Pop-up restaurant De Zware Jongens met ruim terras opent in het Muntgebouw Pop-up restaurant De Zware Jongens met ruim terras opent in het Muntgebouw

Pop-up restaurant De Zware Jongens met ruim terras opent in het Muntgebouw

Pop-up restaurant De Zware Jongens met ruim terras opent in het Muntgebouw
Het restaurant in de Rijksmunt
In het bekende Utrechtse Muntgebouw opent woensdag 30 juni een pop-up restaurant met een ruim terras: De Zware Jongens. De nieuwe zaak blijft open tot de restauratie van het gebouw gaat starten in de loop van volgend jaar.

In het bekende Utrechtse Muntgebouw opent woensdag 30 juni een pop-up restaurant met een ruim terras: De Zware Jongens. De nieuwe zaak blijft open tot de restauratie van het gebouw gaat starten in de loop van volgend jaar.

Eén van de initiatiefnemers is Arne Koefoed, hij vertelt: “Het Muntgebouw is één van de mooiste gebouwen van Utrecht, maar was vele jaren streng beveiligd en niet toegankelijk voor buurtbewoners. De Zware Jongens breken dit voormalige geldpakhuis open en starten een tijdelijk restaurant met een ruim, groen terras op het zuiden met de hele dag zon tot zonsondergang.”

De kluisdeuren gaan open

Het karakteristieke Muntgebouw uit 1911 staat sinds 2020 deels leeg sinds de Koninklijke Nederlandse Munt NV naar Houten verhuisde. Een deel van het gebouw is sinds 2014 in gebruik voor verhuur van diverse zalen voor vergaderingen en congressen, maar de buurtbewoner kon het bijzondere gebouw niet zo maar binnenwandelen.

“Dat gaat nu veranderen”, zegt Koefoed. “De Zware Jongens maakt dit gedeelte van het Muntgebouw toegankelijk […] Wij willen een gezellige, informele, inclusieve sfeer maken. Iedereen is welkom.” Om kennis te maken met de buurt, hebben de initiatiefnemers een buurtlunch georganiseerd op 4 juli. Binnen een paar dagen hadden al 200 buren zich aangemeld.

De afgelopen zomers is gebleken dat veel mensen in de buurt van het Muntgebouw willen recreëren. Koefoed: “Door de hekken open te gooien, ontsluiten we een stuk stad voor creativiteit en ontspanning. We hebben een klein binnen podium waar we een programma willen voor bandjes, theater, stand-up en stille disco achter het hek.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vegetarisch

De Zware Jongens willen lokaal en duurzaam opereren. Er wordt gewerkt met lokale en duurzame producten. Koefoed: “De Zware Jongens presenteren Utrechts ‘finest’ op de kaart: de koffie komt van de kenners van KEEN, biologische natuurwijnen van Vleck, frisdrank van de Roze Bunker en uiteraard staan er Utrechtse bieren op de kaart.”

De chefs van de Utrechtse Studio Sugar Snap hebben een op groenten gebaseerd menu gemaakt. De gerechten van Fastwin Gouda (30) en Sem Rooijmans (31) zijn nu bewust vegetarisch, maar het menu wordt in de toekomst uitgebreid met enkele vlees- en visgerechten.

Interieur

Er is in het interieur gebruik gemaakt van gerecyclede producten. De tafelbladen zijn gemaakt van oude standvloeren, op de ramen is een kleurrijk glas in lood patroon gemaakt van oude disco lichtfilters en de bar is gemaakt van een antieke daklijst met de oude TL bakken die in het plafond van het Muntgebouw hingen.

Koefoed: “We willen een gezellige mengelmoes van stijlen die gelijk sfeerverhogend en drempelverlagend werkt. Het is de komende weken nog pionieren en experimenteren wat allemaal kan in het historische pand”, aldus Koefoed.

Het team van ‘De Zware Jongens’ bestaat uit een groep Utrechtse ondernemers die ook verantwoordelijk zijn voor het opzetten van de Winkel van Sinkel en Kampeerterrein de Lievelinge in Vuren. Onder meer Dietwee, Brandwacht en Meijer, Van Rosmalen, WINK en ondernemer Douwe Werkman zijn betrokken. De Zware jongens gooien de poorten open van woensdag tot en met zondag van 10.30 tot 01.00 uur in de avond. De keuken is open tot 22.00, het terras tot 23.00 uur.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
  1. Kadoendra

    De Koninklijke Nederlandse Munt had tot ver in de jaren ’90 een zeer mooie tuin die veel aandacht kreeg van een professionele tuinman.

