Spannende kerst voor Utrechts Restaurant Syr Spannende kerst voor Utrechts Restaurant Syr

Spannende kerst voor Utrechts Restaurant Syr

Spannende kerst voor Utrechts Restaurant Syr
Syr, met in het midden Gijs Werschkull
Het wordt een spannende kerst voor Team Syr. Tot nu toe hebben ze via een crowdfunding 65 procent van het benodigde bedrag opgehaald om het gelijknamige restaurant aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht te kopen.

Het wordt een spannende kerst voor Team Syr. Tot nu toe hebben ze via een crowdfunding 65 procent van het benodigde bedrag opgehaald om het gelijknamige restaurant aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht te kopen.

Restaurant Syr werd in 2015 middels een crowdfundingscampagne opgezet en is sindsdien in handen van een stichting. De afgelopen jaren draaide het restaurant op de inzet van een vrijwillig bestuur. De werkdruk bleek echter te hoog en kansen bleven hierdoor onbenut. Daarom kwam de groei van Syr tot stilstand en werd in april van dit jaar besloten om het restaurant te koop te zetten.

Syr biedt vluchtelingen de kans om te integreren door te werken. Het is naast een restaurant dan ook een leerplek. Horecaondernemer Gijs Werschkull was in 2015 betrokken bij de oprichting en heeft daarna zijn handen ervan af getrokken. Nu wil de ondernemer het noodlijdende restaurant kopen en het professionaliseren. Hiervoor moet 150.000 euro voor het eind van het jaar worden opgehaald. Inmiddels is via de campagne al 65 procent van de financiering binnen.

“Syr is een geheel onderscheidend restaurant vergeleken met andere horeca in het centrum; zowel de bezoekers, als het eten, als de mensen die hier werken. Ik zou het erg jammer vinden als die kleurrijkheid uit de stad zou verdwijnen”, aldus Werschkull.

Plannen

Als het lukt om het bedrag op te halen wil Werschkull het restaurant volgend jaar op meerdere vlakken uitbreiden. Zo zijn er plannen om een catering in het leven te roepen en wil het restaurant nog meer gaan fungeren als leerschool. “Het is echt mooi om te zien dat sommige hier blanco binnenkomen, het horeca vak leren en dat het voor sommigen hun passie wordt”, zegt bedrijfsleider Merijn Rutten.

Team Syr zegt dat zowel grote als kleine investeerders belangrijk zijn voor het voortbestaan. Ook dineren bij het restaurant of een dinerbon kopen draagt bij aan de toekomst.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. GeenStijl@Utrecht😉

  Je zou ook kunnen crowfunden om een restaurant in eigen land te beginnen, zo helpen we bij de opbouw van Syrië.
  Of kijk ik nu teveel naar links …..

 2. Kadoendra

  @GeenStijl@Utrecht

  Het leuke aan restaurants is dat er heel veel verschil en variatie is en het bovenstaande restaurant draagt ook weer bij aan verschil en variatie.
  De gemiddelde mens waardeert verschil en variatie en dat heeft niet zoveel met politiek te maken………

 3. Ab

  Gefeliciteerd Gijs/Syr, volgens de crowdaboutnow pagina van Syr is het doel al gehaald. Het was dus toch geen spannende kerst.

  @Kadoendra Volgens mij waardeert ‘de gemiddelde mens’ variatie helemaal niet en wil juist meer van (ongeveer) het zelfde.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).