Stadsbrouwerij Rood Noot krijgt 680.000 euro subsidie voor restauratie monumentale boerderij | De Utrechtse Internet Courant Stadsbrouwerij Rood Noot krijgt 680.000 euro subsidie voor restauratie monumentale boerderij | De Utrechtse Internet Courant

Stadsbrouwerij Rood Noot krijgt 680.000 euro subsidie voor restauratie monumentale boerderij

Stadsbrouwerij Rood Noot krijgt 680.000 euro subsidie voor restauratie monumentale boerderij
Theatergezelschap Rood Noot gebruikte jarenlang de boerderij. Foto: Baldwin Henderson
Stadsbrouwerij Rood Noot in Leidsche Rijn heeft een subsidie van ruim 680.000 euro gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de subsidie moet de monumentale boerderij worden gerestaureerd en ingericht als stadsbrouwerij met horeca.

Stadsbrouwerij Rood Noot in Leidsche Rijn heeft een subsidie van ruim 680.000 euro gekregen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met de subsidie moet de monumentale boerderij worden gerestaureerd en ingericht als stadsbrouwerij met horeca.

De gemeente Utrecht kan 6,4 miljoen euro van het EFRO inzetten voor projecten gericht op het versterken van het vestigingsklimaat en het verminderen van kloven op de arbeidsmarkt. 680.000 euro daarvan gaat nu dus naar Rood Noot.

In de stadsbrouwerij moeten werkplekken komen voor mensen die op de arbeidsmarkt weinig tot geen mogelijkheden meer hebben. Samen met de ondernemers gaat de gemeente kijken hoe het historische karakter van de boerderij behouden kan blijven. De restauratie en inrichting van de brouwerij zullen worden gedaan in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en toekomstige medewerkers van de brouwerij.

Onrust

Eerder dit jaar ontstond onrust toen bleek dat een van de initiatiefnemers in zwaar financieel weer verkeerde. Wethouder Klaas Verschuure verzekerde de gemeenteraad toen dat die financiële problemen geen gevolgen zouden hebben voor de toekomst van Rood Noot. De boerderij is in erfpacht gegeven bij drie Utrechtse ondernemers, die alsnog willen starten met de stadsbrouwerij.

De bijzondere boerderij, gebouwd in 1880, ligt tussen Leidsche Rijn Centrum en de Gele Brug aan de Oude Vleutenseweg. De naam Rood Noot is een omkering van de namen van de voormalige eigenaren Door en Toon. De afgelopen jaren is het gebouw gebruikt door het gelijknamige theatergezelschap. De gemeente maakte in 2018 bekend dat de boerderij verkocht ging worden.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Dit klinkt als goed nieuws, maar er zijn een paar dingen die ik niet snap.
  1.”Samen met de ondernemers gaat de gemeente kijken hoe het historische karakter van de boerderij behouden kan blijven.”
  Volgens mij is behoud van het historische karakter een harde eis bij restauratie van een monument, dus geen vrijblijvend gespreksonderwerp en zeker niet met ondernemers die meestal heel andere belangen hebben.
  2.”De restauratie zal worden gedaan in samenwerking met studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en toekomstige medewerkers van de brouwerij.”
  Restauratie van monumenten is een vak dat volgens mij niet gegevens wordt op een kunstacademie. Wordt hier wellicht al voorgesorteerd op een beetje ‘opleuken’ door kunststudenten t.b.v. de beoogde horecaonderneming?

 2. Wouter

  @Gerard: 1. Waar staat dat het een vrijblijvend gespreksonderwerp is? Vanwege het woordje ‘kan’? Die harde eis zal gewoon gelden. 2. Interieurarchitectuur is een van de opleidingen aan de HKU. Ze doen op de HKU meer dan leuke werkstukjes maken. 😜

 3. Kadoendra

  Zo gaat dat in subsidie land, ondernemers die al over flink veel geld beschikken vallen ook met hun neus in de subsidie boter.
  Vergeet ook de goedkope en gesubsidieerde arbeidskrachten niet.

