Restaurantketen Vapiano met twee zaken in Utrecht failliet | De Utrechtse Internet Courant Restaurantketen Vapiano met twee zaken in Utrecht failliet | De Utrechtse Internet Courant

Restaurantketen Vapiano met twee zaken in Utrecht failliet

Restaurantketen Vapiano met twee zaken in Utrecht failliet
Het dakterras van Vapiano aan het Stationsplein in Utrecht
Restaurantketen Vapiano is failliet verklaard. Het horecabedrijf, gericht op Italiaanse gerechten, heeft twee locaties in Utrecht. Een van de restaurants zit aan het Stationsplein en heeft daar een groot dakterras.

Restaurantketen Vapiano is failliet verklaard. Het horecabedrijf, gericht op Italiaanse gerechten, heeft twee locaties in Utrecht. Een van de restaurants zit aan het Stationsplein en heeft daar een groot dakterras.

In 2018 gingen de twee restaurants in Utrecht open. In totaal heeft de keten elf vestigingen in Nederland. Mensen konden bij Vapiano terecht voor vers bereide Italiaanse gerechten als huisgemaakte pasta, steenovenpizza’s en salades. Ooit waren er ook plannen om een zaak te openen in de Neudeflat.

In Utrecht zat het restaurant aan het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum en aan het Stationsplein naast het centraal station. Het bedrijf had al eerder uitstel van betaling aangevraagd en onlangs is het faillissement uitgesproken. De curator is aan het onderzoeken of een doorstart mogelijk is.

23 Reacties

Reageren
 1. Joop

  @ Willem uit een ander topic

  Ook dit soort internationale ketens vind je in Utrecht veel.

  Soms opereren ze dan ook nog eens onder een andere ‘lokale’ naam, zodat je ze wat minder snel herkend 😉

 2. JdV

  O nee, waar moeten we nu in hemelsnaam naar toe in Utrecht. Nu zijn er geen duitsers meer die “italiaans” eten maken. Vreselijk

 3. Henk

  Balen voor de medewerkers, niet fijn geen baan in deze periode….
  Voor een dergelijke grote keten was het proces (bestellen op een elektronische bord, drankje halen aan de bar) en de kwaliteit wel echt ondermaats. Ben zelf na één keer heel hard afgeknapt.

 4. Karel

  @ henk

  Ik denk dat je al medelijden met het personeel moest hebben (en dat ze er niet veel op achteruit gaan).

  Het betreft bij dit soort ketens met name nul-uren contracten, waarvan een deel enerzijds ‘verplicht’ vanuit de bijstand en een ander deel ‘verplicht’ vanuit het UWV deze banen aan moest nemen.

  Andere vacatures worden aangeboden aan mensen onder de 21, die dus net het minimum horecaloon aan het werk zijn, van 10 uur nog iets per uur. En dan hebben we nog een aantal part-time bijklussende studenten die een paar uurtjes in de week werken. Nou moe.

  Zo werkt dat tegenwoordig namelijk gewoon (verplichte banenmarkten vanuit de gemeente Utrecht, o.a.).

 5. Scherpschutter

  Dat is natuurlijk zeer triest voor de ondernemer en de medewerkers (culinair overleven we de ‘klap’ wel denk ik), vooral omdat het zo totaal onnodig is…

  Er is geen enkele reden om restaurants nog langer dicht te houden voor iedereen onder de 50 jaar oud. Deze groep vormt NUL bedreiging voor het zorgstelsel en als het goed is de andere groep (alles boven de 50) toch wel zo verstandig om nog in quarantaine te blijven.

  Er gaan nu in steeds rapper tempo helaas nog vele vele faillissementen volgen in Utrecht. Eind mei mag het vakantiegeld weer uitbetaald worden bovenop de normale doorlopende lasten. Dit zal zeker in de horeca vele ondernemingen de kop gaan kosten…

 6. Ellen

  Hopelijk halen ze dan ook heel snel die verschrikkelijke olijfbomen weg

 7. wollie

  verhuurder kan nu geen kant op met deze locaties…

  was dit een fransjeesformule?

 8. Vragen zonder kennis

  Misschien zie ik het verkeerd, maar wanneer zo’n groot concern toch redelijk snel failliet gaat. Is dat dan een teken van super slecht management? Of betreft deze zaken in utrecht franchise zaken die niet kunnen rekenen op steun van de grote vapiano?

