Restaurantrecensent Mac van Dinther ging voor de Volkskrant eten bij het Utrechtse Gare du Sud en schreef over slecht en goed nieuws. “Het slechte nieuws is dat het Utrecht weer niet is gelukt een ster te krijgen in de Michelingids. Het goede nieuws is dat de enige man die dat ooit wel voor elkaar kreeg terug is.”
Van Dinther doelt daarmee op topchef Jeroen Robberegt. De kok stond negen jaar aan het hoofd van het Grand Restaurant Karel V en ontving in 2007 de eerste Michelinster voor de stad Utrecht. Vorig jaar opende hij een nieuw restaurant in de stad: Gare du Sud. De recensent van de Volkskrant ging er een hapje eten.
Voor wie het restaurant aan de Oosterkade nog niet kent, Gare du Sud is een eigentijdse bar, bistro en friterie in één. Van Dinther zegt erover: “Je leest het goed. Gare du Sud wil een combinatie zijn van friettent, café en restaurant.”
Over het eten is de recensent gematigd positief: “De culinaire prestaties van Gare du Sud moeten niet al te hoog worden aangeslagen – even afgezien van de fabuleuze octopus – maar geinig is het wel. Waar in Nederland kun je een patatje oorlog bestellen met een goed glas rode wijn? Hier kan dat en het gebeurt ook echt. Een ster zullen ze er niet mee halen, of Michelin moet ooit sterren gaan uitdelen aan friettenten. Dan staat Utrecht bovenaan het lijstje.”
Op de Facebookpagina van het restaurant staat het volgende over de recensie: “Dat er punten zijn die we kunnen verbeteren vinden we alleen maar fijn om te horen. Maar de eerste recensie is een feit en daar zijn we erg blij mee.”
Lees de volledige recensie hier.
4 Reacties
ReagerenGare du sud is een over het paard getild restaurant.
Vorige week gegeten: de frieten te koud, het personeel onattent en onwetend. Binnen was het tochtig en koud. Terwijl de rest van de restaurants in de buurt vol waren kon je hier een kanon afschieten.
Was het niet Jerry Bastiaans die de eerste ster in Utrecht heeft gekookt bij Karel V en Robberegt hem heeft weten te behouden bij zijn vertrek?
Kunnen we niet eens ophouden met dat ge-oetlul over restaurantjes? En als dat niet meer kan, waarom nemen we advocaten, tandartsen, garages en loodgieters niet eens lekker onder de loep? En meneer Van Dinther met zijn ‘Utrecht staat bovenaan als Michelin friettentjes een ster gaat geven.’ Dat heeft Michelin al gedaan in Singapore, maar daar heeft Verkeersbureau van de stad dan ook heftig aan de totstandkoming van de gids meebetaald. Lees Hilary Akers in de Trouw over hoe je een goed/slecht restaurant herkent en beslis in het vervolg zelf of je wel of niet gaat eten ergens. Laat het in geen geval afhangen van de Mac van Dinthers van deze wereld, die ook maar schrijven naar dat ze verstand hebben.
Michelinsterren, helemaal niet belangrijk. Gezelligheid, goede sfeer betaalbaarheid, voor een goede maaltijd. Ik ga geen kapitaal betalen voor alleen al het aanraken van de deurknop.