Verbod op open ramen en deuren van cafés in Utrecht blijkt toch genuanceerder te liggen Verbod op open ramen en deuren van cafés in Utrecht blijkt toch genuanceerder te liggen

Verbod op open ramen en deuren van cafés in Utrecht blijkt toch genuanceerder te liggen

Verbod op open ramen en deuren van cafés in Utrecht blijkt toch genuanceerder te liggen
De ramen en deuren staan open bij café de Flater in de binnenstad van Utrecht
Het maakte de tongen los; de gemeente Utrecht had in een nieuw plan de regel opgenomen dat ramen en deuren van cafés ‘te allen tijde’ gesloten moeten blijven. Dit om geluidshinder tegen te gaan. Koninklijke Horeca Nederland en Centrum Management Utrecht kwamen in verzet en de VVD en D66 stelden vragen. DUIC deed dit ook en publiceerde erover. Toch blijkt het nu allemaal veel genuanceerder te liggen dan eerder werd gecommuniceerd. Hoe zit het dan?

Het maakte de tongen los; de gemeente Utrecht had in een nieuw plan de regel opgenomen dat ramen en deuren van cafés ‘te allen tijde’ gesloten moeten blijven. Dit om geluidshinder tegen te gaan. Koninklijke Horeca Nederland en Centrum Management Utrecht kwamen in verzet en de VVD en D66 stelden vragen. DUIC deed dit ook en publiceerde erover. Toch blijkt het nu allemaal veel genuanceerder te liggen dan eerder werd gecommuniceerd. Hoe zit het dan?

Het zijn slechts twee zinnen in een nieuw plan van 57 pagina’s, maar het staat er wel in: “Als regel wordt in het omgevingsplan opgenomen dat ramen en deuren van cafés te allen tijde gesloten dienen te blijven. Dit voorkomt geluidoverlast door muziekgeluid en de noodzaak tot handhaving.” Het was deze nieuwe regel die de wenkbrauwen deed fronsen bij horecaondernemers en andere betrokkenen, want wie op een zonnige dag door de stad loopt ziet bij bijna alle cafés wel een deur of raam openstaan.

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht en Centrum Management Utrecht lieten al gauw weten dat ze deze regel van tafel wilden. Ook de lokale politiek vroeg om opheldering bij het college van B&W over het voornemen om open ramen en deuren te verbieden. DUIC deed dit ook waarna werd bevestigd dat dit echt ‘te allen tijde’ moest gaan gelden.

Hoe zit het nu wel?

Dat blijkt toch veel genuanceerder te liggen. “De bedoeling is dat dit geldt voor situaties waarbij in het café harde versterkte muziek wordt afgespeeld en dat bij openstaande ramen en deuren de geluidsnormen ter plaatse van woningen in de buurt worden overschreden”, verklaart de gemeente nu nader.

Het zou eigenlijk niet eens gaan om een nieuwe inhoudelijke maatregel. Er zijn namelijk al wettelijke normen voor geluid ter plaatse bij woningen. “Daaruit kunnen we afleiden hoe hard de muziek binnen in een café maximaal mag staan. Als de ramen en deuren van een café openstaan, komt er veel meer geluid naar buiten. Het volume zal dan ook moeten worden aangepast. Wordt dit niet gedaan, dan zal er snel sprake zijn van overschrijding van de geluidsnormen.”

‘Het enige verschil is dat dit nu per individuele situatie gebeurt’

Nu is het al zo dat de gemeente dan voorschriften kan opleggen, bijvoorbeeld dat ramen en deuren dicht moeten blijven. “Het enige verschil is dat dit nu per individuele situatie gebeurt, en het straks in het algemeen geregeld kan worden.”

De gemeente hoeft dus straks niet per individueel café waar de geluidsnorm door versterkte muziek en openstaande ramen en deuren wordt overschreden een nieuw voorschrift te maken, maar dit gaat algemeen gelden. Een stuk genuanceerder dus dan ‘dat ramen en deuren van cafés te allen tijde gesloten dienen te blijven’. Een woordvoerder laat weten dat dit beter gecommuniceerd had kunnen worden. “Ja, dat vinden we ook vervelend. We hadden meer duiding moeten geven bij deze maatregel. Zeker, omdat het geen nieuwe maatregel is.”

Hoe nu verder?

Die twee zinnen komen overigens uit de beleidsnota Geluid en Trillingen. Op 1 januari 2024 gaat er nieuwe landelijke wetgeving (de Omgevingswet) in en dat was de reden voor het college van B&W om aan de slag te gaan met nieuw lokaal beleid om hinder door geluid en trillingen tegen te gaan. “Te veel geluid of hinder van trillingen door verkeer of bedrijven is slecht voor de gezondheid van bewoners”, is te lezen.

Het ging om een conceptplan waar de stad op mocht reageren. Deze inspraakperiode is nu voorbij. “We verwerken nu de binnengekomen reacties. Daarna zal een al dan niet aangepaste nota met de reactie op alle zienswijzen door het college naar de gemeenteraad worden gestuurd”, aldus een woordvoerder. Als een meerderheid van de raad instemt met het plan moeten veel uitgangspunten die in de nota staan volgend jaar nog verder uitgewerkt worden.

Zelf in de beleidsnota duiken? Dat kan hier.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. W

    Hoop storm in glas water weer.
    Fijn dat iedereen weer even z’n hart (onderbuik) kon luchten iig

  2. Kees Truijens

    E.e.a. was dus al geregeld, maar er werd niet gehandhaafd. Dan moet m.i. de handhaving verbeteren en niet de regelgeving.

  3. Binnenstadbewoner

    Het lijkt niet genuanceerder te liggen. De gemeente ziet na alle commotie nu pas weer in dat ze weer is een vreselijk domme regel verzonnen heeft.

  4. Wim

    @ Kees

    Open deur. Handhaving en Utrecht. Contradictio in terminis.

  5. klippie

    Wat een stelletje azijnzijkers op dat stadhuis. Laten we genieten van het mooie weer, ook met de deuren en ramen open.

  6. Klaasjan

    Wat een armetierige maatschappij is dit toch, als er officieel geregeld moet worden dat men zich normaal gedraagt in de horeca om het leven voor de omwonenden ook een beetje draaglijk te maken.

  7. Koel Hoofd

    …Dus we gaan gewoon weer terug naar de situatie van de jaren negentig, waar toen eigenlijk het gros wel goed mee kon leven.
    Kortom, de gemeente heeft het vorige eeuwse wiel opnieuw uitgevonden met de 21e eeuwse gehoorgestoorde woorden.
    Wat een geneuzel.

  8. BdV

    Hopelijk staat in het plan ook iets over het gebruik van de volumeknop? Ik heb meegemaakt dat horecapersoneel hiermee ook invloed kan uitoefenen op het aantal klachten over geluidsoverlast.

  9. Net van vakantie terug

    Heel verstandig van de gemeente utrecht
    Alleen daar waar de overlast zo gênant is, heeft sluiten van mobile gevels een functie
    Deuren ramen schuifpuien gesloten houden
    Horeca Nobelstraat Ganzenmarkt is het echte voorbeeld , waar alle decibels geluidsoverlast worden overtreden
    Dus daar past de maatregel perfect
    Waar het niet effectief is is deze maatregel uiteraard niet nodig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).