Uitgebreide terrassen in Utrecht kunnen drie weken langer blijven staan Uitgebreide terrassen in Utrecht kunnen drie weken langer blijven staan

Uitgebreide terrassen in Utrecht kunnen drie weken langer blijven staan

Uitgebreide terrassen in Utrecht kunnen drie weken langer blijven staan
De tijdelijke uitgebreide terrassen in Utrecht mogen tot 1 november blijven staan. Daarmee kunnen horecazaken drie weken langer dan eerder was toegezegd gebruikmaken van de regeling. De gemeente heeft, op verzoek van een meerderheid van de gemeenteraad, een constructie bedacht die dit mogelijk maakt.  

De tijdelijke uitgebreide terrassen in Utrecht mogen tot 1 november blijven staan. Daarmee kunnen horecazaken drie weken langer dan eerder was toegezegd gebruikmaken van de regeling. De gemeente heeft, op verzoek van een meerderheid van de gemeenteraad, een constructie bedacht die dit mogelijk maakt.  

Horecaondernemers mochten hun terrassen afgelopen maanden tijdelijk uitbreiden vanwege de coronamaatregelen. De vergunningen voor die uitgebreide terrassen zijn echter geldig tot twee weken nadat de anderhalvemetermaatregel wordt losgelaten. Nu is het duidelijk dat dat op 25 september is. Daarom moeten de uitgebreide terrassen op 9 oktober opgeruimd zijn.

Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg via een motie het gemeentebestuur om dit te verlengen tot 1 november. De vergunning die de uitgebreide terrassen mogelijk maakt, loopt officieel gewoon af op 9 oktober. De gemeente moest daarom een constructie bedenken die de verlenging toch mogelijk maakt.

Gedogen en handhaven

Die is gevonden middels een burgemeestersbesluit. Sharon Dijksma schrijft in een brief: “Daarmee kunnen deze terrassen op een relatief eenvoudige manier langer blijven staan en blijft de mogelijkheid voor belanghebbenden bestaan om een handhavingsverzoek in te dienen.”

Iedere ondernemer die een tijdelijk verruimd terras wil behouden, moet een formele gedoogbeschikking aanvragen. Omwonenden kunnen een handhavingsverzoek indienen als zij zich niet kunnen vinden in de periode van gedogen, wat kan leiden tot handhavend optreden. In de brief van de burgemeester staat verder: “Wanneer het handhavingsverzoek wordt afgewezen kunnen zij in beroep en bezwaar. Ook wanneer de voorwaarden door een ondernemer niet worden nageleefd kan tot handhaving worden overgegaan.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. PvC

    Maak de terrassen op de Mariaplaats maar permanent want dat is een aanwinst voor de stad

  2. Moskowitz

    Vergunning tot 9-10 vastgelegd door advocaten van de gemeente omwonenden horecauitbaters
    Burgemeester Dijksma veegt die overeenkomst zo van tafel
    Ben benieuwd wat juristen van omwonenden hier van vinden

  3. RH

    Denk dat juist die terrassen ook veel discussie zullen oproepen, o.a. met omwonenden. Terras bij Bunk zou ik wel willen behouden.

  4. Binnenstadbewoner

    De meeste omwonenden vinden het prima en gezellig. Beetje reuring en gezelligheid is de reden dat ze in de stad zijn komen wonen. Er zijn op de pleinen meestal maar 1 of hooguit 2 bewoners die elke dag over van alles en nog wat klagen. Op het Stadhuisplein zijn er ook maar 2. 1 van die 2 woont er niet eens maar heeft er een winkeltje en de ander woont er wel maar is er maar zelden omdat hij elders een 2e verblijfplaats heeft. De rest van de bewoners daar is altijd positief over de horeca die er op het plein zit. Handjevol klagers hier op Duic en in de stad alleen die roepen het hardst. Geen aandacht meer aan geven

  5. Karla

    Ik zal blij zijn als de Mariaplaats weer een normaal plein is, en geen tentenkamp van een kermis. Het was zo’n mooi plein, dat wil ik terug!

  6. Anne Marie ten Berge

    Kabinet corona-advies en basisregels vanaf 25 september 2021: Je mag dichterbij komen dan 1,5 meter, al adviseert het kabinet dringend om toch afstand te houden. De basisregels blijven ook van kracht: handen wassen, geen handen schudden, elleboog hoesten en testen bij klachten en goed ventileren. Met andere woorden: Alle uitgedijde terrassen ingericht om de 1,5 meter na te kunnen leven, worden weer tot normale porties afgeslankt, zodat voetgangers niet meer op de openbare weg hoeven te lopen. De rij- en fietsverboden, van kracht tot 9 oktober aanstaande om de voetgangers de loopruimte op de straat te geven, kunnen dus ook opgeheven worden.
    De Utrechtse vergunning die de uitgebreide terrassen mogelijk maakt, loopt officieel af op 9 oktober a.s. De ‘listige constructie’ die Sharon Dijksma’ (PvdA) de gemeenteraadsvoorzitter, heeft bedacht om deze terrassen 3 weken extra te gedogen zonder te hoeven handhaven, duidt weer op de bekende bestuurscultuur van horror, willekeur en discriminatie. Omdat Dijksma deze ‘list’ zelf niet kan uitleggen en omdat Dijksma nog steeds niet achterhaald heeft hoeveel slachtoffers van het toeslagenmisdrijf in Utrecht een vergoeding dienen te krijgen, zal ik de Koning om haar ontslag verzoeken. Dijksma doet aan woordbreuk —schending van belofte of eed—, en is dus niet te vertrouwen. Het bovenstaande wordt tevens als bezwaar tegen het gedoogbesluit aangetekend bij B&W te Utrecht. Wordt vervolgd.

