Verkoop glühwein door Utrechtse horeca niet de bedoeling Verkoop glühwein door Utrechtse horeca niet de bedoeling

Verkoop glühwein door Utrechtse horeca niet de bedoeling

Verkoop glühwein door Utrechtse horeca niet de bedoeling
Archieffoto ter illustratie
Het is niet de bedoeling dat de Utrechtse horeca glühwein verkoopt bij hun zaak, met name niet als de drank meteen genuttigd kan worden. Alcohol drinken op straat is namelijk niet toegestaan. Dat laat de gemeente desgevraagd weten nadat café de Zaak over het optreden van handhaving een berichtje schreef op Facebook.

Het is niet de bedoeling dat de Utrechtse horeca glühwein verkoopt bij hun zaak, met name niet als de drank meteen genuttigd kan worden. Alcohol drinken op straat is namelijk niet toegestaan. Dat laat de gemeente desgevraagd weten nadat café de Zaak over het optreden van handhaving een berichtje schreef op Facebook.

Op de Facebookpagina van Café de Zaak deed de ondernemer beklag over het optreden van handhavers van de gemeente Utrecht. Die zouden het personeel van het café hebben aangesproken op de verkoop van glühwein. “De rijen bij de grootwinkelbedrijven zijn geen enkel probleem natuurlijk maar een paar mensen wachtend bij een kroeg of restaurant dat kan niet, en met een glühwein rondlopen al helemaal niet. Tja keuzes maken he…”

Drukte

De gemeente laat weten dat ze begrijpen dat ondernemers het zwaar hebben maar benadrukt wel dat het niet de bedoeling is dat er alcohol wordt verkocht, met name niet als die direct genuttigd kan worden. Daarbij speelt ook eventuele toenemende drukte en ophoping van mensen mee door de verkoop van glühwein en het gebruik van kraampjes en attributen door ondernemers.

Het onderwerp heeft ook de Utrechtse politiek bereikt. VVD en Student & Starter hebben om opheldering gevraagd bij de gemeente. De partijen vragen zich af waarom de gemeente gestopt is met het gedogen van de verkoop van alcoholische dranken en of er geen andere manieren zijn om de drukte in stad te verminderen.

48 Reacties

Reageren
 1. Yvon

  Tja, ik kan dit wel volgen van de gemeente. Snap dat het vervelend is maar we moeten wel een beetje de regels blijven volgen.

 2. Abba

  Spijkers op laag water, of daadwerkelijk problematisch. Ik zit gewoon op zolder. Dus ik weet het niet.

 3. G.H.

  Het is ook absurd aan het worden op het moment, als je de vergelijking met de drukte in de winkels maakt die wel gewoon mag.
  Alleen kunnen die handhavers daar niet zoveel aan doen.
  Die kunnen én mogen niet zelf nadenken, maar worden geprogrammeerd om maatregel X te handhaven, en daarmee de straat op gestuurd.

 4. Erwin

  Sinds wanneer zou je geen alcohol meer mogen nuttigen op straat? Dat verbod geldt alleen op specifiek aangewezen plekken. Of is recentelijk de apv aangepast?
  Maar fijn dat handhaving de juiste prio’s stelt! Horecaondernemertje pesten die proberen de kop boven water te houden, dan staan ze vooraan!
  Maar al die chaotische rijen bij AH en Ikea daar doen ze uiteraard niks aan!

 5. Gerard Brugmans

  De horeca heeft een punt als ze klagen over funshopwinkels die (nog wel) open mogen zijn. Maar door dat als argument te gebruiken om zelf ook open te mogen gaan vallen ze door de mand, want dan blijkt het dus weer puur eigenbelang te zijn. De echte oplossing in het belang van de volksgezondheid is dat we die funshopparadijzen ook sluiten. En als we nog even ons best doen zal dat binnenkort ook gaan gebeuren!

 6. Mozzer

  Het mag niet in het hele centrum en dat al heel lang hoor.

