VandeStreek opent binnenkort een pop-up biercafé in de Domtoren in Utrecht VandeStreek opent binnenkort een pop-up biercafé in de Domtoren in Utrecht

VandeStreek opent binnenkort een pop-up biercafé in de Domtoren in Utrecht

VandeStreek opent binnenkort een pop-up biercafé in de Domtoren in Utrecht
Bierbrouwerij VandeStreek opent binnenkort een tijdelijk biercafé op 12 meter hoogte in de Domtoren in Utrecht. In dit pop-up café wordt een bier gepresenteerd dat gerijpt is in de Dom zelf.

Bierbrouwerij VandeStreek opent binnenkort een tijdelijk biercafé op 12 meter hoogte in de Domtoren in Utrecht. In dit pop-up café wordt een bier gepresenteerd dat gerijpt is in de Dom zelf.

Met de actie wil bierbrouwerij VandeStreek aandacht vragen voor een nieuw biertje dat zij in de kelders van de Domtoren hebben gebrouwen. Een jaar lang heeft onder de grond in whiskeyvaten een quadrupel gerijpt, en precies 12 maanden later is het biertje rijp om gedronken te worden. Wie dit biertje in de Domtoren wil drinken moet tactisch plannen, want reserveren is niet mogelijk en de capaciteit is beperkt.

Dat er een biercafé tijdelijk geopend kan worden in de Domtoren, komt door de samenwerking met Utrecht Marketing. De organisatie is namelijk exploitant van de Dom, en zorgde er ook voor dat VandeStreek de kans had om in de kelders bier te laten rijpen. Sander van de Streek, mede-oprichter van de bierbrouwerij: “Dit bier moest natuurlijk iconisch worden. Daarom hebben we gekozen voor een zware Belgische bierstijl die goed matcht met de zachte whiskyvaten die we hebben geselecteerd.” Het biertje kreeg de naam ‘Torenwachter’, vernoemd naar de torenwachter die ervan werd beticht een illegaal café te runnen.

Enthousiast

De kans om een biertje te brouwen en aan te bieden in de Domtoren, en dan ook nog eens op twaalf meter hoog, maakt ook medeoprichter Ronald van de Streek enthousiast: “Telkens als ik de Domtoren zag, dacht ik er aan hoe mooi het zou zijn om bier te rijpen in dit icoon van Utrecht. Helaas lukte het niet om bier bovenop de dom te rijpen – maar in de kelder vonden we een geschikte plek. De Torenwachter is daarom gerijpt in de eeuwenoude kelders die niet regulier toegankelijk zijn voor publiek.”

Het pop-up café is geopend van 29 februari tot 3 maart vanaf 17.00 uur en neemt geen reserveringen aan. VandeStreek benadrukt dat er daardoor misschien een ‘kleine wachtrij’ voor de ingang komt te staan.

14 Reacties

Reageren
 1. W

  Als je ladderzat wordt van dit biertje dan is de folklore compleet

 2. sj

  tót 3 maart of tot en mét 3 maart?

 3. Ladderzat

  Saillant detail: er zat in de 16e en 17e eeuw al een tapperij in de domtoren die alleen via een ladder te bereiken was. Hier hebben we de uitdrukking ladderzat aan te danken.

 4. Baliekluiver

  Van Utrecht Marketing kun je alles verwachten, maar is er dan helemaal niets veilig meer in Utrecht, moet er echt in elk hoekje bier worden verkocht?

 5. M.

  @Baliekluiver: het is niet eens zozeer dat er bier verkocht wordt, maar de platte proleterigheid die er vaak van die projecten van Marketing en trouwens van de hele Utrechtse horeca uitgaat.

 6. J

  @bk: jep.
  Beter dan sigaretten in ieder geval.

 7. Blaag

  @ Baliekluiver

  Van de Streek (of was het de Leckere) heeft daar al vaker pop up bierverkocht, bijv. tijdens museumnacht, of hoe dat in Utrecht ook heet tegenwoordig. Vroeger zat er op exact die plek een tapperij. Niks plats aan. Geschiedenis juist. Van de Streek is een lokale kleine brouwerij bovendien.

 8. FH

  Redelijk schokkend dat je kennelijk hiervoor achterom toestemming krijgt. Van wie ‘is’ de Domtoren, Is het idee collectief monument een illusie geweest?

 9. W

  @FH: Al sinds jaar en dag worden er studentenborrels, feesten en partijen georganiseerd in de Michaelskapel. Iedereen kan dat gewoon afhuren (€220 per uur overigens). Prachtige locatie. De gemeente Utrecht is overigens eigenaar van de Domtoren.

 10. Herman

  Blablabla Blablabla
  Binnenkort een pop up darkroom in de Domtoren?

 11. Robsje nooit genoeg

  En dan te bedenken dat er generaties zijn die de dom nog nooit zonder jasje hebben gezien. Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik ook weer een behoorlijk dagje ouder ben geworden.wat gaat de tijd toch snel.
  Bier op 12 meter hoogte🤔 hoe ga ik ongeschonden thuis komen

 12. Anne Marie

  Bier daar en hier geeft dom vertier.

 13. Dick

  Je kunt er altijd iets van vinden. Ik denk hier positief over en vindt het een heel leuk idee. Stukje Utregse geschiedenis en een erg leuke bier brouwerij met goed bier die dit initiatief neemt, mooi woar !! Proost !

 14. Boet

  Was er vanavond door de regen gefietst en kon niet naar binnen. Ivm de theater voorstelling was het al vol en geen plaats meer 😳😏 erg jammer dat dat er niet bij stond
  Dus toen maar naar Oudegracht 50 en daar een bier genomen alleen geen Torenwachter ! 🤜

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).