  7. Karla

    O ja, en die foeilelijke goedkoop uitziende afrastering van Ubica op het Stadhuisplein mag nu ook wel eens weg. Dat ziet er echt zo armoedig uit!

  8. KHN

    @ Karla, nou dan gaan we dat regelen, wij vinden deze afrastering ook afbreuk doen aan de stadhuisplein beleving in deze toch al overbruisende binnenstad.

  9. Willem

    Binnenstadbewoner
    U bent in de stad KOMEN wonen en vind dit net als alle nieuwkomers fantastisch horeca uitbreiding hoe meer hoe beter.
    Wij wonen er al generaties in de binnenstad van Utrecht en zijn er klaar mee het is teveel
    En we zijn geen zeikers Jaja dan moeten we maar verhuizen naar de Veluwe krijgen we dat weer te horen.

  10. WV

    @ binnenstadbewoner.

    Dat is niet zo. Ik neem aan dat je een van de uitbaters bent van de horeca op het stadhuisplein.

  11. Bewoner naast een terras

    Benieuwd of dit de opmars is naar permanente terrasuitbreiding. Zelf woonachtig naast een terras buiten het centrum en woonde daar voor het terras er kwam. Inmiddels is het terras 2 keer zo groot maar zijn coronaregels op het terras al een tijd door de gebruikers los gelaten. Overlast daardoor is enorm toegenomen. Benieuwd of de gemeenteraad door oog voor heeft.

  12. Binnenstadbewoner

    @Karla klaagzang, Mariaplaats is er juist flink op vooruit gegaan. En die “armoedige” afrastering van tijdelijke terrassen kunnen straks natuurlijk veel beter en mooier als de terrassen permanent vergund worden. Nu moest het snel en goedkoop. Straks kunnen ze waarschijnlijk wel investeren in fatsoenlijke spullen zodat er super mooie terrassen komen te staan.

  13. Binnenstadbewoner

    @ Willem, misschien maar is luisteren naar al die mensen die zeggen dat het misschien verstandig is om te verhuizen naar de Veluwe. Lekker rustig. Tijdens de lockdown van 7 maanden was het drukker dan ooit in de stad. Overal troep van de bezoekers en bewoners die overal zaten te picknicken. Overal huis feestjes van de bewoners die zo op hun rust gesteld zijn. Wat een vervelend leven moet je hebben als je altijd maar zit te klagen en te zeuren over iets wat je toch niet veranderd krijgt. Geniet een beetje van de drukte en de mensen om je heen Ipv binnen te chagrijnen

  14. Karla

    @Binnenstadbewoner: Ik wil graag een mooie woonplaats zien. Die ook lege plekken kent, waar iedereen zijn/haar eigen invulling aan kan geven, zoals voorheen de Mariaplaats. Waar niet perse elk stukje openbare ruimte aan de horeca wordt toebedeeld, met een afrastering. Want met een afrastering lijkt het alsof dit stukje openbare ruimte van de horeca is, de landje-pikkers. Maar de openbare ruimte is van iedereen. Weg met de afrasteringen dus!

  15. Hans Brinkman

    @Bewoner naast een terras.
    Dat is ook de ervaring in de binnenstad. Sinds 2017/2018 is het aantal horecazaken explosief gestegen. Ook al woon je al 100 jaar daar, de gemeente (en de horeca natuurlijk, zoals Binnenstadsbewoner hierboven) dat je niet moet zeuren want de stad moet bruisen en dat betekent dus drank, druk en herrie.
    Terwijl iedereen echt wel weet dat er meer geluid is in een stad, maar dat is natuurlijk geen vrijbrief voor alle horecagangers om ongelimiteerd herrie en rotzooi te maken.
    Van de ene kant vind ik het troostend om te horen dat dit ook buiten de binnenstad speelt, aan de andere kant is het natuurlijk heel zuur dat de horeca blijkbaar overal de leefbaarheid aantast met toestemming van de gemeente.
    Sterkte!
    Volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen!

  16. Willem

    Binnenstadbewoner
    Ik hoor hier een nieuwkomer (provinciale) spreken.
    Ik spreek u als er kinderen komen die in hun nachtrust gestoord worden.
    Dan overweegt u om te gaan verhuizen naar de Veluwe/tuindorp
    De binnenstad moet leefbaar blijven voor bewoners de horeca mag niet regeren over de binnenstad
    Hoeveel horeca wilt u nog hebben ?

  17. Willem

    @Binnenstadbewoner
    U als horeca ondernemer bent niet objectief

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).