Plannen Museumhotel in voormalig Altrechtpand krijgen vorm; wel zorgen om parkeerdruk en behoefte aan nieuwe horecagelegenheid Plannen Museumhotel in voormalig Altrechtpand krijgen vorm; wel zorgen om parkeerdruk en behoefte aan nieuwe horecagelegenheid

Plannen Museumhotel in voormalig Altrechtpand krijgen vorm; wel zorgen om parkeerdruk en behoefte aan nieuwe horecagelegenheid

Plannen Museumhotel in voormalig Altrechtpand krijgen vorm; wel zorgen om parkeerdruk en behoefte aan nieuwe horecagelegenheid
Beeld: VORM
De plannen lopen al een aantal jaren, maar welke vorm het Museumhotel aan de Lange Nieuwstraat daadwerkelijk krijgt, wordt binnenkort dan toch echt beslist. In 2022 lagen de plannen voor het hotel al klaar en konden belanghebbenden hun zorgen uiten over het concept. Die reacties zijn geordend en beantwoord, en een hernieuwd plan ligt klaar ter beoordeling.

De plannen lopen al een aantal jaren, maar welke vorm het Museumhotel aan de Lange Nieuwstraat daadwerkelijk krijgt, wordt binnenkort dan toch echt beslist. In 2022 lagen de plannen voor het hotel al klaar en konden belanghebbenden hun zorgen uiten over het concept. Die reacties zijn geordend en beantwoord, en een hernieuwd plan ligt klaar ter beoordeling.

In het oude Altrechtpand, een geestelijke gezondheidsinstelling aan de Lange Nieuwstraat, moet het zogenaamde Museumhotel komen. Met in totaal 84 kamers met thema’s van Utrechtse iconen zoals Rietveld en de Stijl, moet het hotel bezoekers van de aangrenzende musea te gast krijgen. Ook zou er in het hotel bijvoorbeeld plek moeten zijn voor wisselende exposities en kan het Centraal Museum er evenementen organiseren. Maar voordat die plannen daadwerkelijk doorgevoerd worden, konden belanghebbenden hun zorgen uiten over de plannen.

Parkeerdruk

Die zorgen gaan voor het grootste deel over de parkeerdruk in de omgeving van de musea, en de beoogde toename daarvan wanneer er een nieuwe culturele instelling opent. “Er worden veel rondjes gereden door parkeerplekzoekers tussen Nicolaaskerkhof, Twijnstraat, Bijlhouwerstraat, en terug. Ook zijn er vaak auto’s die her en der buiten de vakken parkeren. Het gaat hierbij vaak om museumbezoekers”, is te lezen in een van de reacties op het plan. Na vijf uur ’s middags en op maandagen, wanneer de musea zijn gesloten, is de parkeerdruk aanzienlijk minder. Het is een reactie die niet op zichzelf staat; meerdere indieners van zienswijzen, zoals de formele reactie op de plannen worden genoemd, halen de parkeerzorgen aan in hun kritiek op de plannen.

De gemeente Utrecht ziet zelf minder beren op de weg en meent dat het voor bezoekers van het Museumhotel niet aantrekkelijk is om in de omgeving te parkeren. “Er is weinig ruimte en het is relatief duur. Het is de verwachting dat deze (hotelgasten, red.) gebruik zullen maken van de parkeergarages.” Desondanks is de ‘parkeerparagraaf’ in het plan aangepast, waardoor er enkele parkeerplaatsen meer mogelijk zijn.

Geluidsoverlast

Andere hindernissen die indieners voorzien, zijn onder andere geluidsoverlast door hotelgasten en hoe groot de behoefte aan een nieuw hotel in de stad is. Zo wordt er geschreven over geluidsoverlast ‘door rolkoffers over de aanwezige klinkers aan de voorzijde van het pand’.

De hoofdingang van het hotel verplaatsen is volgens de gemeente echter niet wenselijk, omdat de doelgroepen van het nijntje museum en het hotel te verschillend zijn van elkaar. Ook vragen meerdere indieners zich af hoe groot de behoefte aan een nieuw hotel is. De komende jaren is er in Utrecht namelijk al meer aanbod dan vraag wat betreft hotels. De gemeente redeneert als reactie dat het hotel uniek in zijn soort is vanwege het monumentale pand en de doelgroep die ze willen aantrekken. “Hiermee heeft het Museumhotel voldoende toegevoegde waarde ten opzichte van de bestaande hotels in de stad en past het in het beleidskader voor hotels.”

