Horeca krijgt meer ruimte in Utrecht: ook satellietterrassen en mobiele bars mogelijk Horeca krijgt meer ruimte in Utrecht: ook satellietterrassen en mobiele bars mogelijk

Horeca krijgt meer ruimte in Utrecht: ook satellietterrassen en mobiele bars mogelijk

Horeca krijgt meer ruimte in Utrecht: ook satellietterrassen en mobiele bars mogelijk
Utrechtse horecazaken krijgen nog meer ruimte om hun terrassen uit te stallen. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond is besloten dat ondernemers een aanvraag kunnen doen voor bijvoorbeeld een satellietterras en een mobiele bar.

Utrechtse horecazaken krijgen nog meer ruimte om hun terrassen uit te stallen. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond is besloten dat ondernemers een aanvraag kunnen doen voor bijvoorbeeld een satellietterras en een mobiele bar.

Zo’n satellietterras is een terras dat op een stuk grond ligt dat niet direct grenst aan het horecabedrijf. In de oude regelgeving was dit weliswaar ook mogelijk maar onder strikte voorwaarden. Deze voorwaarden worden nu tijdelijk versoepeld zodat er stoelen en tafels neergezet kunnen worden op bijvoorbeeld een stuk braakliggend terrein.

Horecaondernemers kunnen ook een aanvraag indienen om bij zo’n satellietterras een mobiele bar te plaatsen. Hiermee kan worden voorkomen dat het personeel met een dienblad een weg over moet steken.

Ondernemers moeten zelf een aanvraag indienen voor de uitbreiding. Zaken die geen terras hebben of weinig ruimte hebben zouden voorrang moeten krijgen.

Corona

Vanwege de coronacrisis hebben horecaondernemers veel inkomsten misgelopen. De gemeente probeert ze nu op verschillende manieren tegemoet te komen. De motie die gisteren met steun van D66, VVD, CDA, Student & Starter, PVV en DENK is aangenomen moet daar ook aan bijdragen.

Eerder besloot de gemeente Utrecht al dat bestaande terrassen in de stad mochten uitbreiden. Zo’n 120 horecaondernemers hebben toen een aanvraag ingediend, waarvan iets meer dan de helft was goedgekeurd.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. JJ

  Prima, maar dan wel voorbehouden aan onbenutte grond. Dus echt braakliggende terreinen en gene ruimte die nu park, groen of stiltegebied zijn, zoals eerder in het voorstel van feestpartij D’66.

 2. Katja

  Het kan dus nóg gekker !

 3. erwin

  Vooralsnog kun je een kanon afschieten op de Utrechtse terrassen dus lijkt me niet echt noodzakelijk in dit stadium…

 4. Geert

  De keuze om lokale horecaondernemers te steunen lijkt goed verdedigbaar. Maar de horeca is grotendeels in handen van een paar grote investeerders van buiten, die de afgelopen jaren heel gemakkelijk hun geld konden verdienen. (o.a. door 0-uren contracten). En de zg. kleine horecaondernemers hebben wurgcontracten met de grote brouwers. Ik zie niet zo goed waarom wij dit soort partijen – investeerders en brouwers – zo tegemoet moeten komen. Alle overlast en alle onkosten die met het overaanbod aan horeca gepaard gaan komen terecht bij de inwoners. Een beetje minder horeca en een beetje meer rust, als dat zou kunnen…..

 5. Wim B.

  Op ieder plein een terras is prima, mits tijdelijk.

 6. Peet

  Waarom zorgt feest partij D66 heel goed voor de horeca
  Of er geen andere ondernemers in de stad zijn
  En weeeer geen enkel woord over overleg met omwonenden

 7. Scherpschutter

  Ligt het aan mij of is het op de meeste terrassen een stuk leger dan verwacht..?

  Het lijkt er in mijn beleving in ieder geval dat de massale irrationele angstzaai-campagne van het de overheid en het RIVM ervoor gezorgd heeft dan mensen niet eens meer naar een terras durven, ondanks dat dit uiteraard 99,999999% veilig is.

 8. wimutrecht

  Nou “Scherpschutter”
  Ik kijk vooralsnog wel uit. Stel je voor dat ik jou tegen kom.
  Het moet wel gezellig blijven.

 9. Hetty

  Zullen we Elan Musk vragen, de terrassen plus terrasjesgangers te gaan lanceren.
  Op die satellietterrassen is het veilig toeven vanwege de grote afstand tussen de terrassen….

 10. Yoshua

  Is dit niet een beetje heel erg overdreven.
  De propaganda machine van horeca Nederland werkt uitstekend samen met de media.
  Vanaf het moment dat de horeca begon te roeptoeteren om grote terrassen die de misgelopen omzet zou gaan goed maken.
  Toen dacht wie gaat er dan voor zorgen dat die omzet er gaat komen.
  Maakt niet uit op welk moment van de dag je langs horeca zaken loopt, er zijn maar weinig consumenten en dat zijn vaak nog jonge mensen die weinig besteden.
  En de stemgasten blijven natuurlijk komen maar die maken het verlies niet goed.
  Wij zijn niet echt horecagangers slechts twee maximaal drie maal per week gingen we een vorkje prikken en wat drinken.
  Bij een vorkje prikken komt er een tijdslot bekijken en dat voelt gewoon niet fijn, ook al zijn we normaal binnen die tijd wel klaar, je voelt een druk die niet prettig is.
  Op het terras stellen ze een aantal vragen en vervolgens moet je met een app bestellen.
  Wanneer ik nu trek in een wijntje heb ga ik naar de wijnhandelaar om me te laten voorlichten over een goede wijn.
  In onze omgeving ben ik nog niemand tegen gekomen die dolgelukkig was om naar de horeca gaan en een prestatie te leveren.
  Laat de gemeente eerst maar eens onderzoeken of er inderdaad onder de mensen een ongecontroleerde druk bestaat die dwingt tot het gaan zitten op een terras.
  Er is absoluut geen enkele reden om in deze situatie frequent de horeca te gaan bezoeken als tijdverdrijf.