 7. Dirk

  wat een getut dit. geef die mensen van de horeca ook een kans zeg

 8. Robbin

  @Gerard Brugmans: het is toch zo dat de horeca volledig ‘eigen belang’ is? Daar is op zich niets verkeerds aan, lijkt me. Helaas verdienen ze hun inkomen met het faciliteren van activiteiten die kans op besmetting sterk vergroten, dus is het terecht dat de overheid (landsbelang) deze activiteiten stopzet.

 9. J mayr

  Dan is de handhaving zeker vergeten dat er al jaren alcohol genuttigd wordt in de utrechtse parken zelfs BB erbij zomers

  Ik verkoop glühwein 0% druivensap met heerlijke kruiden lekker warm evenals koffie warme chocomel alles Homemade

 10. Jb

  Wat erwin zegt

 11. Nico

  Gemeente ga is op Zaterdag bij Ikea kijken bv. En ga dan is kijken bij de horeca welke glühwein verkoopt. En als laatste, wees dan eerlijk en sluit ook Ikea of andere grote winkels gezien de drukte of laat diepaar liefhebbers van glühwein op anderhalve meter staan wat bij Ikea zeker niet gebeurd.
  Gokje, Ikea te groot durft gemente niet aan te spreken laat staan sluiten.
  Heel krom en heel zielig gemente Utrecht.
  Nico

 12. Peter

  Ik vind het heel dubbel dat de horeca dicht moet, maar dat het in winkelstraten, bouwmarkten, tuincentra stervensdruk mag zijn. En volgens mij is de alcohol bij verhitting vrijwel direct verdampt. Intussen is de bijdrage van horeca aan nieuwe coronabesmettingen gering. Dus een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid kan in mijn ogen geen kwaad.

 13. MvdHjr

  Meneer Brugmans, er wordt niet geklaagd dat winkels open zijn. er is verontwaardiging omdat als reden is gegeven dat de verkoop van een bekertje gluhwein zou zorgen voor drukte in de stad. Handhaving is bij alle nog bestaande horecabedrijven langsgegaan om dat mee te delen. De verkoop van koffie of thee of gluhwein is niet meer dan een bezigheid. Of denkt u nu werkelijk dat een bedrijf gered wordt met de verkoop van een paar warme drankjes? Natuurlijk willen ze open dat mogen ze toch best willen? maar op een veilige en verantwoorde manier, dat kan net als alle winkels en pretparken de bouwmarkten en tuincentra gereguleerd. Nu is er slechts de verontwaardiging dat ze gehandhaaft gaan worden om die drukte terwijl dat elders nauwelijks wordt gedaan. En ja wellicht wanneer je 9 maanden en langer verplicht bent gesloten dan kan er een stukje eigen belang gaan opspelen, ook omdat die ondernemers in tegenstelling wat wordt gedacht zelf geen inkomen hebben, dit een branche is die werk bied aan bijna 1 miljoen mensen incl toeleveranciers. En die nu vrijwel volledig opgeofferd wordt.

 14. @Erwin

  “In Utrecht mag u in een groot deel van de binnenstad geen alcohol drinken op straat. Al in de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de gemeenteraad dat besloten en dat geldt nu nog steeds. U mag ook geen open flessen, blikken en dergelijke alcohol bij u hebben. Hebt u dat wel? Dan riskeert u een boete van € 95 (+ € 9 administratiekosten).”
  Bron: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/veiligheid/wat-kunt-u-doen/veilig-uitgaan/

 15. Inez

  In tuincentrum Overvecht kreeg ik ook altijd gluhwein, mocht dat wel omdat dat binnen was?
  Er zijn meerdere cafés die nu gluhwein verkopen, het is vervelend voor ze dat er weer mee moeten stoppen. Maar warme chocomelk is ook wel lekker (koek en zopie).

 16. Marc

  Beste Erwin, in de APV van de stad Utrecht staat sinds 1994 dat het nuttigen van alcoholische dranken of het bij je dragen van geopende flessen of anderzijds alcohol houdende dranken verboden is in het gebied b8nnen de singels EN op de door de burgemeester aangewezen olaatsen. Dit is om de alcohol overlast tegen te gaan. De B o a s deden dus prima hun werk! Gewoon lekker aan de jus of appelcider !

