Restaurant Graaf Floris bestaat vijftig jaar en is in handen van nieuwe eigenaren; ‘De appelbol blijft bestaan’ Restaurant Graaf Floris bestaat vijftig jaar en is in handen van nieuwe eigenaren; ‘De appelbol blijft bestaan’

Restaurant Graaf Floris bestaat vijftig jaar en is in handen van nieuwe eigenaren; ‘De appelbol blijft bestaan’

Restaurant Graaf Floris bestaat vijftig jaar en is in handen van nieuwe eigenaren; ‘De appelbol blijft bestaan’
Graaf Floris aan de Vismarkt (foto Dick de Jong)
Café-restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in de binnenstad van Utrecht is sinds kort in handen van nieuwe eigenaren. Het restaurant is per 1 juni overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Het restaurant viert volgende week ook het jubileum, op 13 juni is het namelijk vijftig jaar geleden dat Graaf Floris werd opgericht door de familie Walgering. 

Café-restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in de binnenstad van Utrecht is sinds kort in handen van nieuwe eigenaren. Het restaurant is per 1 juni overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Het restaurant viert volgende week ook het jubileum, op 13 juni is het namelijk vijftig jaar geleden dat Graaf Floris werd opgericht door de familie Walgering. 

Graaf Floris werd in 1973 opgericht door Frans Walgering en zijn vrouw Thea. In 1998 namen zoon René en dochter Esther het restaurant van hun ouders over. Na het overlijden van René in september 2021, leidde Esther de zaak alleen. Nu, na bijna 25 jaar, heeft Esther het stokje doorgegeven aan de nieuwe eigenaren Rik en Angela. “We zijn goed uit de coronaperiode gekomen, maar ik miste René niet alleen als broer heel erg, maar zeker ook als zakenpartner”, vertelt Esther. “Vandaar dat ik vorig jaar maart Rik als manager heb aangetrokken. Die samenwerking beviel zo goed, dat het plan ontstond dat Rik en Angela Graaf Floris zelfstandig en naar eigen inzicht zouden kunnen voortzetten.” 

Per 1 juni hebben Rik en Angela de zaak dan ook officieel overgenomen. Het stel is niet onervaren in de horecawereld. “Angela en ik kennen elkaar van restaurant Oudaen aan de Oudegracht. Ik heb daar elf jaar gewerkt en Angela zes”, zo vertelt Rik. “Het is de eerste keer dat we een eigen zaak gaan runnen, maar we lopen nu al zo’n anderhalf jaar rond bij Graaf Floris, dus voor ons is de overname in kleine stapjes en geleidelijk verlopen.” 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Esther (l) met de nieuwe eigenaren Rik en Angela

Appelbol

Ondanks de overname, behoudt Graaf Floris zijn karakter zoals menig Utrechter deze kent. “Men kan nog steeds in de ochtend een krantje komen lezen met op de achtergrond klassieke muziek. Ook de uitgebreide Irish Coffee, een goed glas wijn, speciaalbiertje en natuurlijk de bekende ‘klassieker’ van Graaf Floris de appelbol blijven op de kaart staan”, aldus de nieuwe eigenaren. “We hebben in de afgelopen maanden wel wat kleine stappen gezet om de kaart en het bedrijf onopgemerkt wat hipper te maken. Zo kunnen mensen nu bijvoorbeeld ook een smoothie of cocktail bestellen.” 

Familie

Voor Esther blijft het bijzonder om uit het bedrijf te stappen waar ze groot mee is geworden. “Ik heb mijn jeugd doorgebracht in de zaak toen mijn ouders Graaf Floris runden. Nu ben ik 56 jaar, dus dit is voor mij een goed moment om iets anders te gaan doen”, aldus Esther. “Voor mijzelf heb ik nog geen concrete plannen, maar ik ga eerst eens van mijn vrije tijd genieten en daarna komt er vast wel weer iets op mijn pad.” Overigens vertrekt de familie Walgering niet helemaal uit Graaf Floris. Sander, de jongste broer van Esther, en Rene’s dochter Sem blijven in de zaak werken.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. 19Bentje48

  Ik blijf komen hoor!

 2. chris

  Felicitaties voor Rik en Angela, uit ervaring weet ik dat het restaurant in goede handen is, met deze twee toppers. Ondersteund door een mooie groep medewerkers zijn de volgende 50 jaar zeker haalbaar!

 3. buurtbewoner

  ou(appel)bollig 🙂

 4. Baliekluiver

  Stiekem hipper maken, da’s dus het begin van het eind van een utrechts monument!

