Utrechtse horeca voorzichtig positief over openen restaurants en cafés | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse horeca voorzichtig positief over openen restaurants en cafés | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse horeca voorzichtig positief over openen restaurants en cafés

Utrechtse horeca voorzichtig positief over openen restaurants en cafés
The Streetfood Club in Utrecht
We mogen weer naar de Utrechtse cafés en restaurants.  Op 1 juni gaan de terrassen open en mogen horecaondernemers maximaal dertig mensen binnen in hun zaak ontvangen. Goed nieuws, maar er klinken ook meteen zorgen; want lang niet alle zaken kunnen onder de nieuwe regels rendabel draaien.

We mogen weer naar de Utrechtse cafés en restaurants.  Op 1 juni gaan de terrassen open en mogen horecaondernemers maximaal dertig mensen binnen in hun zaak ontvangen. Goed nieuws, maar er klinken ook meteen zorgen; want lang niet alle zaken kunnen onder de nieuwe regels rendabel draaien.

Het kabinet heeft woensdagavond bekendgemaakt dat horecaondernemers hun terrassen vanaf 1 juni mogen openen en dat daar bovenop nog dertig mensen binnen mogen zitten. Dat aantal is inclusief personeel.

Reserveringen

Erik Derksen, eigenaar van Buurten, noemt de maatregel van het aantal mensen belachelijk: “Sommige horecazaken zijn veel groter dan andere, het is dan ook niet logisch om hetzelfde maximum te hanteren. En waarom geldt dit voor winkels niet, maar voor horeca wel.”

De reserveringen stroomden gisteren overigens al binnen bij Buurten: “Ja we hebben het systeem maar even stopgezet omdat we nu goed moeten gaan kijken hoe we invulling aan de regels gaan geven. Er zullen ook andere reserveringsvoorwaarden komen, werken met tijdsloten bijvoorbeeld.”

De eigenaar van The Streetfood Club Wes Schreutelkamp sluit zich aan bij Derksen. “We zijn heel blij om weer gasten te mogen ontvangen, maar we hebben binnen plek voor 230 mensen. Ik snap niet waarom ze hebben gekozen voor dat maximum. Met dertig mensen, inclusief personeel, heeft iedere gast bijna een eigen ruimte bij ons.”

Het idee van tijdsloten leeft ook bij Schreutelkamp: “We hebben natuurlijk heel veel omzet misgelopen dus willen we dat straks wel efficiënt inhalen. Dat voelt wel wat onnatuurlijk omdat we een van de meest gastvrije beroepen zijn. Maar we moeten ons allemaal een beetje aanpassen. Gasten reserveren straks eigenlijk een ticket voor een bepaalde tijd, zoals bij een voorstelling.”

Verantwoordelijkheid

Ron Okhuijsen, eigenaar van restaurant Goesting, voelt vooral een grote verantwoordelijkheid. “We zijn opgelucht. Dat we 1 juni weer open mogen, al is het met beperkingen, is goed voor de moraal. Maar we voelen ook een enorme verantwoordelijkheid. Rutte laat de teugels vieren, dus nu ligt de bal bij ondernemers en consumenten. We moeten dit samen doen, die last voel ik op mijn schouders”, zegt Okhuijsen.

Okhuijsen denkt nu vooral na over hoe Goesting op een verantwoorde manier open kan: “We hebben gelukkig ruimte, omdat we gasten binnen kwijt kunnen, maar ook op het terras en in de tuin. We kunnen de tafels ruim neerzetten en gasten die komen op een verantwoorde manier gaan bedienen. Verder zijn we nu bezig met het maken van plannen bijvoorbeeld voor pijlen op de vloer, looprichtingen, het gebruiken van toiletten. We gaan gasten bij hun reservering vragen of ze klachten hebben en ook nog een keer als ze aankomen. Dat geldt ook voor ons personeel. Bij twijfel blijven ze thuis.”

Terras

Bij Klein Berlijn kunnen er met de nieuwe regels maar een paar mensen binnen zitten, maar eigenaar Serge Veenendaal is vooral positief over zijn terras. “Ik ben hartstikke blij dat we weer open mogen. We hebben meteen met het personeel besproken hoe we het gaan aanpakken en het terras gaan we gauw weer opbouwen.”

Klein Berlijn trekt in de zomermaanden veel terrasliefhebbers: “Daar moet ik het – met de nieuwe regels – wel echt van hebben. Hopelijk is de gemeente ook bereid om de terrassen iets meer ruimte te geven.”

