Utrechtse horeca mag ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen Utrechtse horeca mag ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen

Utrechtse horeca mag ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen

Utrechtse horeca mag ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen
Utrechtse horecaondernemers mogen ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen of kerstversiering ophangen. De VVD, Student & Starter, D66 en Stadsbelang Utrecht riepen donderdag op om dit wel toe te staan, zodat horecagelegenheden ‘nog een klein beetje omzet’ kunnen behalen, maar een motie die de partijen indienden werd verworpen.

Utrechtse horecaondernemers mogen ook dit jaar geen glühwein to-go verkopen of kerstversiering ophangen. De VVD, Student & Starter, D66 en Stadsbelang Utrecht riepen donderdag op om dit wel toe te staan, zodat horecagelegenheden ‘nog een klein beetje omzet’ kunnen behalen, maar een motie die de partijen indienden werd verworpen.

De vier raadspartijen wezen erop dat horecaondernemers door de coronacrisis sinds maart 2020 veel minder omzet hebben. Volgens hen kan het ophangen van kerstversiering en de verkoop van koffie, warme chocolademelk, broodjes en glühwein ervoor zorgen dat de ondernemers ‘nog een klein beetje omzet’ kunnen halen.

Het college van B&W besloot vorige winter echter dat horecagelegenheden geen glühwein of andere alcoholische dranken mochten verkopen, tenzij het in gesloten flessen zat. Dat besluit werd onder meer genomen omdat de verkoop ertoe zou leiden dat er grote groepen mensen op straat zouden ontstaan.

Goed gegaan

Volgens de vier raadspartijen is vorig jaar echter gebleken dat het op de meeste plekken wél goed is gegaan met de spreiding bij de verkoop van glühwein. “Horecagelegenheden kunnen klanten verzoeken om glühwein, warme chocomelk of koffie niet in grote groepen voor de horecagelegenheid te drinken en zich te verspreiden”, stellen ze in de motie.

Ze vinden dan ook dat de gemeente ‘in deze zwarte tijd voor de horeca […] moet bekijken wat er allemaal wel kan in plaats van extra regels op te leggen’ en vragen daarom om (kerst)versiering bij horeca toe te staan en alleen te handhaven als er excessen zijn bij de buitenverkoop van alcoholische dranken.

Net geen meerderheid

De motie die ze indienden om dat voor elkaar te krijgen, haalde net geen meerderheid. D66, PVV, SP, Stadsbelang Utrecht, Student & Starter en de VVD stemden voor. CDA, ChristenUnie, DENK, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PvdA stemden tegen.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Zielige partytjes die het kleine beetje vreugde smoren

 2. Scherpschutter

  Een nieuwe linkse aanslag op het kapitalisme en de vrijheid. Links zal niet rusten tot het centrum kapot is.

 3. Speak Up

  Je kan iemand helemaal niet verbieden kerstversiering op te hangen. Wat een nonsens.

  Een alcoholverbod kan natuurlijk wel.

  Overigens, in andere steden zijn geen of nauwelijk excessen.

  Misschien liggen die gevallen waar het mis gaat wel aan het vervelende Utrechtse hipsterpubliek. Wannabe Amsterdammers. De rijkere of hoog opgeleide bovenlaag, of toekomstige van beiden (studenten en ex-studenten), die zichzelf veel ruimte toe-eigenen. En er dus inderdaad een straatcafè van maken. Who knows.

 4. Baliekluiver

  Er lijken steeds meer mensen te zijn die hun eigen bedoelinkje veel belangrijker vinden dan het algemeen belang, en er zijn steeds meer politici die daar schaamteloos profijt uit proberen te trekken. Dus eerst de coronamaatregelen ontkrachten, ontwijken of ontduiken maar straks wel de hart- en kankerpatiënten wegduwen om voor te dringen in het ziekenhuis. Wat een gaaf land hebben we toch!

 5. Marcel

  Te gek voor woorden. Gemeente bestuur wordt de moeder die zorgt voor. Buiten op afstand iets drinken in een bekertje verbieden? Zo jammer al die deelbelangetjes in partijen. Hoop op duidelijke winst voor partijen die dit wel een goed idee vonden.