    Maar deze is nadien gesloopt en vervangen voor een goedkoop te onderhouden zielloos grasveldje.

    En nu prijst een Pop-up restaurant het zielloze grasveldje aan als een “groen terras op het zuiden”.

    Wie de geschiedenis kent laat zich nooit wat wijs maken.

  2. Esrin W.

    De lijn tussen de begrippen pop-up en gebakken lucht is flinterdun. De prijzen op de kaart zullen dat zeer zeker niét zijn. Voor de liefhebbers aldus.

  3. Ooginaller

    Ik ben benieuwd, en ga snel eens op de kaart kijken. Maar: bij alleen vega haak ik af. Dan wacht ik liever even tot ik ook een gangetje met vis of vlees kán kiezen (hetgeen niet wil zeggen dat ik dat dan ook doe – ik vind het alleen fijn om die keuze zelf te maken.)

  4. Dood Dier

    @Ooginaller: en als ze geen spruitjes op de kaart hebben staan, dan haak ik ook af. Ik wil namelijk ook graag zelf de keus maken om spruitjes te eten of niet!

  5. G.H.

    @Kadoendra: Wat wilt u dan? Dat een professionele tuinman daar weer een zeer mooie tuin aanlegt, waar vervolgens een terras op wordt gezet? Wat een zurigheid toch weer…
    Ik wens Koefoed c.s. veel succes en kom zeker snel eens kijken.

  6. Pol

    Dat ziet er prima uit: https://www.dezwarejongens.nu/menu

  7. Kadoendra

    @G.H.

    “Koefoed, vertelt: “Het Muntgebouw is één van de mooiste gebouwen van Utrecht.”

    U begrijpt niet dat de monumentale tuin bij het monumentale gebouw hoorde!

    Maar u zal het wel gaan begrijpen als er inplaats van de bestaande kloostertuin van de Domkerk een makkelijk te onderhouden grasveld komt.

  8. Esrin W.

    Mooie drankprijzen. Huppie-Huppie-thee vier euro’s, omgerekend een tientje.

  9. Erwin

    @ooginaller: als vegetariër ga ik ook het liefst naar een carnivorenrestaurant en laat ik het vlees links liggen. Ik beslis nml lekker zelf wat ik eet.

  10. Ooginaller

    Ieder zijn ding, Dood dier. Ik heb de kaart bekeken. Voor een borrel: prima wat mij betreft. Lekker zelfs. Maar de veganistische dinerkaart is mij veel te eenzijdig. Dan hebben ze dat bij de Greenhouse bijvoorbeeld veel beter bekeken. Dit is voor een select publiek. Ik hoop dat je er vaak lekker zult eten!

  11. Ooginaller

    @Erwin: precies! Als ik met vegetarische of veganistische vrienden uit eten ga, zorg ik ook altijd dat er altijd een paar lekkere vega keuzes op de kaart staan zodat zij ook iets te kiezen hebben. En dan is het zeker niet uitgesloten dat ik daar zelf ook een gangetje van meepik. Want gerechten hebben zeker niet altijd vlees of vis nodig om lekker te zijn.

    Van mijn ervaringen met veganistische reataurants (en ik heb er in flink wat gegeten) word ik echter meestal niet enthousiast. Maar dat is persoonlijk, ieder zijn smaak.

  12. Katja

    Thee; heet water met blaadjes erin voor 2.70 tot 4.50. Kassa !

    https://pbs.twimg.com/media/EZfTWTAWsAAVKlc.jpg

  13. Esrin W.

    Je kan ook gewoon Wannabe Nep High Society koffie of thee gaan drinken bij Bagles & Beans met je Macbook en je pink omhoog. Tenten met dit soort gebakken lucht prijzen zijn er al legio.

