Reddingsplan voor restaurant Syr in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Reddingsplan voor restaurant Syr in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Reddingsplan voor restaurant Syr in Utrecht

Reddingsplan voor restaurant Syr in Utrecht
Syr, met in het midden Gijs Werschkull
Restaurant Syr start samen met ondernemer Gijs Werschkull een crowdfunding om de zaak te redden. Werschkull is sinds de oprichting niet meer betrokken bij stichting Syr maar wil het restaurant nu kopen om te zorgen dat het open kan blijven.

Restaurant Syr start samen met ondernemer Gijs Werschkull een crowdfunding om de zaak te redden. Werschkull is sinds de oprichting niet meer betrokken bij stichting Syr maar wil het restaurant nu kopen om te zorgen dat het open kan blijven.

Restaurant Syr werd in 2015 middels een crowdfundingscampagne opgezet. Syr biedt vluchtelingen de kans om te integreren door te werken in het restaurant.

De afgelopen jaren draaide het restaurant op de inzet van een vrijwillig bestuur.  De werkdruk bleek echter te hoog en kansen bleven hierdoor onbenut. Daarom kwam de groei van Syr tot stilstand en werd begin dit jaar besloten om het restaurant te koop te zetten. “Om Syr te redden moet het restaurant professionaliseren, daarvoor moet het worden overgenomen door de juiste persoon”, aldus Ailisha.

Kopen

Gijs Werschkull, eigenaar van Restaurant GYS, was betrokken bij de oprichting van Syr. Toen de zaak liep en er een stichting was gevormd richtte Werschkull zich op zijn andere horecazaken. Hij was sindsdien formeel niet meer betrokken bij Syr.

Toen hij hoorde dat Syr te koop stond bedacht hij het plan om middels een crowdfunding het restaurant zelf kopen. “Met Syr kunnen wij samen laten zien dat integratie geen liefdadigheid is, maar een normaal onderdeel van een sterk bedrijf”, aldus Werschkull.

Met het ophalen van 150.000 euro wil Werschkull het restaurant kopen en de organisatie professionaliseren. De crowdfundingscampagne start donderdag.

“Syr moet nog tot ver in de toekomst vluchtelingen een plek kunnen geven op de werkvloer. Als de crowdfunding niet slaagt kunnen we niet garanderen dat Syr openblijft.”

13 Reacties

Reageren
  1. Jonas

    wat een onzin. als een tent niet loopt, loopt ie niet

  2. Binnenstadbewoner

    Vreemd. Voor zover ik kan zien, wordt het restaurant behoorlijk goed bezocht en de prijzen zijn op niveau (ca 30 euro voor diner exclusief drank) met ook nog eens betrokken vrijwilligers.

  3. JdV

    Middels liefdadigheid (want dat is een ander woord voor crowdfunding) laten zien dat integratie geen liefdadigheid is. Laten we er dan maar van uit gaan dat restaurant GYS ook niet al te best loopt, want een horecabedrijf dat veel winst maakt heeft echt geen crowdfunding nodig om een restaurant over te kunnen nemen.

  4. MJPD

    Een restaurant dat is gestart met crowdfunding, moet nu overeind worden gehouden met … crowdfunding? De banken hebben hun vingers hier niet aan willen branden?

    “Syr moet nog tot ver in de toekomst vluchtelingen een plek kunnen geven op de werkvloer. Als de crowdfunding niet slaagt kunnen we niet garanderen dat Syr openblijft.”

    Oh, vluchtelingen, maar dan heeft de gemeente Utrecht uiteraard een pot met geld om dit volledig te kunnen subsidieren.

  5. Ton

    Als een ondernemer i.p.v. een vrijwillig bestuur de leiding heeft kan dat het verschil maken tussen een zaak die wel of niet loopt. En voor een buitenstaander is het altijd moeilijk te beoordelen of een onderneming goed draait. Een volle tent zegt niet alles als je de cijfers niet kent.
    ‘Crowdfunding’ snap ik ook nog steeds niet helemaal maar misschien ben ik te weinig ‘crowd’.