 6. Realist

  Partij voor de Dieren stemt ook tegen… Ook alle beestjes zullen nu een lekkere alcoholische versnapering moeten missen.

 7. Wim

  Ik snap er niets meer van.
  Slijterijen open en een gluwijn to go verboden?

 8. Monique

  Kan iemand mij vertellen waarom alcohol zuipen nog altijd wordt verward met gezelligheid?

 9. Erwin

  De ene dag klagen de reaguurders dat links volop ruimte geeft aan de horeca, de andere dag klagen deze zelfde reaguurders dat links de horeca kapot maakt. Schiet mij maar lek 🤯

 10. Glu Wijn

  Als ik de horeca was zou ik niet eens wat organiseren. Een ‘beetje omzet’ ja,dat gaat wel lukken met de verkoop van een paar bekertjes glühwein,koffie en chocolademelk.
  Kosten liggen veel hoger dan de omzet die je gaat draaien.

 11. RABE

  Je mag toch geen alcohol nuttigen op straat. En misschien angst voor samenscholing. We moeten blijven oppassen.

 12. Trude

  Haal links of rechts erbij wat je wil: een café sluiten en de boel dan naar de stoep verplaatsen, slaat nergens op.

  Wim zal wel bij de groep mensen horen die een fles bij de slijterij koopt en die direct op straat opdrinkt, maar de meesten van ons herkennen het verschil tussen een kroeg en een winkel wel.

 13. Marcel

  @monique, dat hoeft niemand u te laten snappen. U snapt het vast zelf. Zuipen is overtreffende trap. De rest is gezelligheid. Wat vindt u van deze uitleg?

 14. Koel Hoofd

  Gluhwein-to-go in 3 stappen:
  Stap 1: Demonstratie vergunning aanvragen en demo aankondigen.
  Stap 2: Wijn met kruiden in pannetje verhitten
  Stap 3: in thermo babybeker (zit deksel op) schenken en restant in thermosfles doen, kerstmuts op en kerstslingers om de nek, en dan naar buiten gezellig gaan demonstreren tegen iets wat je niet zint want alleen zal je zeer zeker niet zijn.
  Dan is alle wet en regelgeving omzeild en staan zowel rechts als links met de bek vol tanden…

 15. Monique

  @Marcel. Ik zie in het centrum alleen maar de overtreffende trap van drinken gebeuren, vandaar zuipen. En daar is niets gezelligs aan. De gedachte komt in mij op dat het aantal alkoholverslaafden danig is toegenomen tijdens de pandemie.

 16. Dorine

  Ik kwam laatst langs een etablissement op de Vismarkt, alwaar uiensoep werd verkocht. Op de Vismarkt zelf stond een grote groep mensen gezellig te doen (meer dan 2 mensen, jazeker) met een bekertje soep in de hand.
  Het lijkt mij derhalve dat elk warm drankje samenscholingen in de hand werkt, of dat nu gluhwein is of wat anders. Misschien dus beter om alle straatverkoop te verbieden?

 17. Binnenstadbewoner

  @ DUIC trol ik zou maar snel emigreren. Ik heb met u te doen dat u in dit verschrikkelijke land moet leven en wonen. Een bananenrepubliek met alleen maar profiteurs. Wat een ellende. Veel sterkte.

 18. Hans

  Als het gaat om het voorkomen van grote groepen die gezellig samen buiten de horeca komen opzoeken heeft Dorine hier het punt. Het gaat toch om het indammen van groepsvorming op straat om zo de verspreiding van het virus verder te voorkomen? Als soep de motor al is, zal alcohol dat des te meer zijn. Maar om duidelijkheid te scheppen is een algeheel verbod stukken beter dan dit onduidelijke kool / geit-beleid.
  Met links / rechts (het eeuwig stokpaardje van SS-er) heeft dit niks te maken getuige het feit dat de SP samen met o.m. de VVD meestemt om deze ver-soep-eling door te voeren. Linkser dan een SP-er kun je nauwelijks zijn…

 19. Ouwe henk

  Kom net langs café ubica Ganzenmarkt , die verkopen gewoon blikjes Heineken
  Dus Heineken bier mag wel
  Maar gluwein niet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).