Ruim 240 Utrechtse horecaondernemers vragen vergunning aan voor tijdelijk terras Ruim 240 Utrechtse horecaondernemers vragen vergunning aan voor tijdelijk terras

Ruim 240 Utrechtse horecaondernemers vragen vergunning aan voor tijdelijk terras

Ruim 240 Utrechtse horecaondernemers vragen vergunning aan voor tijdelijk terras
Meer dan 240 Utrechtse horecaondernemers hebben tot nu toe een aanvraag ingediend voor tijdelijke uitbreiding van hun terras. Volgens de gemeente komen er wekelijks nog vijf tot tien nieuwe aanvragen binnen. Er zijn tot nu toe 185 aanvragen goedgekeurd.

Meer dan 240 Utrechtse horecaondernemers hebben tot nu toe een aanvraag ingediend voor tijdelijke uitbreiding van hun terras. Volgens de gemeente komen er wekelijks nog vijf tot tien nieuwe aanvragen binnen. Er zijn tot nu toe 185 aanvragen goedgekeurd.

De gemeente wil met de tijdelijke uitbreiding van de terrassen ruimte geven aan horecaondernemers die vanwege de coronamaatregelen lange tijd de deuren gesloten moesten houden. De tijdelijke terrasuitbreiding werd vorig jaar in juni ingevoerd en vervolgens een aantal keer verlengd. Voorlopig geldt de terrasuitbreiding tot 1 november.

Volgens wethouder Klaas Verschuure heeft de gemeente dit jaar 244 aanvragen voor een tijdelijk terras ontvangen. Van die aanvragen zijn er 220 afgehandeld, waarvan er 185 zijn goedgekeurd. 35 vergunningen werden geweigerd. De gemeente krijgt nog wekelijks vijf tot tien nieuwe aanvragen.

Tekst loopt door onder de foto

Satelliet- en eilandterras

Ondernemers kunnen, naast het uitbreiden van hun vaste terras, aanvragen doen voor satellietterrassen en eilandterrassen. Een eilandterras sluit niet direct aan op de horecagelegenheid en satellietterrassen liggen ook niet in de buurt van een horecazaak. Het gaat dan om terrassen die bijvoorbeeld een mobiele bar hebben.

Op verschillende plekken in de stad zullen komende tijd eilandterrassen komen, zoals vorig jaar op de Mariaplaats en het Stadhuisplein. Ook aan de werven komen eilandterrassen. De gemeente heeft tot nu toe geen vergunning verleend voor satellietterrassen in de stad.

Tekst loopt door onder de foto

Het ‘coronaterras’ van Het Muzieklokaal in de zomer van 2020

Meer dan vorig jaar

Vorig jaar waren er 250 tijdelijke terrassen in de stad. Wethouder Verschuure gaf in maart van dit jaar tijdens een mondeling vragenuur van de gemeenteraad aan dat hij verwachtte op ongeveer hetzelfde aantal tijdelijke terrassen als vorig jaar uit te komen, maar dat lijkt dus meer te gaan worden.

“We zijn blij dat de terrassen weer deels open mogen. Dat biedt weer perspectief. Nu het mooie weer nog!” – Wethouder Klaas Verschuure

“Waar dat kan en past willen we zo veel mogelijk de ruimte geven aan (horeca)ondernemers”, aldus Verschuure. “Ze hebben een zware periode gehad en op deze manier creëren we als stad mogelijkheden om hen te helpen en tegelijkertijd iedereen die het terras op wil een plekje te geven. We zijn blij dat de terrassen weer (deels) open mogen. Dat biedt weer perspectief. Nu het mooie weer nog!”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadsbewoners

  Geen woord over omwonenden
  Geen woord over Binnenstadsbewoners
  Geen woord over de enorme overlast
  Geen woord over overleggen met omwonenden!!!!
  Geen woord over enorme overlast Ganzenmarkt
  Geen woord over enorme overlast mariaplaats
  Geen woord over enorme overlast Stadhuisplein

 2. Hans

  Binnenstad & Horeca. Dat zijn nu eenmaal twee kanten van dezelfde medaille. Dat is als een kroketje met mosterd, als een frietje met mayo, als een pils met een schuimkraag.