  6. Jelle

    Ik ben er vol enthousiasme naartoe gegaan om te eten. Ik vind het idee namelijk zeer goed. Ik was teleurgesteld. De bediening was slecht, het eten was matig van smaak en ik stikte bijna in een vergeten visgraat. Een kennis van me heeft een vergelijkbare ervaring.

    Leermoment voor iedereen met vergelijkbare plannen: zorg dat de kwaliteit op orde is. Anders krijg je dit soort situaties.

  7. WvR

    “Met Syr kunnen wij samen laten zien dat integratie geen liefdadigheid is, maar een normaal onderdeel van een sterk bedrijf”.

    Welk sterk bedrijf? Niet Syr dan in ieder geval. Dat was blijkbaar niet zo’n heel sterk bedrijf.

    Blijkbaar ook niet GYS of 1 van de andere horecazaken van Gijs Werschkull: Dan hadden die het namelijk wel gekocht, als’ie er zoveel vertrouwen in had.

    Gijs gaat bij gebrek aan een sterk bedrijf, gewoon’ns kijken hoeveel mensen er dit keer geld willen geven.

  8. Yoshua

    Vreemd dat een top horeca ondernemer als de puissant rijke Gijs Werschkull deze toko als serieuze gelegenheid ziet en niet als liefdadigheid.
    Zelf wil deze top ondernemer er niet iets liefdadigheid instoppen maar mogen anderen via (crowdfunding) liefdadigheid schenken.
    Alles wat Gijs Werschkull aanraakt veranderd in diamant.
    Samen met de top horeca ondernemers uit Syrië moeten ze de boel weer aan de praat kunnen krijgen.
    Gijs Werschkull heeft de centen en de Syriërs hebben met zijn allen honderden jaren zaken ervaring in de horeca.
    Denk dat de gevluchte Syrische top ondernemers zelf misschien ook wel een centje kunnen investeren.
    Of de gemeente Utrecht neemt de toko over en laat de oud Syrische top ondernemers via leer werken doorstromen in de reguliere horeca waar een groot tekort is.

  9. Lombokkertje

    Crowdfunding is het tegenovergestelde van liefdadigheid. Je stop ergens geld in en dan hoop je op rendement. Dat is niet lief maar business. Doneren, dat is lief. Maar waarom zou je? Stop liever je centen in en fatsoenlijke Syrische zaak op de Kanaalstraat. Eentje die zijn afval wél opruimt. En goed, gezond eten aanbiedt ipv fastfood. Syriers, jullie kunnen het!

  10. Ton

    @ crowdfunding. Voor veel (horeca)ondernemers lijkt ondernemen in de eerste plaats een middel om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kapitaal te vergaren. Er zijn echter ook volop succesvolle ondernemers die hun prioriteiten anders leggen. Als je niet bulkt in het geld wil dat nog niet zeggen dat je geen ‘topondernemer’ bent.
    En als je dan (ongepland) extra geld nodig hebt kun je medewerking vragen aan anderen. Lijkt me op zich niet verkeerd.

  11. Cico

    Crowdfunding komt gewoon neer op een lening. Maar mensen raken direct verblind door de combinatie van woorden ‘liefdadigheid + vluchtelingen’.

    Ik denk dat een restaurant openen sowieso een ontzettend risico is, hier in Utrecht. De concurrentie is moordend, de huurprijzen exorbitant en goed personeel is nauwelijks te vinden.

    Lombokkert heeft een goed idee, ik zou ook een hoogwaardig ‘fastfood’ tentje oprichten met Syrische streetfood, drankjes en hooguit wat barkrukken. Volledig richten op enkele (Syrische) gerechten die je uit de hand eet. Minder kosten en onderscheidend.

    Erg jammer dat Utrecht 100% is dichtgetimmerd qua regels voor foodtrucks. Je kan nauwelijks iets kleinschaligs proberen op horeca gebied.

  12. Big D.

    Hoeveel vluchtelingen werken daar dan ? En waarom zou men “Syrisch willen eten Ik ga liever naar de Chinees….dat is tenminste puur Hollands

  13. Wende

    @jelle:barbaar de vis met graat is een lokale culinaire delicatesse.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).