 4. Koel Hoofd

  680.000 euro gratis feld voor het opknappen van een monumentaal plan met een onderliggend businessplan voor kloofverkleining op de arbeidsmarkt.
  Dat betekend dat de ondernemers met een minium aan geld en inspanning straks een maximum winst kunnen halen, ze beginnen schuldvrij en draaien straks ook nog tegen een minium aan kosten.
  Handige jongens is een understatement.

 5. GeenStijl@Utrecht😉

  Al met al weer een zwaar gesubsidieerde club🤔

 6. Herman

  Zijn toch commerciële partijen genoeg te vindne die hier iets mee kunnen.
  Nu wordt weer schaars gemeenschapsgeld weggegooid.

  Daarnaast deze boerderij ligt in zo’n verdomhoekje dat opknappen zonde is.

 7. Rob Huibers

  @Gerard Brugmans
  Lees nog maar eens wat er staat, want bijna alles wat je niet snapt staat er. Behalve dat Rood Noot en gemeentelijk monument is.

 8. GratisMening

  Errug hè subsidie.
  Allemaal weggegooid geld.
  Nog erger is zware subsidie.
  Dat is zwaar weggegooid.
  Ik ga naar een land zonder subsidie.
  Daar is het vast veeel beter.

 9. Pee

  Waarom die subsidie?
  Als dat pand opgeknapt is zitten ze er zowat gratis.
  Zitten de mensen te wachten op een brouwerij?

 10. Nuchter

  Hoezo subsidie voor het opknappen van de boerderij voor een ondernemer die een bedrijf begint? Het een staat toch los van het ander? Als een ondernemer een mooi pand vindt dat onder monumentenzorg valt dan kan hij dat volgens de regels opknappen uit eigen zak, misschien met wat subsidie van het Monumentenfonds. Je bent ondernemer of je bent het niet. Wie zich in zoveel bochten gaat wringen om aan alle kanten centen los te peuteren en te besparen op arbeidsloon door HKU studenten in te schakelen is geen betrouwbare ondernemer. Die onderneemt in subsidieland, niet in zijn bedrijf. Bovendien, wie zit er op nog een bierbrouwer te wachten?

 11. Ton

  Volgens mij weten wij lezers te weinig om hier een mening over te hebben.
  (Maar we hoeven natuurlijk ook niet alles te weten en over alles een mening te hebben.)
  – Gaat de subsidie naar (een van de drie?) ondernemers of is er een stichting eigenaar die het pand vervolgens verhuurt (constructie Oudaen) ?
  – Zijn dit rijke ondernemers ? Niet alle ondernemers zijn rijk. En ook niet alle ondernemers ondernemen om rijk te worden.
  – Kun je hier rijk van worden ? Werken met mensen die moeilijk aan werk kunnen komen is zeker niet de makkelijkste manier van werken.
  – “Zijn toch commerciële partijen genoeg te vinden die hier iets mee kunnen.
  Daarnaast deze boerderij ligt in zo’n verdomhoekje dat opknappen zonde is.” Is het nu A of B ?
  – De vraag naar ‘ambachtelijk’ bier lijkt nog steeds groot. De combinatie met horeca lijkt op veel andere plekken goed te werken. Waarom hier dan niet ?

 12. Marcel

  Ik ben blij dat ik als inwoner mee kan betalen aan dit rare clubje. Toch mooi dat ik WOZ betaal en dat dat geld onzinnig wordt uitgegeven? Wie moet dat anders beslissen waar mijn geld naartoe gaat/uitgegeven wordt? Het bestuur van Utrecht toch? Dat clubje wat ik niet gekozen heb? Je zal maar iets nuttigs doen met dat geld. Echt niet!!! Verkwisten die poen, dat moet je doen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).