Sterrenrestaurant RIJKS gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Sterrenrestaurant RIJKS gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Sterrenrestaurant RIJKS gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht

Sterrenrestaurant RIJKS gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht
Het sterrenrestaurant RIJKS, van Joris Bijdendijk in Amsterdam, gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht. Op donderdag 14 mei gaat het restaurant op de parkeerplaats bij Janskerkhof eten bereiden waarop Utrechters het vervolgens kunnen afhalen.

Het sterrenrestaurant RIJKS, van Joris Bijdendijk in Amsterdam, gaat eenmalig afhaalmaaltijden verzorgen in Utrecht. Op donderdag 14 mei gaat het restaurant op de parkeerplaats bij Janskerkhof eten bereiden waarop Utrechters het vervolgens kunnen afhalen.

Gasten hebben de keuze uit een menu van drie of zes gangen die ook vegetarisch verkrijgbaar zijn. Een van de gerechten in het menu is kippendij met morilles en witte asperges. Wie zes gangen bestelt, krijgt tevens de absolute signature dishes van RIJKS voorgeschoteld: groene gazpacho en millefeuille van biet. Een menu van drie gangen kost 39,50 euro, voor zes gangen wordt 75 euro in rekening gebracht. Ook kan een bestelling worden uitgebreid met borrelhappen en wijnen.

RIJKS is het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam waar Joris Bijdendijk samen met Ivan Beusink en Yascha Oosterberg de ‘keuken van de Lage Landen’ presenteert, die gekenmerkt wordt door het Hollandse product in al zijn eenvoud. Vaak maakt hij gebruik van de vele internationale smaken die de Nederlandse keuken door de eeuwen heen hebben beïnvloed. Het restaurant ontving in 2016 een Michelinster.

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Een beetje pijnlijk dat we Amsterdammers nodig hebben om ons wat cultureel wat bij te scholen in het culinair geretardeerde Utrecht, maar van harte welkom! Wat leuk! En wat een zeer schappelijke prijzen ook. Ik ga zeker bestellen.

 2. W

  Zeker pijnlijk dat Utrecht dit niet zelf in huis(lees in restaurant!) heeft en culinair Amsterdam hiervoor ‘nodig’ heeft. Had misschien ook een goed idee geweest voor een Utrechtse kok! We zijn benieuwd!
  Succes in Utrecht Joris!

 3. Utrechter

  Support your locals was het toch?

 4. Helma

  Utrecht heeft zoveel goede restaurants die allemaal hun best doen hun maaltijden optimaal te bereiden, te bezorgen of door ons af te laten halen. Zij zetten nu alles op alles om ons ook weer binnen te kunnen laten, waarom dan ‘iets lekkers en speciaals’ uit een andere regio? Als je graag sterren wilt eten, rij dan zelf maar wat verder. Inderdaad, support de lokale ondernemers!

 5. Rob

  Heb verleden week bij de watertoren eten gehaald maar dat was ook sterwaardig!

 6. Klaas

  @ Scherpshutter

  Utrecht is ook maar een provinciestad(je) die graag met de grote jongens mee wil doen en zich stelselmatig een te grote broek aanmeet.

  Eigenlijk niet meer dan logisch dat je zo’n restaurant niet vind in een provinciestadje. Je ziet dat soort restaurants alleen in provinciesteden met een (vriendelijke) uitstraling, waar mensen echt voor de lol komen en om te ontspannen. Utrecht hoort daar wat minder bij. En er is weinig echt borugnodische mentaliteit te vinden in Utrecht. Het is toch vooral een harde, kille, mentaliteit. Dat zie je in de hele horeca terug. Waar het alleen gaat om geld verdienen en niet iets met passie doen, omdat je het echt leuk vindt. Het is vooral lekker ‘beropesjagerijnig’ doen in Utrecht. Klaag, klaag, klaag. In plaats van investeren en iets echt moois en fijns neerzetten. Dat doe je vooral met je menukaart en met je kok en je personeel en niet met je inrichting.

 7. Lily

  Belachelijk en arrogant. Zeer onsympathiek naar horeca Utrecht die erg hun best doen om hun hoofd boven water te houden en de gasten te bedienen. Dan komt Rijks even naar Utrecht om geld binnen te harken.

 8. Jos

  @ Lily

  Het is nog altijd een vrij land met een enigszins vrije markt. Als het mag, mag het. Je bent vrij om het af te nemen of niet.

 9. Tim Rijksen

  Ik wilde een maaltijd bij het restaurant Kartoffel bestellen via internet. Leuke en lekkere maaltijden voor € 15,00. Nadat ik de gegevens heb ingevuld werd medegedeeld dat deze maaltijd niet bezorgd kon worden omdat je minimaal voor € 16,00 moet bestellen. Gelet op het aanbod van alleen maaltijden voor € 15,00 zou dat beteken dat ik minimaal 2 maaltijden zou moeten bestellen om het thuis bezorgd te krijgen. Hoezo steunen van de plaatselijke horeca????