Niet rendabel

Zowel Derksen als Schreutelkamp benadrukken wel dat hun zaken niet rendabel zijn onder de huidige voorwaarden. “Steun van de overheid blijft dus gewoon nodig.” Derksen: “Maar we gaan nu eerst alles op orde maken zodat we op 1 juni weer gasten kunnen ontvangen.” Als de maatregelen in de loop van het jaar niet versoepelen gaan de herfst en de winter ook lastig worden voor Klein Berlijn, dat in de zomer kan profiteren van het grote terras.

Ook Okhuijsen maakt zich ook zorgen over de financiële situatie, maar hij is hoopvol: “We hebben in juni een omzetverlies van 75 procent, maar we kunnen nog financiële steun aanvragen. Juni wordt essentieel. Als we in die maand geen risico’s nemen, kunnen de teugels nog verder vieren. In dat geval zouden we in juli nagenoeg maximaal kunnen draaien. Hoewel ik dat ook nog heel spannend vind en de rem er misschien nog op moet.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Hegoser

  Heerlijk de hele middag uitlopend naar de avond
  Op een terras hangen op 3 consumpties pp en 1 portie bitterballen. Zal moeten worden aan gepakt
  Er zullen tijds sloten moeten komen
  En zomaar een terras pakken is er niet bij
  Je moet reserveren denk dat dat een lastige wordt

 2. Scherpschutter

  “De eigenaar van The Streetfood Club Wes Schreutelkamp sluit zich aan bij Derksen. “We zijn heel blij om weer gasten te mogen ontvangen, maar we hebben binnen plek voor 230 mensen. Ik snap niet waarom ze hebben gekozen voor dat maximum.”

  Daar sluit ik me bij aan. Het getal 30 is volkomen uit de lucht gegrepen en slaat werkelijk helemaal nergens op….In het theater mogen er weer 100. De overheid doet letterlijk maar wat! Er staat daar ergens een groot bingorad denk ik waar men het beleid baseert, want dat dit soort totaal irrationeel gezwabber niet tot stand is gekomen op ook maar enig logisch, rationeel of wetenschappelijk inzicht staat als een paal boven water.

  Nog vreemder is dat helemaal niemand hier vraagtekens bij lijkt te durven zetten en iedereen maar accepteert dat de overheid dit soort maatregelen implementeert zonder ook maar ENIGE vorm van onderbouwing.

 3. Yoshua

  Wat een verhaal van de streetfood Club dat ze echt steun nodig hebben van de overheid.
  De streetfood club is als net als DeBuut, Stan & CO, Beers & Barrels,Popocatepetl, Loetje etc,etc van Investeerder Waterland.
  Denk dat het nu juist verstandig is om de zelfstandige horecaondernemer te helpen dan een investeringsmaatschappij.

 4. Handhaving horeca Utrecht?

  Handhaving in de horeca is het grote sleutelwoord
  Zodra de Horeca cafees in gaten krijgen dat handhaving betekent een waarschuwinkje

  Dan lopen de cafees binnen De kortste keren gewoon vol,,doeI 1.5 meter
  Omzet is de norm
  Gevolg. Tweede en derde golf Corona Met alle ellende

  Dan gaart de horeca weer op slot

 5. Toine Goossens

  Weer mis @Scherpschutter. U hebt uw kans gemist bij de uitbraak. Toen is voor uitvaarten het maximum op 30 gezet. Ongeacht de grootte van de kerk en ongeacht de grootte van het rouwcentrum, cq crematiebedrijf.

  U staat voor schut door dat over het hoofd te zien.

 6. Scherpschutter

  @Toine Goossens

  En op welke wetenschappelijke fundamenten was die 30 op gebaseerd Toine?

  U bent toch niet nog boos omdat ik uw Excel sheetje door de gehaktmolen heb gehaald he? 😉

 7. Jos

  Lees net dat de Streetfoodclub (onderdeel keten), dagelijks 120 tasjes aan gerechten verkoopt tegen waarschijnlijk gewoon normaal tarief.

  Hoe kunnen die dan zo in de financiële rats zitten? Komen daar iedere dag van de week 120 mensen dineren dan?

  Wellicht dat het wegvallen van de hoeveelheden drankjes wat verklaard, maar helemaal snappen doe ik het niet.

  Wie kan het me uitleggen?

 8. wollie

  @jos half hipstagrammend utrecht zit daar wekelijks. 230 stoeltjes x 80% bezetting x 4 shifts en je zit al op zo’n 700 mensen die daar eten op een goeie dag.