 3. Jolanda

  Je ziet maar weer. De gemeente Utrecht is er vooral voor ondernemers, veel minder voor inwoners. En ik begrijp dat de horeca hun spaarpot weer wil vullen, reken erop dat de prijzen omhoog gaan, en in hoeverre is dit een tijdelijke uitbreiding? Utrecht heeft meer dan genoeg horeca, een beetje opschoning door Corona was niet erg geweest.
  Tegelijk begrijp ik dat mensen weer op een terras willen zitten, maar geef de horeca een vinger…

 4. Binnenstadbewoner

  Top, een bruisend stadshart!
  Daar woon ik voor in de stad.

 5. BW

  @Binnenstadsbewoners
  En van jou blijkbaar geen woord over ondernemers die het water aan de lippen staat en over het publiek dat na een bizar ingetogen jaar snakt naar versoepelingen. Alsof behalve bewoners verder niemand gebruik mag maken van de binnenstad. Verder wil ik je er op wijzen dat de drukte in een jonge, groeiende stad eerder groter zal worden dan kleiner. Je schijnt het ‘hutje-op-de-hei’-argument hier niet te mogen gebruiken, dus dat doe ik dan maar niet, maar trek vooral je eigen conclusies.

 6. Kees

  Hoe gezellig ook, er zit weinig afwisseling in de binnenstad. Genoeg leegstand om wat meer diversiteit aan te brengen, denk verder dan alleen cultuur, kunst of horeca en vestig andere kleine lokale bedrijfjes in deze leegstand.

 7. Thom

  Het wordt drukker en drukker in de binnensteden van Nederland. Regulatie van horeca is hierbij uiteraard een goed idee, daar ben ik zeker voor. Maar wetende dat je ooit in een binnenstad bent gaan wonen, wat verwacht je van je omgeving? Rust en orde? Sereniteit?

  Je kan, in plaats van muggenziften op ondernemers die kei en keihard moeten werken om hun hoofd boven water te houden, de economie van een stad draaiende houden en zorgen voor vertier in tijden waarbij dit ons nagenoeg vervreemd is, ook blij zijn dat alles weer een beetje op gang komt. Dat mensen weer naar buiten mogen en dat ons geluk weer wat toeneemt. Blijf je vastzitten in je oude stramien, tierend en scheldend op dit soort ondernemers, dan heb je niks te zoeken in een stad. Hoe lang je er ook al woont.

 8. Koel Hoofd

  Ik ben zoooooooooooo blij dat ik al ruim 20 jaar NIET meer hartje binnenstad woon!
  Sinds de jaren negentig is het er alleen maar slechter op geworden voor binnenstadbewoners. Het is een subtiel staaltje wegpesten door onze gemeente.
  Geluidsoverlast kost mensen jaren van hun leven, ik was gebroken na 7 jaar slapeloze nachten in de binnenstad! En velen met mij.
  Maar als binnenstadbewoner moet je kennelijk oud worden dankzij de schone lucht en fietsen.

 9. Frank

  Uitstekend! Als bewoner van de binnenstad heel blij dat deze ondernemers een duwtje in de rug krijgen in deze moeilijke tijd. Heerlijk dat de binnenstad weer langzaam gaat leven.

 10. Ooginaller

  Tegen de omwonenden zou ik zeggen: ga vooral zelf een keertje extra het terras op. Een winwinwinsituatie: je hebt geen last van de geluidsoverlast, je hebt een leuke avond en je helpt de zwaargetroffen ondernemers die de helft van een jaaromzet hebben misgelopen.

 11. zortilo nrel

  Keep working ,remarkable job!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).