Wat er verder met de reacties op het plan voor het Museumhotel gebeurt, is nog de vraag. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) kijkt naar wat er eventueel nog aangepast moet worden aan het bestemmingsplan, en stellen het plan vervolgens definitief vast. Ook dan is het weer mogelijk om het nieuwe plan in te zien. Naar verwachting zal dit in het voorjaar van 2024 het geval zijn.

21 Reacties

Reageren
  1. Lauk

    Hert valt mij steeds weer op hoe sterk de gemeente allerlei reële bezwaren bagatelliseert. Past iets niet in het beleid of de cijfers, dan is er steeds wel weer een uitvlucht of bijzondere regel. Denk in oplossingen: áls het hotel er dan toch komt, maak dan de gasten meteen bij inschrijving duidelijk dat er geen parkeerplaatsen in de buurt zijn, wel parkeergarages en voer campagne t.g.v. geluidsarme rolkoffers (dat ratelende geluid vanaf het station nis inderdaad ween probleem!)

  2. Nina

    En dan vraagt men zich af waarom de politie zo druk is met verwarde mensen en 122.000 ouderen wachten op een plek in een verzorgingshuis, terwijl men de ene na de andere instelling sluit?

    Gelukkig hebben we wel rode asfalt fietspaden en kunst op het monumentale pand van de bibliotheek.

    Ik snap werkelijk niet hoe dit allemaal zo ver is gekomen. We zijn zo ver van huis geraakt.

  3. Kees Truijens

    Doen, zou ik zeggen. Prima dat de schade die Altrecht aan de binnenstad heeft aangericht weer een beetje wordt goed gemaakt. Parkeerdruk? Het merendeel van de doelgroep komt al met het OV en degenen die in een middeleeuwse stad hun auto willen gebruiken, zullen hun lesje wel leren. Rolkoffers? Mijn werkkamer ligt aan een straat met klinkers en er komen veel rolkoffers voorbij. Als ik ze hoor, denk ik terug aan betere tijden dat ik zelf met een rolkoffer door mooie steden hobbelde.

  4. fam Ho

    Wordt met dit hotel niet het punt bereikt dat er in de binnenstad zoveel touristen lopen dat, net zoals in Adam, bewoners zich er niet meer thuis voelen? (Dan dus zelfs de import overruled, tja.) Wil je echt, collectief je stad /ook deze stad in overtreffende trap laten exploiteren als pretpark?

  5. JR

    En over het andere relevante bezwaar, tegen die hoge doos op het binnenterrein, lees ik niets. Bezwaar is weggemoffeld, in de kleine lettertjes afgedaan. Gemeenteraad: let op en sta op!

  6. Katja

    Waarom zo groot ? Je moet zorgvuldig omgaan met de, nu nog oude, binnenstad.
    Of maak er een mooi park van. Horeca ? Je hoeft maar even de stad in te gaan en je wordt er mee doodgegooid.

  7. Baliekluiver

    Het is steeds hetzelfde liedje: pretpark dingen zijn gewoon veel belangrijker dan omwonenden. Die moeten hun gemeentelijke belastingen betalen en verder niet zeuren.

  8. Binnenstadbewoner

    Hier moeten gewoon woningen / appartementen komen. Daar is een enorme behoefte aan.

  9. Koel Hoofd

    @Lauk
    Spijker, kop.

  10. Marja Oosterman

    Nina’s reactie is me uit het hart gegrepen. Ik woon in de periferie van de binnenstad, waar veel mensen die vroeger in instellingen werden gehuisvest nu semi-zelfstandig wonen. Dat lijkt veel beter dan hoe het vroeger was en is dat ook, maar slechts ten dele. Ik zou legio schrijnende verhalen kunnen vertellen over hoe dat mis kan gaan door onvoldoende begeleiding. De buurt heeft het druk met opvangen van verwarde mensen…
    Kan er op die plek niet een goed zorghotel o.i.d. worden gebouwd met wel goede opvang en begeleiding van semi-zelfstandig wonenden? We hebben genoeg ‘pretpark’ plekken voor toeristen.