  14. Pieter

    @Esrin Een tientje maar liefst?! Omgerekend naar welke munteenheid dan? Je bedoelt hopelijk niet die ene die al weer twintig jaar geleden is afgeschaft…

  15. Esrin W.

    Grappig altijd dat dit soort “je mag niet meer omrekenen” uitspraken vaak door dezelfden wordt gedaan die ook zeggen: “ik hou aan het eind van m’n salaris een stukje maand over”. Misschien zouden juist déze mensen dat omrekenen nog maar eens een keertje wél moeten doen.

  16. Pieter

    @Esrin Waarom zou ik in godsnaam omrekenen naar een munteenheid waar ik nooit salaris in gekregen heb? Als je moet omrekenen om fatsoenlijk met geld om te kunnen gaan, dan mankeert er wat.

  17. Esrin W.

    Jij houdt dus een stukje maand over aan het eind van je salaris Pieter?

  18. Pieter

    @Esrin Nee. Dat jij naar guldens moet omrekenen om dat wel voor elkaar te krijgen zegt vooral wat over jou.

  19. Esrin W.

    Het plaatst dingen wat beter in perspectief Pietertje. Types als jij vinden het doodnormaal dat een stukje kipfilet in de supermarkt 4,85 moet kosten en trappen altijd met ogen open in iets als marktwerking in de zorg en dat de commerciële factor het “alleen maar goedkoper maakt”. Het moment dat de euro werd ingevoerd en dat alleen het tekentje voor het bedrag werd aangepast maar niet de bedragen werden gehalveerd en ook die marktwerking in de zorg zijn twee uitstekende voorbeelden van hoe makkelijk Nederlanders een worst voor te houden is en stérker nog: hoe tien jaar later de overduidelijke miskleun nog met hand ten tand verdedigd wordt zoals jij nu ook hier doet. Een keuze.

  20. Jaap

    @ooginaller ontzettend jammer dat je dan de greenhouse noemt. Opgezet door Albron, de grootste cateraar voor Nederland. 13 in dozijn 0 duurzaam en waar je fooi gewoon doorgesluisd wordt naar het moederbedrijf ipv het personeel. Waar ze moestuin boven laten vergaan om in de keuken te werken met bestelde kruiden van de groothandel.
    Compleet voor de bühne neer gezet om een wit voetje te halen.
    Dan zou ik toch eerder de kleine ondernemers in Utrecht een kans geven (wat deze jongens overigens ook niet zijn maar dat is een ander verhaal.) Omdat ik goed uitzoek en kies waar ik mijn geld naartoe breng. Dat heb ik liever dan de keuze tussen vlees of vis.

  21. Zonnewende

    @Jaap

    Albron keert in ieder geval geen winst uit aan directeur-groot-aandeelhouders. Er zit een stichting boven als aandeelhouder. Zie website en citaat hieronder.

    Albron zou dus wel eens meer idealen kunnen hebben dan de heren van De Zware Jongens.

    ‘De organisatie heeft een winstoogmerk, overigens zonder een dividendhistorie te kennen. De winsten worden dus niet aan derden uitgekeerd, maar geïnvesteerd in innovaties die invulling geven aan het streven naar continuïteit.‘

  22. Harm de Vries

    Ik heb even naar de kaart gekeken. Voor de prijs waar je ergens anders een goed glas whiskey krijgt kan je hier maar liefst 1 alcoholvrij biertje (dus frisdrank) krijgen. Zeker bijzonder…

  23. Simon Naaigaren

    Betalen voor status is lachwekkend. Toch doen honderdduizenden commercieel-gehersenspoelde individuen het dagelijks . Ook hier. Ik snak naar de dagen dat Nederlanders, eenvoudige, intelligente mensen waren , die in hun stamkroeg op de hoek, een bruin café in de stad, voor 1/5 van de prijs gezellig , onder het genot van niet schreeuwende luidsprekers, die fluisterstille muziek speelden , innig met elkaar zaten te kletsen, met een glimlach op hun gezicht en als ze trek kregen een tosti of Gehaktbal met of zonder ei en slaatje konden bestellen .Zoveel eenvoud, zoveel vreugd, zo weinig gebakken lucht, behalve in de te bestellen kaassoufé met ham en kaas. Heerlijk eten van prachtige dode dieren………… Ik verlang naar die tijd………… hevig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).