

 4. mark

  Inderdaad Katoendra, goeie oude tijd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).