Utrecht heeft 35 restaurants in nieuwe Gault&Millau-lijst; Marco Westra van Hemel & Aarde is Gastheer van het Jaar Utrecht heeft 35 restaurants in nieuwe Gault&Millau-lijst; Marco Westra van Hemel & Aarde is Gastheer van het Jaar

Utrecht heeft 35 restaurants in nieuwe Gault&Millau-lijst; Marco Westra van Hemel & Aarde is Gastheer van het Jaar

Utrecht heeft 35 restaurants in nieuwe Gault&Millau-lijst; Marco Westra van Hemel & Aarde is Gastheer van het Jaar
Foto's: Gault&Millau
Utrecht telt 35 restaurants die dit jaar in de restaurantgids van Gault&Millau zijn opgenomen. Gastheer Marco Westra van restaurant Hemel & Aarde mocht maandag de prijs voor Gastheer van het Jaar in ontvangst nemen.

Utrecht telt 35 restaurants die dit jaar in de restaurantgids van Gault&Millau zijn opgenomen. Gastheer Marco Westra van restaurant Hemel & Aarde mocht maandag de prijs voor Gastheer van het Jaar in ontvangst nemen.

Gault&Millau is een organisatie die elk jaar een restaurantgids opstelt, vergelijkbaar met de Michelingids. In de gids van Gault&Millau worden restaurants beoordeeld met koksmutsen, waarbij twintig het maximum is. Dit jaar staan er 842 restaurants op de lijst, waarvan 35 in Utrecht. Vorig jaar waren dat er nog 39.

De meeste restaurants in Utrecht hebben hetzelfde aantal koksmutsen gekregen als vorig jaar, maar er zijn ook een aantal stijgers. Restaurant 273 en Maeve gaan van 14 naar 14,5, Concours van 13,5 naar 14, De Goedheyd van 13 naar 13,5 en Jasmijn & Ik van 12 naar 13. Vier restaurants verdwenen uit de lijst, vanwege verschillende redenen. De Klub is tijdelijk gesloten vanwege een verhuizing en verbouwing. Ketelhuis, Syr en Le Canard zijn definitief gesloten.

Gastheer van het Jaar

Naast de noteringen in de restaurantgids, reikt Gault&Millau ook jaarlijks een aantal awards uit. Het gaat bijvoorbeeld om prijzen als Chef van het Jaar, Wijnkaart van het Jaar en Sommelier van het Jaar.

Een van deze prijzen gaat dit jaar naar Utrecht. Gault&Millau heeft Marco Westra van Hemel & Aarde namelijk uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar. “Dit jaar bekronen we iemand die de liefde voor de horeca ingegeven kreeg via zijn vader”, aldus de jury van Gault&Millau.

“Hij ging naar de hotelschool maar de vonk sloeg pas echt over toen hij professionals bezig zag tijdens een stage in Librije’s Zusje, het huidige Spectrum. Daar voelde hij de passie en gedrevenheid van zijn collega’s. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het topsegment in Nederland. Gefeliciteerd, Marco Westra, maître D bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht.”

Marco Westra werd uitgeroepen tot Gastheer van het Jaar.

De volledige lijst is hieronder te bekijken

Restaurant

2023

2024

Karel 5 16 16
Hemel & Aarde 14.5 14,5
Terroir 14.5 14
Maeve 14 14,5
Restaurant 273 14 14,5
Concours 13.5 14
De Klub 13.5
De Watertoren 13.5 13,5
Feu 13.5 13,5
Het Ketelhuis 13.5
Madeleine 13.5 13,5
Rosie 13.5 13,5
Wilhelminapark 13.5 13,5
Bistro Karel 5 (nu Goeie Louisa)
13 13
Bistronome Des Arts 13 13
Blauw 13 13
De Goedheyd 13 13,5
Don Dining Kounosuke 13 13
Fico 13 13
Grace 13 13
Héron 13 13
Pand 33 13 13
Stadsjochies 13 13
Syr 13
Brass 12 12
Broei 12 12
De Zwarte Vosch 12 12
El Qatarijne 12 12
Florent 12 12
Goesting 12 12
Jasmijn & Ik 12 13
Kaatje’s Restaurant 12 12
Koenraad 12 12
Le Canard 12
LE:EN 12 12
Roemer 12 12
Saar 12 12
Tai Soen 12 12
Zies 12 12

1 Reactie

Reageren
  1. Dirk de Leur

    Restaurants zijn onbelangrijk. Thuis kun je ook eten. En veel goedkoper. Op die plekken hadden we zéér noodzakelijke sociale huurwoningen kunnen vestigen, plekken waar mensen kunnen rusten na een dag hard werken. Ipv zich volpompen met onzinnigheid, ‘betaald’ en ‘verdiend’. maar dan over de ruggen van de allerarmsten. Ooit van Max Havelaar gehoord? Laten we een Max Havelaar restaurant beginnen. Als het dan toch zo nodig moet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).