Op Roose wordt ‘pioniersrestaurant’ in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Op Roose wordt ‘pioniersrestaurant’ in Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Op Roose wordt ‘pioniersrestaurant’ in Kanaleneiland

Op Roose wordt ‘pioniersrestaurant’ in Kanaleneiland
Het restaurant Op Roose wordt binnenkort het eerste restaurant in de buurt van de Rooseveltlaan in Kanaleneiland. In een vrijstaande villa moet een horecagelegenheid komen voor de wijk. Na een brand in oktober 2018 moest het gebouw grotendeels herbouwd worden, maar Willem van Heijningen (33) hoopt nog in juli open te gaan.

Het restaurant Op Roose wordt binnenkort het eerste restaurant in de buurt van de Rooseveltlaan in Kanaleneiland. In een vrijstaande villa moet een horecagelegenheid komen voor de wijk. Na een brand in oktober 2018 moest het gebouw grotendeels herbouwd worden, maar Willem van Heijningen (33) hoopt nog in juli open te gaan.

“We zijn een pioniersrestaurant”, vertelt Van Heijningen trots. Op Roose, vernoemd naar de locatie op de Rooseveltlaan, staat dan ook nog alleen. Het pand, een voormalige villawoning, staat eenzaam aan het kanaal en was jarenlang een vervallen bouwwerk. In de omgeving zijn bijna geen eetgelegenheden te vinden – op een aantal pizzeria’s en snackbars na.

In oktober 2018 brak er bij het toen nog leegstaande gebouw brand uit. Het pand raakte zwaar beschadigd en een groot deel stortte in. Toch besloot Van Heijningen in januari de exploitatierechten over te nemen en een restaurant te beginnen. “Het was in de eerste instantie niet heel uitnodigend.”, zegt Van Heijningen zittend in het raamkozijn van het gebouw. “Toen ik hier voor het eerst kwam was het een grote ravage, in het midden van de winter, het regende en was ijskoud. Alleen het rechtergedeelte van het gebouw stond nog. Toen heb ik nog wel een paar nachten wakker gelegen en me afgevraagd of ik het wel moest doen. Ik lig af en toe nog steeds wel eens wakker, ik doe dit voor het eerst alleen en om dan het eerste restaurant in de buurt op te zetten, dat is best heftig.”

‘Toen ik hier voor het eerst kwam was het een grote ravage’

Het gebouw is inmiddels helemaal hersteld en er wordt druk gewerkt aan de inrichting van het restaurant. Om hem heen is volop bedrijvigheid: er wordt met een cirkelzaag hout gezaagd, buiten wordt er gewerkt aan de oprit en er worden picknicktafels in elkaar gezet voor het terras. Van Heijningen zegt dat Op Roose waarschijnlijk half juli open gaat: “We gaan eerst onze draai vinden, kijken wat we aan kunnen, kijken hoe druk het wordt. Dan willen we tegen het eind van de zomer een knallend openingsfeest geven.”

(Tekst loopt verder onder foto)

Op Roose is gevestigd aan de Rooseveltlaan met aan één kant de wijk Kanaleneiland en aan de andere kant, aan de overkant van het kanaal, het businesspark Papendorp. Het ontbreken van een goed restaurant schept mogelijkheden, volgens Van Heijningen: “Ik heb het restaurant gekocht omdat ik veel potentie zie. Niet alleen in het restaurant, maar ook in de wijk. Er wordt veel geïnvesteerd in Kanaleneiland maar een restaurant zoals Op Roose mist gewoon nog in de omgeving. We willen dan ook echt een restaurant met een buurtfunctie worden.” Mensen moeten er een kop koffie kunnen drinken of uitgebreid komen lunchen zonder dat ze daarvoor twintig minuten hoeven te fietsen. “Maar ook de mensen die geen zin hebben om op een hete dag weg te smelten in de drukke binnenstad kunnen hier lekker wat komen eten en drinken aan het kanaal. Dat is ook een van de dingen waarin ik mogelijkheden zag, we krijgen een terras aan het water met de hele dag zon.”

‘We krijgen een terras aan het water met de hele dag zon’

“We gaan zorgen voor een verrassende selectie gerechten die tegelijk betaalbaar blijven. En we gaan vooral ook heel goed luisteren wat de mensen willen, wat de reacties zijn op ons aanbod en indien nodig passen we het menu daarop aan, natuurlijk wel door onze eigen draai eraan te geven. We hoeven niet per se binnen één jaar alles terugverdiend te hebben, we willen een toffe zaak voor de lange termijn opzetten en dat kan alleen als je echt luistert naar je gasten.”

