RIJKS moet afhaalmaaltijden-actie in Utrecht verplaatsen vanwege ontbreken vergunning | De Utrechtse Internet Courant RIJKS moet afhaalmaaltijden-actie in Utrecht verplaatsen vanwege ontbreken vergunning | De Utrechtse Internet Courant

RIJKS moet afhaalmaaltijden-actie in Utrecht verplaatsen vanwege ontbreken vergunning

RIJKS moet afhaalmaaltijden-actie in Utrecht verplaatsen vanwege ontbreken vergunning
Het was een goedbedoelde actie van sterrenrestaurant RIJKS uit Amsterdam; de horecazaak zou met een bus naar het Janskerkhof komen om afhaalmaaltijden te verzorgen. Ze bleken echter geen vergunning te hebben en ook spraken lokale ondernemers van slechte timing.

Het was een goedbedoelde actie van sterrenrestaurant RIJKS uit Amsterdam; de horecazaak zou met een bus naar het Janskerkhof komen om afhaalmaaltijden te verzorgen. Ze bleken echter geen vergunning te hebben en ook spraken lokale ondernemers van slechte timing.

Het Amsterdamse restaurants heeft net als alle andere horecazaken de deuren moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen. Om voor toch wat omzet te zorgen zijn ze afhaalmaaltijden gaan maken. In de hoofdstad is dit een succes en ze kregen de vraag of dit ook niet in andere steden kon gebeuren.

“Als ondernemers hebben wij besloten hier gehoor aan te geven en er eenmalig per plek naartoe te rijden met de bestellingen. Niet alleen om deze gasten en volgers buiten de stad een hart onder de riem te steken, maar ook omdat wij de support kunnen gebruiken in deze tijden van crisis.”

Janskerkhof

De horecazaak besloot om met een bus naar het Janskerkhof te komen om vanaf daar – vooraf bestelde – afhaalmaaltijden te verzorgen. Op 14 mei moest het gebeuren. De maaltijden waren snel uitverkocht en er werd meteen een nieuwe dag gepland, 20 mei.

Verschillende lokale horecaondernemers vonden dit echter niet gepast. Utrechtse restaurants doen er nu alles aan om het hoofd boven water te houden en daarom vonden ze de timing van RIJKS ongeschikt. Ook zou RIJKS helemaal geen vergunning hebben, zo werd aan DUIC verteld.

Hoe zit het met de vergunning?

De gemeente laat weten dat de actie op het Janskerkhof niet gaat gebeuren; er is inderdaad geen vergunning aangevraagd en die gaat ook niet snel gegeven worden. RIJKS moet daardoor de plannen wijzigen.

“In al ons enthousiasme was dit een ondoordachte actie; hiervoor bieden wij ons excuses aan.” RIJKS is nu op zoek naar een alternatieve locatie in Utrecht om de afhaalmaaltijden te verzorgen.

De kritiek die vanuit lokale horecaondernemers kwam zeggen ze te begrijpen, maar ze benadrukken dat het een goed bedoelde actie was. RIJKS heeft dan ook contact opgenomen met verschillende Utrechtse ondernemers om dit uit te leggen: “Tot slot vinden wij het belangrijk te vermelden dat restaurant RIJKS sinds de opening een podium probeert te geven aan collega’s uit de branche. Door samen te werken met lokale leveranciers, maar ook met chefs uit andere steden of landen. Dit doen wij te allen tijde met de beste intenties, waarbij positiviteit en creativiteit voorop staan. Vanuit dit perspectief zullen wij ook blijven ondernemen om de coronacrisis te overwinnen.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Rob Huibers

  Mensen die met hun ellebogen werken, zijn inderdaad vaak overmatig enthousiast.

 2. Mic

  Een vergunning nodig om een maaltijd te bezorgen? Het moet niet gekker worden, wat een onzin!

 3. Jos

  Misschien moeten die Utrechtse horecabonzen eens ophouden met miepen en zelf eens met goede initiatieven komen en in d eerste plaats eens gaan beginnen met:

  1) goed personeel aannemen en dat personeel goed behandelen en betalen.

  2) daaruit voortkomend, beter kwaliteit gaan leveren tegen lagere prijzen.

  3) gasten als echte gasten behandelen in plaats van als melkkoeien die alles slikken.

  4) niet bezig zijn met imperiumpjes opbouwen ten koste van de kleine lokale ondernemer (die wordt opgekocht/ uitgekocht of weggeconcurreerd), maar samen met die kleine ondernemer zorgen voor een breed en divers aanbod.