  11. Wil

    @katja: ja horeca. Wsl ga je niet vaak uit eten, want anders had je geweten dat de horeca ‘s avonds kneitervol zit. Er is behoefte aan.

  12. S

    @bsb: ja prima plan. En dan geen pauperwoningen maar stadsvilla’s en -appartementen vanaf een ton of 8 want anders verlaten grootverdieners de stad en dan kom je van de regen in de drup.

  13. Utrechtvoorutrecht

    Hoe staat het eigenlijk met het plan van de gemeente om een 15-minutenstad te maken? Ik zie er weinig van terug. Als je nou slim bent, zorg je dat toeristen ook buiten de singels willen zijn. Dan kun je verschillende delen van de stad ook een wat ander karakter geven. Met Rotsoord werd een beginnetje gemaakt maar de uitwerking kon beter. Cartesiusdriehoek is een gemiste kans.

    In de praktijk worden alle toeristische functies alsnog binnen de singels gepland. Net als een geplande bevolkingsgroei van 50% in 2023-2040 binnen de singels, tegenover een geplande groei in dezelfde periode van minder dan 10% voor Noord-Oost (https://utrecht-monitor.nl/bevolkingsprognose/3-bevolkingsgroei-stad-en-wijk). Hoe die extra functies en woningen erbij komen zonder ook maar een enkele extra vierkante meter, is me onduidelijk.

  14. Nico

    Het is de verwachting dat deze (hotelgasten, red.) gebruik zullen maken van de parkeergarages.” Desondanks is de ‘parkeerparagraaf’ in het plan aangepast, waardoor er enkele parkeerplaatsen meer mogelijk zijn..??
    Is dit die zelfde gemeente die parkeren in de stad/centrum wil terug brengen?
    Vreemd maar het komt de gemeente goed uit denk ik omdat het ze geld opleverd want anders zou je niet enkele parkeerplekken toezeggen. Als een bewoner van de binnenstad om een plek vraagt zou de gemeente dan ook zo vlot zijn met ee parkeerplek? Nee dus. Afijne we weten weer wat we aan de gemeente hebben, weinig als het om hun uitspraken gaat als minder parkeerplakken in de stad.

  15. Marco

    Het verwijzen van hotelgasten naar de parkeergarages gaat effectiever wanneer er gewoon geen andere parkeerplekken worden aangeboden. Gehandicaptenplek, plek voor de nooddiensten, werklui en bezorgers en verder kan men komen per fiets, bus, tram of benenwagen. Er is al zo weinig plek in ons stadje.

  16. J

    Deze redenatie van de gemeente is echt geweldig
    “Met in totaal 84 kamers met thema’s van Utrechtse iconen zoals Rietveld en de Stijl, moet het hotel bezoekers van de aangrenzende musea te gast krijgen”
    Maar ook
    “ De hoofdingang van het hotel verplaatsen is volgens de gemeente echter niet wenselijk, omdat de doelgroepen van het nijntje museum en het hotel te verschillend zijn van elkaar.”
    Hoe dan?

  17. Pieter

    Vind het een mooi plan en best een bescheiden bouwblok. Past prima daar. En een mooie voorziening voor de stad.

  18. Katja

    Het is een hotel, een tijdelijke verblijfplaats. Alles in het centrum is te belopen, een kleine binnenstad. Als je al een hotel wilt, op het Jaarbeursterrein is plaats genoeg. Kleinschalige nieuwbouw past bij de binnenstad. Dit bestuur heeft totaal geen oog voor hoe de binnenstad er uit moet zien. Het is een eeuwenoude omgeving, geen Lelystad of zo.

  19. Jankanerwatvan

    Beste utrechtvoorutrecht,
    De binnenstad is niet beperkt tot binnen de singels. Zie voor uitleg hiervan de zin na het door jou genoemde percentage in de door jou aangehaalde bron

  20. Nina

    Dus wel extra parkeerplaatsen voor hotelbezoekers, maar niet voor inwoners? Bijzonder.

  21. Clean

    Even voor de duidelijkheid
    Het hotel komt tegenover de ingang van het wa huis. Op hetzelfde binnenplein. Knettergek

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).