(Tekst loopt verder onder foto)

Van Heijningen heeft zeventien jaar ervaring in de horeca, de laatste jaren bij Fico aan de Veilinghavenkade. Maar met Op Roose is hij voor het eerst eigenaar van een restaurant. “Ik wil al heel lang iets voor mezelf beginnen, maar er kwam nooit iets voorbij waar ik echt een goed gevoel bij had. Tot deze kans voorbij kwam. In plaats van kok ben ik nu meer ondernemer, wat natuurlijk een totaal andere tak van sport is. Maar we hebben een superprofessioneel team met bakken ervaring, we weten wat goed loopt, we weten wat lekker is. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat lopen. We krijgen nu al veel berichten binnen van mensen die willen weten wanneer we open gaan, we worden heel enthousiast welkom geheten hier.”

15 Reacties

Reageren
 1. James

  Mooie eerste stap in de gentrificatie van de wijk, top!

 2. wollie

  Eerste stap? Bwhahahaa 🙂

 3. Rutger

  Bij Kanaleneiland denk ik niet direct aan zulke jaren 30 huizen. Wat Googlen leert dat deze huizen eigendom van de gemeente Utrecht waren en tientallen jaren leeg hebben gestaan en ook nog gekraakt zijn geweest. Iemand een idee wat het verhaal daarachter was? Waarom ze zo lang leeg hebben gestaan? Jaren 30 huizen zijn toch juist heel erg in trek/

  Toch mooi dat ze een tweede leven hebben gekregen. Lijkt me een leuk plekje zo aan het water.

 4. Herman

  Zal er ook lachgas op het menu staan?

 5. Wim B.

  Ja mooi he James ?

 6. Ties

  Een restaurant met een wijds uitzicht op water.
  Zeg maar het tegenovergestelde van in de Zakkendragersteeg bijv……
  In die zin zeker potentie.

 7. Scherpschutter

  Fietspad voor de deur. Kanaal voor de deur. Kanaleneiland in de achtertuin. Businesspark aan de overkant. Een mooie goed bereikbare bedrijfslocatie, doelgroepen te over, een aardige woonlocatie voor de eigenaar (zolders), plus de mogelijkheid om er op termijn weer volwaardige woonhuizen van te maken zonder al te heftige ingrepen: ik geloof dat deze intelligente jongeman het ‘spelletje’ wel snapt en dat dit een (zeer) succesvolle onderneming gaat worden.

  Succes gewenst!

 8. Robertjc

  Kijk, zulke ondernemers worden door de gemeente Utrecht eerder geholpen dan kapotgemaakt. Ik wens je alle succes van de wereld toe, jongeman.
  Vergeet je niet een waakhond te nemen en een stuk of 10 camera’s te plaatsen?

 9. Marjan Schram

  Het is een geweldige plek en het lijkt heel mooi te worden. Wij gaan daar vast veel gebruik van maken. Het is precies een gelegenheid wat hier nog moest komen. En wensen deze geweldige ondernemer/lefgozer heel veel succes en geluk!

 10. onkl

  @Rutger: Precies weet ik het niet, maar ik begreep dat die huizen er al stonden voor de aanleg va het kanaal, aan een weg die bij de bouw van Kanaleneiland verdwenen is. Aan de andere kant van het kanaal ligt de Groenewoudsedijk nog, die weg lag in het verlengde daarvan.
  (Tip: Op de website topotijdreis kan je goed zien hoe dit soort dingen zich ontwikkeld hebben.)

 11. cas

  Ik ben heel bang dat hij het niet zo lang gaat redden op die plek. Veel succes gewenst.

 12. jan

  Ik hoop dat het een topper wordt! En dat de boys uit de buurt de boel heel laten. Het ziet er mooi uit!

 13. Massegast

  Staat je auto er wel veilig geparkeerd? Met al die autobranden.

 14. Cico

  Het was geen voormalige villa, maar twee losstaande huisjes gebouwd door een overheidsinstantie.

 15. Rob van steensel

  Dit gaat lukken een goed glas wijnrob en genieten op deze plek succes!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).