 9. Ouafila

  Het is zo jammer dat deze restaurant failliet is
  Al wel lekkere of een Pasta gerecht 😭😭😭

 10. Ooginaller

  @vragenzonderkennis: De aandeelhouder keert al jarenlang de winst uit aan de aandeelhouders en legde geen buffer aan voor slechtere tijden (net als Booking.com). Dat is de reden. Dit is nu typisch zo’n tent waarbij de liefde voor geld belangrijker is/was dan de liefde voor het eten en de gasten. Sneu voor de werknemers, maar als de crisis betekent dat dit soort bedrijven blijvend over de kop gaan, lijkt mij dat prima. Hopen dat er een wel integer bedrijf voor in de plaats komt, als dit allemaal achter de rug is.

 11. Hadjememaar

  @Vragen zonder kennis, bedrijven gaan failliet omdat ze geen geld meer hebben om de rekeningen te betalen. Er zijn global twee redenen om zonder geld te komen te zitten. A: inkomsten lager dan de uitgaven, B: de aandeelhouders hebben er te weinig geld ingestopt c.q. te veel geld uitgehaald. Dat eerste is niet altijd te voorkomen, maar dat tweede is ronduit kwalijk. Het eerste is slecht management, het tweede is (zoals u dat noemt) super slecht management.

 12. Scherpschutter

  @Ooginaller

  U begrijpt niets van ondernemen in Nederland. Het laatste dat je in dit land wil is winst maken… Dan begint namelijk de belastingtikker te tellen. En hard ook! DAT is de reden dat veel bedrijven op papier geen winst maken maar ervoor kiezen om te investeren of wellicht e.e.a. naar andere BV’s te sluizen.

  Reserves aanhouden is beroofd worden door de Staat. DAT is de reden dat zo weinig bedrijven genoeg vet op de botten hebben om even zonder inkomsten de volle lasten door te kunnen blijven betalen.

 13. wollie

  je zou als succesvol ondernemer ook eens bijdragen aan de samenleving die jouw omzet genereert… gekke henkie!

 14. Caro

  @ Scherpschutter

  Koekoek!!!!

  Belasting betalen is logisch, we zijn namelijk een gemeenschap, een samenleving en geen individueelschap. Iedereen draagt zijn steentje bij aan het gemeenschappelijk belang. Ook bedrijven moeten gewoon hun steentjes bijdragen, anders mogen ze het maar gewoon in een ander land gaan proberen. Stop eens met die belachelijke framing.

  Voor dit soort internationaal opererende bedrijven zijn de belastinontwijkingsmiddelen door de Nederlandse overheid gecreëerd eindeloos. Dit soort bedrijven draagt helemaal niet zijn steentje bij aan Nederland. Als er al geld verdient wordt/ is, wordt dit weggesluisd uit Nederland. Nederland is één van de grootste belastingparadzijen ter wereld voor grote internationale spelers; dus stop maar met het verspreiden van je rare mythes.

 15. Scherpschutter

  Caro 16:40

  U doet net alsof belasting betalen een vrijwillige handeling is…Dat is natuurlijk niet zo. Ook als u helemaal geen belasting wil betalen (en daar zijn zowel morele als logische argumenten voor aan te dragen) dan heeft u niets te willen. Betaalt u niet dan komen gewapende mannen aan de deur en wordt u opgesloten tussen moordenaars, dieven en verkrachters voor de ‘misdaad’ van het willen beschiken over de eigen vruchten van arbeid.

  Dus heel fijn en leuk voor u dat U dit een goed idee vindt, maar ik stel voor dat het het houdt bij beslissen over uw eigen geld en niet doet alsof u (of de maatschappij) op wat voor een manier dan ook een recht kan hebben om MIJN bezit in te vorderen. U mag uw ‘gemeenschappelijk belang’ (whatever the hell dat is) houden.

  Dat de overheid voor grote corporaties speciale regels instelt is waar, maar dit geldt natuurlijk niet voor de kleinere bedrijven waar wij nu over spreken. Daarvoor geldt: winst maken = bloeden en belasting betalen en dat is de reden dat bedrijven geen vet op de bot hebben. Dan moet u natuurlijk niet boos op mij of bedrijven worden die 100% legaal hun winst willen beperken en dus investeringen opschroeven, maar boos worden op de overheid die kleine ondernemers geen keus geeft…

  Vijfendertig procent belasting betalen (minimaal)…of de winst investeren in groei. Ja, das niet zo moeilijk he…U zou het weggeven begrijp ik?

