Uitbreiding Utrechtse terrassen verlengd tot april 2021 Uitbreiding Utrechtse terrassen verlengd tot april 2021

Uitbreiding Utrechtse terrassen verlengd tot april 2021

Uitbreiding Utrechtse terrassen verlengd tot april 2021
Archieffoto horeca Utrecht
Zodra de landelijke maatregelen het toelaten, kunnen Utrechtse horecaondernemers tot 1 april 2021 gebruikmaken van tijdelijk verruimde terrassen. Dat heeft de gemeente Utrecht besloten.

Zodra de landelijke maatregelen het toelaten, kunnen Utrechtse horecaondernemers tot 1 april 2021 gebruikmaken van tijdelijk verruimde terrassen. Dat heeft de gemeente Utrecht besloten.

De tijdelijke verruiming van de terrassen werd eerder dit jaar ingevoerd zodat horecaondernemers de 1,5 meter afstand op de terrassen beter kunnen waarborgen. De grotere terrassen zouden daardoor bijdragen aan de volksgezondheid. Aanvankelijk gold die verruiming tot 1 november aanstaande, maar nu is dus besloten om dit tot volgend jaar te verlengen.

Enquête

Voorafgaand aan dit besluit is gesproken met onder meer omwonenden, ondernemers en belangenbehartigers. Daarnaast hebben ruim 4.200 Utrechters hun mening gegeven via een online enquête. Onder hen bevonden zich horecabezoekers, bezoekers aan de binnenstad, ruim 1.400 omwonenden en ruim 200 ondernemers. Van de deelnemers geeft 83 procent aan het een goed idee te vinden als de tijdelijke terrassen na 1 november worden verlengd.

“In het consultatie-gesprek en in de uitkomsten van de enquête vonden wij voldoende draagvlak om onze horecaondernemers perspectief te bieden”, zegt wethouder Klaas Verschuure.

“Uiteraard gelden de landelijke maatregelen. Maar zodra het weer kan en mag, kunnen horecaondernemers gebruik maken van deze mogelijkheid. Eerder dit jaar hebben we deze mogelijkheid gecreëerd, zodat horecaondernemers hun terrassen beter kunnen inrichten, rekening houdend met de 1,5 meter maatregel. Dat is veiliger voor zowel gasten als het horecapersoneel.”

Sluitingstijden, dialoog en terrasverwarming

Mede op basis van het consultatie-gesprek is het uitwerkingsbesluit ‘Tijdelijke terrassen’ op bepaalde onderdelen aangescherpt. Zo sluiten de zogenoemde eiland- en satellietterrassen (terrassen die niet direct aansluiten op het bestaande terras) om 22.00 uur, dat is eerder dan tijdelijke terrassen die grenzen aan bestaande terrassen.

Op de locaties waar overlast wordt ervaren, worden ondernemers en omwonenden gestimuleerd om met elkaar verder in gesprek te gaan om nader tot elkaar te komen. De gemeente wil deze gesprekken faciliteren.

Mochten horecaondernemers hun terrassen willen verwarmen, dan moet dat op een zo duurzaam mogelijke manier gebeuren: géén verwarming met aardgas of biogas, maar bijvoorbeeld wél met fleecedekens of kussens, elektrische dekens of verwarmde kussens, verwarming van zitplekken of tafels of infraroodverwarming met elektrische panelen.

15 Reacties

Reageren
  1. GeeWee

    Hoe kun je in de herfst en winter toelaten dat de extra terrassen verwarmd mogen worden met ‘infraroodverwarming met elektrische panelen’ en dat met droge ogen ‘duurzaam’ noemen?

    How dare you!

  2. Karla

    @GeeWee omdat de horeca belangrijker is dan wat dan ook in Utrecht. En seizoenen zijn ouderwets. Het moet altijd zomer zijn, koste wat kost!

  3. arbeider

    @ Karla

    Fout Karla, de fiets is het belangrijkste van dit College!

    Maar goed dat het verlengt is,hopelijk helpt dat de Horeca te overleven, alhoewel veel reguurders dat geen bal uit maakt.

  4. Lexus

    Gezien de gang van zaken rond het virus is dit een vorm van magisch denken. Maar gezien de gang van zaken rond het klimaat is de toegestane terrasverwarming niet minder dan een misdaad. Inderdaad: how dare you!

  5. Koel Hoofd

    Even kritisch lezen.

    83% van de online enquete vind het een goed idee om de tijdelijke terrassen na 1 november te verlengen. Dat waren 4200 respondenten, waarvan 1400 omwonenden (33%), 200 ondernemers (5%) en 2600 horecabezoekers (62%).
    Dat is een scheve verdeling van de respondenten welke direct impact heeft op de uitslag van de enquete. Deze enquete is dan ook absoluut geen fundering om een beslissing op te nemen maar gebakken lucht.

    Want 67% wil sowieso dat de terrassen openblijven omdat ze daar zelf belang bij hebben (bezoekers die vermaakt wllen worden en ondernemers die dat vermaak aanbieden). Dus er is al een meerderheid van belanghebbenden.

