Smood Juicebar wil uitbreiden tot vegan friendly restaurant | De Utrechtse Internet Courant Smood Juicebar wil uitbreiden tot vegan friendly restaurant | De Utrechtse Internet Courant

Smood Juicebar wil uitbreiden tot vegan friendly restaurant

Smood Juicebar wil uitbreiden tot vegan friendly restaurant
Marleen Vriesenga van Smood aan de Vismarkt
De Smood Juicebar aan de Vismarkt wil uitbreiden naar een restaurant waar vegan friendly gerechten moeten komen. De bar zit al twee jaar in het centrum van Utrecht en de eigenaar wil nu de volgende stap zetten. Daarvoor moeten de leegstaande werfkelders bij het pand worden betrokken.

De Smood Juicebar aan de Vismarkt wil uitbreiden naar een restaurant waar vegan friendly gerechten moeten komen. De bar zit al twee jaar in het centrum van Utrecht en de eigenaar wil nu de volgende stap zetten. Daarvoor moeten de leegstaande werfkelders bij het pand worden betrokken.

De Smood Juicebar verkoopt nu verse sappen, smoothies en suikervrije taartjes, maar wil plantaardige gerechten gaan aanbieden. Initiatiefneemster Marleen Vriesenga: “Ik kies ervoor om niet een 100% vegan menukaart aan te bieden maar om vegan friendly gerechten aan te bieden. Zo is er voldoende variatie en blijft de drempel laag om met groepen te komen eten.”

Om aandacht te krijgen voor de uitbreiding wordt er op 30 september een yoga-les gegeven op het pleintje aan de Vismarkt. In de toekomst zullen deze lessen ook worden gehouden in de werfkelders onder Smood. Deze staan nu nog leeg, maar zodra de financiering rond is wordt dit verbouwd tot een restaurant en ruimte voor events.

Naast yoga zouden er dan ook filmavonden komen, workshops of vegan wijnproeverijen. Vriesenga is voor de financiering gestart met een crowdfundcampagne bij CrowdAboutNow.

17 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Ik gun het haar van harte dat er mensen zijn die willen investeren in een vegan concept.
  Vegan concepten zijn sinds een aantal jaren een hype, maar blijkt in praktijk helemaal geen hype te zijn, er blijkt helemaal geen groot publiek voor te zijn om rendabel te worden.
  SNKBR heeft op Utrecht na, alle filialen moeten sluiten omdat er geen rendement in zit.
  Vegan restaurants zijn naar mijn mening twintig jaar te vroeg.

 2. JdV

  Is er geen stop op de horecavergunningen in Utrecht Centrum? Of kan een ieder een daghoreca-vergunning aanvragen, een ,zeg, koffiebarretje openen om een paar jaar later er een cafe-restaurant met openingstijden tot diep in de nacht van te maken? Mooie sluiproute.

 3. Simon

  Yoshua, SNCKBR verklaarde dat het gebrek aan terrassen op deze vestigingen de reden tot sluiten was.
  Veganisme lijkt gelukkig juist wel een blijvend fenomeen. Kijk maar naar het grote aantal veganistische restaurants dat er in Utrecht bij is gekomen en het enorme succes van de drie (!) vestigingen van de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam.

 4. Berend

  JdV: Weet niet of het door u geschetste scenario van de ‘sluiproute’ heel reëel is, maar dat er een overschot aan horeca is in Utrecht, ben ik met u eens.

 5. Yoshua

  @Simon, Welke ondernemer sluit goed renderende bedrijven vanwege het gebrek aan terrasruimte?
  Niemand gooit het kip met de gouden eieren weg vanwege gebrek aan terrasruimte.
  Een groot aantal geopende vegan restaurants zegt in praktijk bar weinig over een succesvolle onderneming.
  Tot op heden is er slechts een handje vol veganistische restaurants die de kritische vijf jaar heeft gedraaid zonder herfinanciering.
  Ik ben absoluut een groot voorstander van dit soort gelegenheden, alleen blijkt het niet rendabel te zijn.