 11. Pee

  Heeft de gemeente soms aandelen in de horeca?
  Je ziet door de horeca de horeca niet meer.
  Overal verboden voor voetgangers en fietsers ,omdat je anders een terras in loopt of rijd.

 12. Wim

  Hebben deze roeptoeteren naar het weer gekeken dat nu heerst, is niet erg uitnodigend voor een terrasje.

 13. Koel Hoofd

  Pretpark Utrecht moet hoe dan ook open van de politiek.
  Yoshua beschrijft heel mooi waarom het niet gaat werken.
  Mensen zijn er achter gekomen dat als je echt iets lekkers en goeds wil, dan moet je bij de speciaalzaak zijn en niet in de Utrechtse horeca. Nog een stuk goedkoper ook.

 14. Scherpschutter

  @wimutrecht 10/6/2020 – 12:25
  Nou “Scherpschutter”
  “Ik kijk vooralsnog wel uit. Stel je voor dat ik jou tegen kom.
  Het moet wel gezellig blijven.”

  Och kom Wimke, ik beloof dat ik je niet zal bijten. Je hoeft niet bang te zijn. Mijn imitatie van Tino Martin’s repertoire onder invloed van een biertje of 15 is ongeëvenaard en in combinatie met mijn vrijgevigheid een garantie op een onvergetelijk gezellige avond voor ieder mens. Tenzij je nog een volledig functionerend gehoor hebt…

 15. Ralph

  Ik riep eerder al op om de horeca nog meer als een week geleden al werd geïntroduceerd tegemoet te komen met extra terras ruimte. Erg blij om te lezen dat er ook daadwerkelijk nog meer mogelijk wordt. Het is in ieders belang de economische activiteiten waar mogelijk een kans te geven de geleden/nog te lijden schade zo veel mogelijk te reduceren.

 16. G. Veldhuijzen

  Heel vreemd dat niemand voor de inwoners van de Utrechtse binnenstad opkomt. Indien een z.g. tijdelijke maatregel wordt aangekondigd zou er m.i. ook bij moeten staan wanneer deze tijdelijke maatregel eindigt. Ieder persoon die minder mobiel is dan een gemiddelde 20 jarige zal de grootste moeite hebben om de adressen voor hun bezoek te bereiken. De investeerders en grote leveranciers van buiten de stad hebben hier geen enkele interesse voor, zolang zij maar genoeg op hun bankrekening overgemaakt krijgen. Het patroon waart al lang in Italië rond maar is vanuit daar een goed exportartikel geworden door goede bestrijding vanuit Justitie aldaar. Eerst het publiek laten wennen aan de z.g. tijdelijke maatregel, voor mogelijk tegenstanders is het gemakkelijk om hun bankrekeningnummer te weten. Vervolgens komt bij een z.g. evaluatie naar voren dat het goed is om dit voort te zetten. Dat zal straks de conclusie zijn ten koste van de inwoners van de Utrechtse binnenstad.

 17. André Veenbrink

  Ik kom steeds minder vaak in mijn geliefde Utrechtse binnenstad. Wegens de drukte en de wildgroei van de horeca. Het zal er vanaf nu niet beter op worden.

 18. Jochem de Ridder

  Eerst het voetgangersgebied vergroten om zogenaamd bewoners en wandelaars de ruimte te geven en vervolgens het vrijgekomen gebied vol zetten met tafels, stoelen en foodtrucks. Dat is handig gespeeld van D66, maar ik denk niet dat dit bij de rechter standhoudt.

 19. Freddy

  Gelukkig laat het weer zich niet regelen door de Utrechtse politici en de horeca. Het regent! Ik hoop op een NL zomer.

 20. Ooginaller

  Zelden met zo veel warmte en liefde bediend als de afgelopen weken. De horeca heeft echt een rottijd achter de rug en heeft de gasten gemist. Fijn dat de Utrechtse gemeenteraad (met idd D66 als drijvende kracht) hen probeert te helpen. Nu maar hopen dat de zomer weer terugkomt, en nog belangrijker, het virus zoals verwacht door de experts, wegblijft.

 21. Berend

  Maar goed dat ze geen heroïne verkopen! Wat een gepush..

 22. Charly

  Opvallend,,de horeca krijgt veel meer voordelen dan andere bedrijfstakken
  D66 en horecalobby,,,stuitend
  Omzet is belangrijker dan vreselijke virus
  Minachting voor coronazorg

 23. Don

  Ga morgen stuk aantal parkeerplaatsen met laadpalen afzetten staat toch nooit een auto. Even langs de appie en ga ik biertjes verpatsen even de misgelopen inkomsten van de vrijmarkt inhalen. Beetje krap maar hang een groen links vlag op komt het allemaal goed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).