 10. trol

  hilarisch dat mensen allemaal zeggen: support your locals, terwijl de ene na de andere “lokale winkel” verdwijnt. Als iedereen daar zou shoppen, was er niets aan de hand. Deugpunten scoren met een reactie op een nieuwsbericht…het moet niet gekker worden.
  Het Rijks kijkt gewoon verder dan hun neus lang is. Ze zien en kans en pakken die, in plaats van maar klagen, zoals de gemiddelde horeca eigenaar doet.

 11. Marco

  @Klaas
  Je vindt het niet vreemd dat een “provinciestadje” zoals Utrecht geen sterrenrestaurant heeft? Utrecht is qua inwonertal stad nummer 4 van Nederland en het is doodzonde en droevig dat hier geen enkel sterrenrestaurant te vinden is. Kijk naar een dorpje als Loenen aan de Vecht waar op letterlijk minder dan 200 meter afstand van elkaar 2 restaurants met een ster te vinden zijn. Als het in een dorp met nog geen 4500 inwoners kan, waarom dan niet in Utrecht? In Amsterdam (20! stuks), Rotterdam (8), Den Haag (2) en Eindhoven (3) lukt het ze prima…

 12. Scherpschutter

  @Marco

  Cultuur Marco…Wij zijn hier culinair het niveau van een holbewoner nog niet ontstegen. Een beetje een voortvloeisel uit de “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” filosofie.

  Een sterrenzaak in Utrecht overleeft geen twee weken tussen een volk dat al op de achterste poten staat als ze ergens 8 Euro moeten afrekenen voor een mooi glas wijn, verwacht voor 23 Euro een 3-gangenmaaltijd geserveerd te krijgen, er ergens een levend kreeftje de pan in gaat of een sterrenchef een zalig patatje serveert voor 6 Euro….

  We zijn het culinaire ‘Broodje Mario’ afvoerputje van Nederland en mogelijk dat we dat cultureel in bredere zin ook wel zijn. De gemiddelde Utrechter heeft de eenmaal de fijnbesnaardheid van een pneumatische boorhamer.

 13. Klaas

  @ Marco

  Utrecht is vooral een provinciestadje qua mentaliteit en die tekent zich prima af in je schrijven.

  Altijd dat gelul over de 4e stad zijn; balblabla. Het gat met stad 3, 2 en 1 is nogal groot, qua inwonertal,enorm zelfs, als je de stadsregio’s erbij neemt al helemaal. Dan is Utrecht inderdaad een provinciestadje. Dus geen vergelijk.

  Utrecht moet eens wat meer met zichzelf bezig zijn, ipv met de grote jongens mee willen doen.

 14. Trol

  Scherpschutter… Nu is je kans. Er gaan binnenkort vast wat zaken failliet. Koop/huur de locatie en maak er wat moois van.

 15. George Knight

  @Scherpschutter
  ‘We zijn het culinaire ‘Broodje Mario’ afvoerputje van Nederland en mogelijk dat we dat cultureel in bredere zin ook wel zijn. De gemiddelde Utrechter heeft de eenmaal de fijnbesnaardheid van een pneumatische boorhamer.’

  Of het helemaal waar is valt te bezien, maar het is een interessante inschatting. De Utrechtse horeca is massaal en standaard. Bijzondere restaurants als het Polman’s huis of Brasserie Bresson die geen onderdeel waren van een keten hebben het niet gered. Is in de Utrechtse horeca de kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit? Daar lijkt het sterk op.

  Of het voor de kunst geldt is onduidelijk. Het verschilt per discipline. Het theater, de literatuur en de muziek kennen in Utrecht prima vertegenwoordigers die landelijk opzien baren. De beeldende kunst blijft daar bij achter. Dat was in het verleden anders toen Utrecht juist op dit terrein uitblonk. Wat de oorzaak voor het een en het ander is verdient nader onderzoek.

 16. Mariella

  Totaal ongepast en getuigend van grote hoogmoed. Ik zeg boycotten dat afhaalpunt.

 17. Scherpschutter

  @Trol 9/5/2020 – 11:47
  “Scherpschutter… Nu is je kans. Er gaan binnenkort vast wat zaken failliet. Koop/huur de locatie en maak er wat moois van.”

  LOL! ‘Lekker’ 70 uur in de week werken, niets dan gezeik met personeel en ambtenaren aan je hoofd en aan het einde van de maand een habbekrats overhouden nadat je de kas van de belastingdienst en lokale overheid vorstelijk gesponsord hebt als ‘bedankje’ voor he-le-maal niets uitvoeren…?

  Nee, dank u. Geeft u mijn portie maar aan fikkie, Trol! Daar kom ik m’n bed niet voor uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).