Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’ | De Utrechtse Internet Courant Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’ | De Utrechtse Internet Courant

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’

Seinhuis Blauwkapel wordt horecazaak: ‘We kunnen aan de slag’
Seinhuis Blauwkapel aan de Eykmanlaan (foto Arjan den Boer)
Het seinhuis Blauwkapel wordt gerenoveerd tot een koffiezaak. Het bijzondere gebouw bij de spoorwegovergang aan de Eykmanlaan in Tuindorp wordt al jaren niet meer gebruikt, maar zal een horecazaak voor de buurt gaan worden.

Het seinhuis Blauwkapel wordt gerenoveerd tot een koffiezaak. Het bijzondere gebouw bij de spoorwegovergang aan de Eykmanlaan in Tuindorp wordt al jaren niet meer gebruikt, maar zal een horecazaak voor de buurt gaan worden.

De ondernemers van koffiezaak Meneer Peer aan de Bemuurde Weerd krijgen namelijk de sleutels van het monument. Het wordt hetzelfde concept: een lunchtentje met goede koffie en een huiselijke sfeer.

De vriendinnen Floor en Renske waren bijna 4 jaar geleden al geïnteresseerd in het bijzondere seinhuis Blauwkapel in hun zoektocht naar een lunchroom. “Er waren toen te veel vraagtekens en kwamen we uiteindelijk uit bij de Bemuurde Weerd”, vertelt Renske. “Inmiddels is er onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden zijn in het seinhuis en kunnen we vanaf morgen aan de slag! Het is een heel karakteristiek pandje en ik denk dat heel veel mensen het zonde vonden dat ze niet naar binnen kunnen gluren.”

De twee ondernemers werden door Stichting Herontwikkeling Iconische Bouwwerken (HIB) in opdracht van ProRail benaderd om een pitch te doen voor de nieuwe bestemming van het pand.

Het seinhuis bij het Utrechtse spoor in Blauwkapel moet geheel gerenoveerd worden en er moet ook een bestemmingswijziging worden aangevraagd. Als de bouwvergunningen ook zijn geregeld gaat de verbouwing pas echt van start. Renske: “Het wordt iets meer horeca proof gemaakt. Het kan wel even duren maar we verwachten over een jaar open te kunnen gaan. Het wordt hetzelfde concept als bij Meneer Peer.”

Het Seinhuis

Het seinhuis aan de Eykmanlaan in Utrecht is ooit gebouwd om het treinverkeer in goede banen te leiden. Door de panoramische ramen op de eerste etage hadden treinbeveiligers goed uitzicht over de spoorkruising, de verbindingsbogen en aftakkingen.

Het is ontworpen onder toezicht van Sybolt van Ravensteyn, een architect die in zijn tijd veelvuldig door de Nederlandse Spoorwegen werd ingeschakeld om stations en seinhuizen te ontwerpen. Door de technische ontwikkeling is het seinhuis eind vorige eeuw niet meer nodig gebleken, omdat de aansturing van het spoorwegverkeer centraal geregeld werd.

Nieuwe bestemming voor iconisch bouwwerk

Veel van de voormalige seinhuizen zijn gesloopt, maar enkele zijn bewaard gebleven. Doordat het gebouw geen dienst meer doet voor het spoor is het de afgelopen periode in verval geraakt. Er is gezocht naar een toekomstbestendige bestemming en een daarbij passende koper.

“Die hebben we gevonden met Floor van Gurp en Renske van Kooten, initiatiefneemsters van de horecagelegenheid Meneer Peer aan de Weerdsluis in Utrecht”, aldus regiodirecteur Kees Rutten van ProRail. “We waren op zoek naar een partij om het Seinhuis aan over te dragen. Wel onder de voorwaarde het achterstallig onderhoud en het herstel van het monumentale karakter op zich te nemen.” Het gebouw moest daarnaast een openbaar karakter krijgen zodat ook buurtbewoners en bezoekers van speeltuin de Pan van het Seinhuis kunnen profiteren. “Met de Dames Peer denken we dit gevonden te hebben.”

Uit de winterslaap

Arjan den Boer schreef in 2015 al eens voor DUIC over het bijzondere seinhuis. Hij vroeg zich toen af of het niet leuk zou zijn als het seinhuis Blauwkapel een kleinschalige horecafunctie krijgt. “Een kop koffie met een broodje en panoramisch uitzicht op de sporen, in de zomer vanaf een klein terras op de omloop? In de buurt zijn weinig van zulke gelegenheden, dus het zou een aanwinst zijn voor Tuindorp, Tuindorp Oost en het nabijgelegen deel van Overvecht. Het seinhuis zelf zou zo uit z’n winterslaap ontwaken.” Dat gaat nu dan jaren later daadwerkelijk gebeuren.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Steve

  Ik ben benieuwd of ze koffie (of iets anders) met een Spoorpunt gaan serveren?
  Of een Dubbeldekker.

 2. Massegast

  @Steve —- Bestaan die spoorpunten nog? Echt zo’n product uit m’n jeugdjaren. Het ging om de verwaarding van bakkersrestanten, oftewel kruimels.

 3. JdV

  @Massegast: zeker bestaan die nog. Bakkerij Tamminga op HC verkoopt ze o.a.

 4. Elsje van Ree

  Nog meer horeca in Utrecht. Is er nog wel iemand die thuis koffie zet?
  Is er geen creatievere bestemming te bedenken dan horeca? Het is tenslotte een toonaangevend onder architectuur gebouwd pandje op een prachtige zicht locatie. Waarom geen plaats voor kunst en kunstenaars?
  Money makes the world go round is het adagium van de gemeente Utrecht.

 5. Hetty

  Steve, dat is een heel leuk en goed idee. Ook ben ik blij, dat er toch nog zo n mooi seinhuisje van architect Van Ravensteyn bewaard is gebleven, en er een goede herbestemming voor is gevonden.

 6. Cico

  (FYI)
  Sybold van Ravesteijn was de hoofdarchitect van de NS en ontwierpt vrijwel alle gebouwen in die periode, van seinhuisjes tot complete stations. Zoals Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Bosch, Vlissingen, enzovoorts.

  Het was indertijd een zeer belangrijke architect die modernisme met barokke vormentaal succesvol toepaste. Hij raakte na de oorlog echter in onmin, omdat hij openlijk symphatiseerde met Mussolini. Hij kreeg niet veel opdrachten meer en staat onder kenners bekend als ‘de meest gesloopte architect van Nederland’. Ontzettend jammer, aangezien zijn ontwerpen toonaangevend waren binnen de 20e eeuwse architectuur en een plek verdient tussen pakweg Rietveld en Dudok

 7. Herman

  Origineel, horeca!
  Kan er geen starterswoning bij of studentenkamer.

 8. Peet

  Meer meer meer meeer horeca,,,alles wat vrijkomt, moet horeca In
  Dat er een enorm woningtekort is,,schijnt de gemeente niet te deren

 9. wollie

  er komt toch wel een modelspoorbaan in?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).