 4. Wim

  Laten die lokale horecamekkeraars dan zorgen dat ze zelf met een hoogwaardig aanbod komen. Het is te triest voor woorden dat je in Utrecht nog steeds niet op sterrenniveau kunt eten.

 5. Kees Truijens

  Utrecht heeft echt betere restaurants nodig. Een sterrentent uit een andere stad die incidenteel afhaalmenus verzorgt draagt daar niet aan bij. Ondernemers, ik hoop dat U snel weer aan de slag kunt en de harten van Uw klanten steelt met een originele en vernieuwende gerechten. Dan komen de sterretjes vanzelf.

 6. Don

  @Jos @Wim helemaal eens met jullie. Helemaal klaar met dat gejammer van de plaatselijke keten horeca. Maar leg dat de plaatselijke vvd en d66 maar eens uit die heel utrecht in een groot terras willen veranderen op basis van dit gejammer.

 7. Jaap

  Als Utrechters bereid zijn te gaan betalen voor fatsoenlijk eten gaat dat vast lukken… Dubbeltje op de eerste rij volk. Het enige wat je hoort als je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt is dat je te duur bent. Die paar die wel bereid zijn dit te doen, ernaar snakken zelfs zijn niet genoeg om hier te overleven. Amsterdamse prijzen worden hier niet betaalt en je wordt weggezet als geldwolf.
  Ook hier kan je goede service vinden maar dan moet je indd niet bij de grote mannen gaan zitten!
  Beetje je best en onderzoek doen, dan kom je er wel.
  En het is nog steeds niet sjiek, het Rijks maakt als een van de weinige in NL meer omzet tijdens deze crisis dan daarvoor. Hou toch op!
  Pak je winst en blijf in Amsterdam.

 8. Jaap

  Hahahahahaha… @Jos betere prijzen? Wauw! Heb je weleens bij ‘t Rijks gegeten?
  Of ergens anders in Amsterdam?
  Zou je hier in Utrecht moeten proberen!
  En de service in Amsterdam is over het algemeen net zo armoedig, en nog een tikje arroganter.
  Alleen mensen kunnen daar onderscheid maken tussen echt goed eten en zijn bereid daarvoor de echte hoofdprijs te betalen.
  Hier willen ze geeneens geld neerleggen voor ‘tussenzaken’ zoals Karel V.
  Je kan service en fatsoenlijk eten vinden hoor in Utrecht, je moet goed zoeken helemaal eens. Service incl sommelier en sterren eten, dus een brigade met patissier, goede chef en sous en alles eop en eraan betaalt men hier niet voor. Klaar! En het kleine aantal mensen wat hiertoe wel bereid is, is niet genoeg. Je doet ‘t over het algemeen niet elke week namelijk. En heel Utrecht kiest ervoor om bij de grote mannen te gaan zitten, met hun jonge onopgeleide personeel, 13 in dozijn doorgetrokken concepten. Waarom weggaan als een hele stad dit in stand houdt en de tegenbeweging niet daadkrachtig genoeg is om ervoor te zorgen dat het landschap veranderd?

 9. Scherpschutter

  @Wim

  Inderdaad Wim. Ik begrijp niet waar die lokale horecaondernemers zich druk om maken.

  Waarom zouden rommelige supermarkten vol b-merken zich druk maken over een hooggespecialiseerde Japanse slager die eenmalig kleine porties ambachtelijke Wagyu in Utrecht verkoopt?

  Ze zitten in de verste verte niet eens in dezelfde markt…

 10. Jos

  In tegenstelling tot die elitaire zwamwousen hier zoek ik goed eten niet tegen een hele hoge prijs en ben ik ook niet op zoek naar sterrenrestaurants.

  Snobs.

  Daar ging mijn tekst niet over.

 11. Tom

  @jaap – na 10 jaar Amsterdam nu in Utrecht. Een heerlijke vooruitgang op vele vlakken, maar de restaurants in Amsterdam waren toch wel echt vele malen beter. Genoeg sterren restaurants voor een prima prijs met leuk en goed personeel. Vraag me daarom af op welke restaurants jij specifiek je mening baseert?

 12. Freddy

  Wat een amateurs. Overigens het eten valt erg tegen. Utrecht heeft betere restaurants. Die tent is echt heel toeristisch. Dan doen ze geen moeite meer voor een klant.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).