De komende jaren gaat de hotel-markt in Utrecht sterk veranderen. De verwachting is dat er tot en met 2021 in totaal 15 tot 21 hotels bij komen. Daarmee komen er tussen de 1.500 en 1.800 hotelkamers bij. Utrecht heeft nu ongeveer 2.000 kamers.
Er wordt flink gebouwd in Utrecht, na jaren van relatieve stilstand in hotelland vindt er de komende drie jaar een explosieve groei plaats van hotelkamers. Dit jaar ging het nieuwe Inntel Hotel naast het Stationsplein al open. En ook de bouw van de 90-meter hoge Galaxy Tower waar het Amrath-hotel in komt te zitten en het Aloft-hotel in Leidsche Rijn dragen bij aan de groei.
Eind 2018 telde Utrecht 32 hotels met ongeveer 2.000 kamers. De komende jaar gaat dat dus flink stijgen, er komen tussen de 15 en 21 hotels bij met tussen de 1.500 en 1.800 kamers. De gemeente laat, op vragen van de PvdA, weten dat dit vooral gebeurt omdat er veel plannen zijn die er al jaren liggen en de komende jaren afgerond gaan worden.
Naast de stijging van het aantal kamers zou uit onderzoek ook blijken dat de komende vijf jaar veel meer mensen willen overnachten in Utrecht. Het zou gaan om een groei van 14 procent per jaar.
Pas op de plaats
De PvdA liet in haar vragen aan het gemeentebestuur weten zich ook wel zorgen te maken over de schaarse ruimte en dat er alleen hotels gebouwd moeten worden als daar ook echt vraag naar is. De gemeente laat weten dat na de realisatie van de huidige plannen er inderdaad mogelijk pas op de plaats gemaakt gaat worden.
“Een pas op de plaats zou betekenen dat het realiseren van hotels, of het transformeren van bestande panden naar hotel, dan alleen nog in uitzonderlijke gevallen mogelijk blijft. We willen hiermee de markt op adem laten komen.” Voor de zomer komt de gemeente met meer informatie over een eventuele pas op de plaats.
Gekoppelde berichten
Bouw toren met 250 hotelkamers en 330 woningen bij Utrecht Centraal kan beginnen
De bouw van het grote Amrath-hotel aan het Jaarbeursplein met zo’n 250 kamers en daarboven…
Leidsche Rijn Centrum krijgt in 2020 groot nieuw Marriott-hotel
Leidsche Rijn Centrum krijgt in 2020 een groot nieuw hotel: het Aloft by Marriott. Het…
14 Reacties
ReagerenTja hoe verhoudt zich dit met de woningschaarste… maar beter overnachtingen in een hotel (meer gereguleerd) dan in woningen bestemd voor wonen (wonen cq recreatie/ short stay en mbt (geluids) overlast). En goed voor de lokale economie.
“De PvdA liet in haar vragen aan het gemeentebestuur weten zich ook wel zorgen te maken over de schaarse ruimte en dat er alleen hotels gebouwd moeten worden als daar ook echt vraag naar is.”
Precies. Want zeer succesvolle en kundige ondernemers (alsmede hun financiers) doen natuurlijk niets liever dan zonder enig onderzoek naar de vraag tientallen miljoenen investeren in een hotel. Ondernemers zijn nu eenmaal gek op casino gokken en doen in essentie niets liever dan geld kwijtraken door te investeren in een dienst waar helemaal geen vraag naar is.
Man man man. Ga iets nuttigs doen, PVDA. Vergunningen uitschrijven bijvoorbeeld, op het eerste verzoek van ondernemers die wél in staat zijn om de vraag naar een goed of dienst te bepalen, in tegenstelling tot een zooi ambtenaren die vooral goed zijn in raamstaren..
@blm
Regulatie/inperking van Airbnb en dergelijke vindt al plaats via strenger wordende wetgeving. Onnodig om dit te reguleren middels het faciliteren van nog meer low-budget/hostel overnachtingsplekken.
Nog beter zou het zijn als de gemeente de ruimte gebruikt t.b.v. woningbouw. Dat is pas goed voor de lokale economie. De low-budget rolkoffertjes, die maar een zeer marginale bijdrage leveren aan deze lokale economie, kunnen dan in Amsterdam blijven vertoeven. Helaas heeft de gemeente Utrecht de ambitie om een soort van dependance te worden van Amsterdam.
Wie wil er, op natuurlijk de middenstand na, nu nog meer toeristen? We hoeven toch geen Amsterdam te worden…
En dan over 10 jaar zeggen: o was toch wat veel, laten we een hotelstop invoeren……
Gewoon niet bouwen, door die toeristen moeten we straks overal gaan lopen i.p.v. fietsen, omdat ze of niet uitkijken of omdat we zo graag een openluchtmuseum willen zijn, i.p.v. stad om te wonen en werken, moet het nog braver worden.
In dat lelijke tochtige stationsgebied zou ik niet willen wonen, dus gooi daar maar een toren neer.
De hotels breiden uit om van de toenemende toeristenstroom te profiteren. Een toename die vooral met het goedkope vliegen te maken heeft. Goedkoop vliegen staat haaks op een verstandig milieu- en CO2 beleid. Als op een dag dat vliegen significant duurder wordt, dan kunnen de nieuwe hotels in startersappartementjes transformeren. Wedden dat het zo gaat?
Grappig genoeg hoor je nu op straat in Utrecht ongeveer elke taal ter wereld behalve Nederlands. Als bewoner van de binnenstad zit ik, en met mij vele anderen, niet te wachten op amsterdamse toestanden.
Steden zijn er in principe in de eerste plaats voor de inwoners die 365 dagen per jaar wonen en bijdragen door allerlei belastingen. Uiteraard mogen ook toeristen genieten van de prachtige stad die Utrecht is, maar hun belangen moeten altijd ondergeschikt zijn aan die van de inwoners.
Hier aan de Kanaalstraat hadden we een hele mooie bibliotheek voor de wijk. Er stond ook een klooster. Zijn nu allebei omgebouwde tot hotels, ook al is er enorme behoefte aan woningen en sociale voorzieningen. Er is nog net voorkomen dat het sterfhuis aan de overkant van de straat werd opgepoetst tot hotel voor de rolkoffer toerist.
Jammer dat alleen de PvdA kritisch is. Het is weer eens feest voor projectontwikkelaars in Utrecht over de rug van de bewoners.
Massegast: Inderdaad de Ironie van de groene !!! Lot van Hooijdonk zou de hotels met bio afbreekbare pek (en veren) de stad uit moeten jagen.
Liever de toeristen in een toren bij het station dan in de b&b van mijn buren in een standaard rijtjeshuis in een doorsnee woonwijk…
@Mark Waarom zou Lot van Hooijdonk, de wethouder van mobiliteit, energie en groen, zich met hotels bezig moeten houden?
Goede zaak. Klaarblijkelijk is er behoefte aan (anders investeerden de ondernemers hun geld niet in die hotels). Utrecht groeit qua bedrijvigheid en ook qua toerisme. Ik ben daar alleen maar blij om. Het creëer werkgelegenheid voor stad en regio.
Erg blij dat dit college van B&W die uitbreiding van de groei van onze lokale economie ondersteund.
Omdat Lot het Utrechts boegbeeld van GL is. Verder begrijp ik wat haar vertegenwoordigende functie inhoudt.
@tja: goed punt, zolang ze in hun hotelkamer blijven.