 9. Pete

  Heel veel mensen zijn overleden na bezoek aan cafees in skigebieden
  Bij opening van alle cafees, is strikte handhaving van zeer groot belang
  Dat gaat nooit lukken
  Binnen de kortste keren zijn er cafees die maling aan de Corona regels
  In cafees waar wordt gedronken gezongen , gebral ,,in die afgesloten cafees spuwt men het virus rond
  Dan heb je heel snel weer coronabommen
  Ik voorzie 2 A3 weken na opening van cafees weer een grote piek
  Overbelaste ic ,,doden ellende plus plus

  Dus horeca uitbaters wees wijs hou je aan de Corona regels
  Zorg goed voor jullie zelf,,,,maar jullie klanten zijn jullie broodwinning,,,die wil je toch niet laten besmetten
  Sukses ,,en sterkte

 10. Koel Hoofd

  @Jos
  Er zijn nu eenmaal mensen die graaien, mensen die paaien, en mensen die naaien. En ze komen er allemaal mee weg omdat mensen graag ‘ge-aaid’ willen worden.

  @Wollie
  Daar kan je aan toevoegen dat 64% van de werknemers jonger is dan 30 jaar, deze gemiddeld 19u/wk werken tegen gemiddeld loon van ruim €10/u, wat neerkomt op €850 brto/mnd oftewel €550 netto mnd. Daar kan niemand van leven dus het zijn studentenbaantjes. Daar hebben we er 80.000 van rondhuppelen waarvan er 72.000 gesubsidieerd worden door de belastingbetaler.

  Kosten werkgever werknemer gemiddeld grofweg €1000 per personeel per mnd.
  700x 20 natje/droogje/pp = grofweg €11.000 omzet ex btw per dag. 4x goeie 3daagse weekenden = 130.000 per maand omzet.
  Even neuzen personeel tellen, dat maal €1.000 doen, dat samen met de bedrijfskosten aftrekken en er blijven meer dan een paar duizend redenen over waarom die ondernemers zo snel mogelijk weer open willen en het risico willen nemen op corona verspreiding.
  Politiek paaien zodat ze kunnen graaien en het volk naaien…

 11. Herman

  @Jos, wat dacht je van de m misgelopen drankomzet?
  Daar wordt meer op verdiend dan het eten zelf?

 12. Trol

  Kun je eindelijk normaal zitten in de streetfoodclub. Net als in hun andere zaken, zoals Rumclub en Ruby rose was het veel te krap. Dan vragen ze maar een eurotje meer voor het eten of betalen ze de medewerkers wat minder…..ow wacht dat laatste kan al niet meer natuurlijk. Verder zou een regel per M2 beter zijn. In tegenstelling tot wat in het artikel geschetst wordt geldt dat ook in winkels zoals supermarkten.

 13. mla

  De horeca in Ischgl heeft bewezen dat half Europa er door besmet kan raken. Risicodenken is niet aan horeca ondernemers, maar aan de overheid en wetenschap. In een beperkte ruimte is het risico op besmetting en het vormen van een besmettingshaard nog veel te groot. Niet denken dat het al voorbij is. Want de cijfers in utrecht vandaag van aantal besmettingen zijn weer een flink stuk hoger.

 14. Uuu

  @pete
  Ik denk dat je de horecagelegenheden onderschat met hoe serieus de meesten de coronamaatregelen gaan toepassen. Maar de tijd zal het leren. Helaas. Lastig. Want zodra er een stijgende lijn is in opnames loop je eigenlijk toch in feite Weer minimaal twee weken achter op het virus

 15. Enrique

  Wie geeft er nu serieus iets om die horeca op dit moment? Ik heb liever eerst meer persoonlijke vrijheid… 30 man in een kroeg en toch maar 3 man op bezoek thuis? Offeren mensen echt zo graag persoonlijke vrijheid op om lekker op terras te zitten?

  Waar in Rutte’s routeboekje staat iets over visiteregels… Elke zogenaamde branch krijgt wat duidelijkheid, behalve mensen thuis zelf. Ik kan niet begrijpen waarom daar zo weinig over gesproken wordt.

 16. Fredje food

  @Joshua
  de streetfoodclub hoort helemaal niet bij debuut horeca of beter gezegd waterland. de streetfood, ruby rose, rumclub, fico en de watertoren,die horen bij de club van wes schreutelkamp. beers and barrels is verkocht aan debuut.

 17. Sjaak

  @ Fredje Food

  Oftewel, doodordinaire ketens met formules om de bazen rijk te maken.

  Weinig authentieks, origineels en passioneels aan. En de (wannebe) hipsters trappen er allemaal in.

 18. Trol

  Sjaak…met hipsters sla je de plank wel mis. Er zitten vooral moeders die denken dat het hippe tenten zijn .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).