    Dan zijn er nog 686 respondenten uit de omwonende groep nodig om tot 83% voorstanders te komen. Maar die enquete was open voor alle Utrechters, dus ook voor diegene die in buurten en wijken wonen zonder horeca op de stoep/hoek. 686 respondenten uit een groep van 1400 “omwonenden” komt neer op 49%, de minderheid dus..

    Dat betekend dat 51%, de meerderheid (NB!), waarschijnlijk directe omwonenden van die terrassen zijn en die andere 49% uit de stille wijken en buurten komt. Kortom, de stem van juist diegene die er het meeste onder lijden wordt effectief gesmoord door een compleet verkeerde voorstelling van zaken gebaseerd op een slecht onderzoek.

    Ook die gesprekken zijn feitelijk een wassenneus. Belangenbehartigers zijn gewend en getrained in lobbyen, ondernemers spelen de vermoorde onschuldige slachtoffer rol. Dat is een machtsblok waar omwonenden tegenop moeten maar eigenlijk automatisch de zwarte piet krijgen toegespeeld omdat ze anderen laten lijden omdat zij geen overlast willen…

    De oplossing is: omwonenden die overlast ervaren moeten in gesprek gaan met ondernemers en bezoekers die het eigen belang boven het algemeen belang stellen waardoor ze overlast geven. De gemeente wil die gesprekken faciliteren, terwijl de gemeente al te beroerd is om gewoon te handhaven op overlast in niet-corona tijd.

    Welkom in de wondere wereld van het politiek correcte maar volkomen ondemocratisch proces.

  6. Binnenstadsbewoners

    Horeca horeca horeca
    Horecalobby
    Horecapartij D66
    Nooit een woord over bewoners

  7. Binnenstadbewoner

    Groen links laat de ondernemers en terras bezoekers wederom in de kou zitten. Je mag je terras buiten zetten maar wel zonder heaters. Dus er zal nauwelijks gebruik van gemaakt gaan worden. Groen links vind het een goed idee om dekentjes te gebruiken. Slim hoor, 1,5 meter afstand houden maar wel dekentjes uit wisselen tussen de gasten.

  8. Gerard Brugmans

    Beste Klaas Verschuure, mijn buurvrouw heeft een winkel in het centrum. Zij zou ook graag tot 1 april wat gratis vierkante meters op een mooie plek erbij willen hebben want dat is “veiliger voor zowel klanten als het winkelpersoneel”. Moet zij zich ook melden bij de afdeling “Kadootjes voor de Horeca” of is er voor ondernemers met een winkel een apart loket ingericht?

  9. Esrin W.

    Nevermind, alles gaat toch vanaf volgende week voor langere tijd hardcore dicht.

  10. Piet

    Ik hoop dat het weer eens eens echte winter wordt, met sneeuw en ijs.

  11. Scherpschutter

    Totaal krankzinnig natuurlijk dat het je als ondernemer door je personeel (politiek) zonder enige rationele vorm van onderbouwing verboden wordt om gasheaters in te zetten. Werkelijk totaal krankzinnig!

    Al zou electriciteit niet toegestaan zijn dan bespaart dit wellicht een 500 miljoenste deeltje van het energieverbruik wereldwijd die dag en als je er wel vanuit gaat dat elekrticiteit gebruikt mag worden dan heb je het wellicht over een miljardste deel. Ga je dan berekenen wat daar de impact van is…Enfin. U begrijpt de boodschap.

    Dit Utrecht wordt ‘geleid’ door totaal krankzinnigen die eenvoudig niet in staat zijn om een heldere gedachte tussen de oren te formuleren. Het is repressie om represssie.

  12. Natte vinger werk

    Dat zijn alsnog een paar transatlantische scheepsvrachten steenkool per jaar als je het scherp wil schutten.

  13. Binnenstadbewoner

    Goed plan. De horeca behoort tot de meest getroffen sectoren. Door deze terrassen voorlopig toe te staan kunnen horecaondernemers hopelijk meer omzet draaien. En daardoor hopelijk minder faillissementen, minder leegstand en meer behoud van werkgelegenheid.

    Winkels die in de winter al hun deuren wagenwijd open hebben staan, stoten heel veel meer warmte uit dan die paar terrasverwarmers. Leuk voor de buhne om tegen terrasverwarmers te zijn, maar meer is het niet.

  14. Lexus

    Het wil er op dit forum kennelijk maar niet in dat het bij de klimaatverandering en de verdere aantasting van het leefmilieu, waarvan ook de coronacrisis en haar razendsnelle verspreiding een symptoom is, gaat om een optelsom van grote en — soms ogenschijnlijk — kleine dingen. Ik ben bang dat het inmiddels eigenlijk al te laat is om het tij te keren. Maar moeten we er dan verder maar op los leven en onze kinderen en kleinkinderen nog verder en eerder in de problemen brengen? Zo cynisch wil ik niet zijn, al heb ik zelf geen nageslacht, waar ik een halve eeuw geleden — de Club van Rome! — al voor gekozen heb.

  15. Pee

    Wie gaat er met dit weer op een terras zitten?
    Ik iig niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).