 16. Koel Hoofd

  Het was een bedrijf wat in eigen land al slechte cijfers in 2018 had.
  Dus in dit geval is het kaf wat gescheiden wordt van het koren.
  Want het ging de managers echt alleen om het grote geld, niet om kwaliteit.

  Off topic
  Hoezo heeft Utrecht nog steeds geen restaurant met een Michelin ster?
  Is dat omdat de smaakpapillen van de Utrechters zijn verpest door al die buitenlandse fastfood ketens en bio/eco pulp?

 17. Scherpschutter

  @Caro 5/5/2020 – 16:40

  “Belasting betalen is logisch, we zijn namelijk een gemeenschap, een samenleving en geen individueelschap.”

  LOL! Dus een gemeenschap of samenleving waar geen belasting wordt betaalt aan een overheid is geen gemeenschap of samenleving omdat er geen belasting aan een overheid wordt betaalt….? Dit is uw idee van logica?

  Verder mist u het punt. Feit is dat als een bedrijf winst maakt dat ze conform de wet twee opties heeft.

  1) De winst laten staan en minimaal 35% winstbelasting betalen.
  2) De winst herinvesteren in het bedrijf en geen 35% winstbelasting betalen.

  Dat bedrijven er dan voor kiezen om hun eigen zuurverdiende centen liever in hun bedrijf te herinvesteren in plaats van het af te dragen aan een overheid is niet alleen volkomen legaal(!) en volkomen moreel verdedigbaar(!), maar ook de reden dat bedrijven in Nederland vrijwel geen vet op de botten hebben en dus nu massaal dreigen om te vallen.

  En over dit laatste ging nu juist de discussie. Het is echt heel simpel! Als bedrijven geen winstbelasting zouden hoeven betalen (wat de meesten nu sowieso ook niet of heel beperkt doen…) dan ging er nu vrijwel geen enkel bedrijf in Nederland failliet omdat het dan voor bedrijven logisch en zinvol is om veel meer reserves (uit winst) aan te houden.

 18. cas

  Bij veel beursgenoteerde bedrijven is tegenwoordig gen enkel oog meer voor een gezonde huishouding. Geen goede solvabiliteit of gezonde K/W verhouding. Zichzelf volgepropt met vreemd geld en die bel maar blijven opblazen zonder aan zichzelf te werken.
  Wij moeten absoluut niet treuren om dit soort bedrijven en al helemaal niet helpen. De winst kapitaliseren en de schuld socialiseren… Daar moet de staat niet aan meewerken maar gewoon toekijken met een brede lach hoe deze bedrijven omvallen.

 19. Kabouter

  Scherpschutter maakt de grootse cruciale denkfout die het geeft als je het over belastingen hebt.

  Bedrijven en burgers kunnen namelijk helemaal niet zonder de samenleving. Vandaar dat die samenleving, onder andere met behulp van belastinginkomsten, in stand gehouden wordt.

  Zonder belasting, geen samenleving en dat is een slechte zaak voor 99% van de deelnemers en inwoners van die samenleving.

  Hij denkt ook nog dat geld verdienen alleen maar een eigen prestatie is, terwijl het met belastinginkomsten gefinancierde onderwijs, een door de overheid gefinancierd gezondheidsstelsel, een door de overheid gegarandeerde voedselvoorziening (denk aan de landbouwsubsidies) en door de overheid gewaarborgde veiligheid EN toeval en geluk de grootste bijdrages aan succes van een individu zijn.

 20. Ton

  Voor wie het nog niet begrepen heeft: ‘bezit’ en zeker ‘eigendom’ zijn geen natuurlijke gegevenheden maar maatschappelijke afspraken. Zonder ‘gemeenschap’ is er geen ‘eigendom’ mogelijk, alleen diefstal.

 21. JdV

  @Ton: hoe kun je iets stelen als niemand iets bezit? Onzin.

 22. Ton

  @ JdV: Ik zei ‘eigendom’ niet ‘bezit’.
  Je zou het ook zo kunnen zeggen: zonder ‘gemeenschap’ is er geen ‘eigendom’ mogelijk, alleen bezit.

 23. vivantomnesvirgines

  @JdV allereerste college privaatrecht: eigendom is niet gelijk aan bezit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).