 5. Van hoorn,Helene en hans

  Fijn dat de zaak wordtvoortgezet.Wij kennen Rik al een prima man die beleefd en zeer voorkomend is.
  Gefeliciteerd met jullie zaak.

 6. Claudia

  Leuk! Gefeliciteerd met deze mooie zaak. En denk erom, niks verbouwen hoor! Moderne ellende hebben we al genoeg.

 7. Appelbol4Ever

  Heel fijn nieuws! Mooi dat er nog jonge ervaren mensen de ruimte krijgen in de horeca in de binnenstad. Normaal regeert hier vooral de grote ondernemer met een enorme zak geld.

  @ Baliekluiver 6/6/2023 – 12:56
  Met de tijd meegaan hoort erbij. Smaken veranderen en horeca dus ook. Een monument moet geen mausoleum worden.

 8. Oude klant

  Niks verbouwen, OK.
  Maar is het niet eens tijd voor een verbetering van de afzuiging van de “toiletgroep” ?

 9. wollie

  Angela en haar man Rik, gefeliciteerd!

 10. Wim Elfrink

  Was de zaak vroeger een lingeriezaak of een slagerswinkel voor zover u weet ?

 11. Gré Braadslee

  Vraag mij af of kok Bert (G roente F ruit/ G raaf F loris er nog werkt.

 12. Massegast

  Van harte gefeliciteerd met het jubileum en met de mooie overdracht naar Rik en Angela. Veel geluk in de komende jaren in dit levende monument van de Utrechtse binnenstad. Massegast zette in 1973 al stappen over de drempel, dus het jubileum zal ik zeker opluisteren. Terugkijkend: wat heeft de familie Walgering daar hard gewerkt zeg. En de familie stapt er niet helemaal uit. Sander en Sem blijven gewoon. Verder sluit ik me aan bij andere reageerders. Een beetje verandering zal er wel komen, maar laat het karakter in stand.

 13. c

  @baliekluiver: jij rijdt ook nog een opel kadett uit 1986? of heb je je auto ook verhipt?
  vooruitgang is niet altijd een vloek

 14. JdV

  Gefeliciteerd. Gerealiseerd zonder crowdfunding nog wel !!
  Op naar baggervette winsten !!

 15. Rose

  Misschien is het nu beter, maar jaren geleden heb ik er eens cappuccino besteld en die heb ik na twee slokjes laten staan. Onder protest betaald.
  Tja, dan kom je voorlopig niet meer terug. Maar OK, het is nu vast beter.

 16. Fins

  Wij blijven ook komen voor de borrel en (stiekem best goede) gerechten. Sfeer is altijd leuk en personeel top. Alleen het plafonnetje achterin mag wel eens wat mooier, maar ja, ik ben een kniesoor.

 17. Marian

  Gefeliciteerd met dit jubileum! Knap.
  Ik kom al bijna 50 jaar bij Graaf Floris, mede dankzij de klassieke muziek op de achtergrond… en ja de koffie 😀.
  Mooie locatie en de inrichting lekker zo laten.
  Een goed vertrouwd beeld in de binnenstad.

 18. Mieke

  Esther, bedankt voor al die jaren. Altijd een praatje en een sateetje die klokslag op donderdagavond 18.00 uur klaarstond. Ga genieten van de rust en er komt vast wel iets leuks op je pad.
  Rick en Angela, heel veel succes met deze uitdaging. Ik hoop nog vaak een koffietje en een krantje bij jullie te doen. De sfeer is goed en jullie hebben een “dreamteam”.

 19. Mieke

  Esther, bedankt voor al die jaren. Altijd een praatje en een sateetje die klokslag op donderdagavond 18.00 uur klaarstond. Ga genieten van de rust en er komt vast wel iets leuks op je pad.
  Rik en Angela, heel veel succes met deze uitdaging. Ik hoop nog vaak een koffietje en een krantje bij jullie te doen. De sfeer is goed en jullie hebben een “dreamteam”.

 20. Jack

  Gemist…
  Ik wist dat het er aan zat te komen. De overdracht van Esther naar nieuwe eigenaren. Esther gefeliciteerd met de overdracht en op naar een nieuwe uitdaging.
  Voor de cappuccino en de appelbol zal ik zeker nog aan komen. Maar een praatje met je zal ik missen.

 21. Ineke

  Ik heb het idee dat de appelbollen minder goed zijn sinds de zaak overgenomen is.
  En tip om grotere cappucino’s te maken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).