 6. Fred

  Voor de meeste mensen die gaan uit eten geldt denk ik, dat je graag echt lekker wilt eten (gezien ook het bedrag dat je ervoor neertelt).
  En ja, voor de meeste mensen zijn juist die gerechten met vlees het gene wat het zo lekker maakt, denk aan Indonesisch eten.
  Uit principe veganistisch eten is denk ik iets wat mensen zich vooral thuis aan de eigen keukentafel aandoen.
  Er is denk ik meer markt voor restaurants die wel vlees of dierlijke producten gebruiken, maar inzetten op duurzaam geproduceerde ingrediënten.
  In de grote steden met een relatief grote aanhang van GL en PvdD zouden 1 of 2 tenten het wellicht vol kunnen houden, zoals Amsterdam of Utrecht, maar verder zal het denk ik moeilijk worden.

 7. cas

  Is het nu dat vegan onvriendelijk?? Ik denk dat die mensen best welkom zijn, alleen niet kunnen bestellen wat bij hun dieet past….

 8. Simon

  @Yoshua, ga maar eens een kijkje nemen bij de Vegan Junkfood Bar op een willekeurige avond in de week. Je zal waarschijnlijk eerst moeten aansluiten in de wachtrij.

  @Fred, “Er is denk ik meer markt voor restaurants die wel vlees of dierlijke producten gebruiken, maar inzetten op duurzaam geproduceerde ingrediënten.”
  Leuk idee, maar duurzaam geproduceerde dierlijke producten bestaan niet en zullen nooit bestaan. Op kweekvlees na dan misschien.

 9. cas

  @ Simon, en alle leuke soja producten waar onteigeningen en vernieling van regenwoud voor plaatsvindt is dat duurzaam? Of is dat het ver van mijn bed moraal dat heerst…

 10. Simon

  @Cas, je weet dat 98% van alle soja op de wereld gebruikt wordt voor het voeren van dieren die wij vervolgens opeten?

 11. Cico

  @Fred: met vegan wordt gemikt op een jongere doelgroep. Vegan of vegetarisch is erg gangbaar bij twintigers en die wonen toevallig massaal in Utrecht vanwege de uni.

 12. Cico

  Ik heb nog geen enkele lekkere vleesvervanger gegeten trouwens, ook niet die vegetarische slager. Blijft namaak. Maar een goed groentegerecht als Gado Gado (indisch toevallig) of die Koreaanse koolgerechtjes? Hmmm maak mij maar wakker daarvoor

 13. Yoshua

  @Simon
  Noem er eens tien vergelijkbaar met de VJB.
  Ik wil daar niet kijken, dan moet ik naar Amsterdam om te kijken of de stoep (waarschijnlijk) volstaat .
  Een volle stoep zegt natuurlijk niets over het rendement.
  Maar je mag fan zijn van VJB, dat ben ik van alle vegan concepten.

 14. Inez

  Ik vind het een raar verhaal dat de 2 vestigingen van SNCKBR in Amsterdam gesloten zijn omdat er te weinig rendement was door ontbreken van een terras.
  In Utrecht is toch geen (of nauwelijks)
  terras? Dus ik denk dat er iets anders aan de hand is.

 15. Yoshua

  @Inez,
  Er zijn drie SNCKBR zaken gesloten.
  Eindhoven Willemstraat, met een mini terras van 35 zitplaatsen is ook al een paar weken dicht.
  Alleen Utrecht is nog open vanwege een herfinanciering die tot december loopt.
  Voor november moet de eerste terug betaling aan de mensen die geld hebben geleend zijn voldaan.
  Bij de eerste drie konden ze niet aan de betaalverplichtingen voldoen.
  Hopelijk lukt het voor de mensen die geld hebben geleend voor de vestiging in Utrecht dat zij wel de eerste toezegging krijgen uitgekeerd.
  Zie het somber in, de andere drie hebben ze laten ploffen.
  Crowdfunding is het moderne piramidespel van deze tijd.
  Ik ken mensen die voor tonnen zijn opgelicht.

 16. Dirk

  Eigenlijk heel logisch, al die gesloten vegan only restaurants. Als mijn vrouw en ik met een bevriend veganistisch echtpaar uit eten gaan, doen we dat in een van de vele restaurants met een of meerdere vegan opties (bijv Le Jardin, Leen, etc etc). Zij eten dan prima. We zijn ook een keer met heb meegeweest naar een vegan restaurant, volgens mij Snckbr. Was voor ons mwoah. Als we weer uit eten gaan, hoef ik daar niet nog eens naartoe. Door alleen vegan aan te bieden, beperk je je teveel.

 17. Prinses op de Erwt

  Elke dag kikkererwten. Jakkes, ik moet er niet aan denken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).