 17. Niels

  Dit slaat echt alles. Supermarkten (die zowizo binnen zijn dit jaar) mogen wel gewoon gekoeld bier per blik verkopen.

 18. Joas

  @ Gerard Brugmans. Horecazaken mogen gewoon producten to go verkopen. Met ongeveer 100 euro omzet per dag en 1 tot 2 mensen die in de buitenlucht op 10 meter afstand van elkaar op hun bestelling mogen wachten zit eŕ weinig risico aan deze werkwijze. Itt funshopwinkels.

  Overiens kan je de kroeg niet verantwoordelijk houden wanneer de klant zich in de openbare ruimte, op ruime afstand vh loket/ het marktkraampje, zich niet aan de wet houdt. Dan moet de boa de stoute burger maar op de bon slingeren, als hij dat een prioriteit vindt. Overigens is daar op kerstmarkten en in een parken vroeger nooit een probleem van gemaakt, van het nuttigen van een glaasje. Dat is altijd gedoogd.

  Bij horeca to go is het concept toch echt: thuisconsumptie. Tip aan horecaondernemers. Verkoop de glühwhein in thermosflesjes met een dop. Probleem opgelost.

  Boa’s kunnen beter de uitwassen van de pandemie aanpakken en de pandemie effectief bestrijden. Ga handhaven in Hoog Catherijne. Mondkapjesplicht wordt door 10.000’en tegelijk genegeerd. Het was gisteravond stervensdruk in HC toen ik met de trein aankwam. Heeft Kleppiere/ Hoog Catherijne al miljoenenboetes gekregen? Zij moeten namelijk 4000 euro per persoon die geen mondkapje draagt boete betalen. En dat al vanaf 1 december. Tikt aardig aan. Zij verzuimen hun verantwoordelijkheid te nemen.

 19. Berend

  Glühwein is toch niet echt alcohol drinken, of is dit aanleiding om met 2 halve liters in je hand in de stad te gaan feesten? Heel klein gedrag is dit van de handhaving, ga dan op kerstmarkten staan handhaven en het tuig daar arresteren. 😉

 20. Wim

  Hoe kan het dan dat die types in park Lepelenburg de hele dag aan het bier mogen? Of aan de flessen wodka?

 21. Gerard Brugmans

  Wat een hoog “ja-maar-zij” kleuterschoolplein geklaag hier weer! De bedoeling is dat iedereen alles doet om het virus af te remmen. Niet omdat het verplicht is, maar omdat het de enige manier is om er als maatschappij weer bovenop te komen. Dus ja, het zou IKEA, Hornbach, Praxis, Gamma, Hoog Catharijne, alle Binnenstadwinkeliers, de gebedshuizen en al die Kerstshow’s sieren als ze uit eigen beweging ook de deuren dicht doen. Dat zou trouwens ook heel erg solidair zijn met hun collega’s van de Horeca. Maar kennelijk zijn de eigen euro’s toch steeds belangrijker dan de volksgezondheid…

 22. Joas

  @ Gerard

  De enige die als een kleuter beargumenteert op dit moment ben jij.

  To go loketjes zijn niet het probleem bij de verspreiding van het probleem. Het is veilig.

  De verspreiding vindt elders plaats (in het tuincentrum, de IKEA, Hoog Catherijne, de bouwmarkt, black friday, het openbaar vervoer, etc.).

  Overigens is de binnenhoreca nu al meer dan 5 maanden dicht over het hele jaar. Op een paar uitzonderingen na, houden de horecaondernemers zich gewoon aan afspraken. regels en richtlijnen (zeker de restaurants deden dit voor bijna 95% keurig) en proberen ze met man en macht niet failliet te gaan, terwijl er nauwelijks inkomsten binnen komen en er een hele hoop uitgaven gedaan moeten worden. Noodsteun is er niet om huur of leningen mee te betalen, of andere uitgaven die doorgaan mee te dekken.

  De boa’s moeten daar gaan handhaven waarin mensen risico nemen en risico lopen. Daar gaan handhaven waar de pandemie als een razende om zich heen slaat. Dat is in openbare gebouwen, in stations, in winkels, in het OV, op de werkvloer, bij gelegenheden thuis waar te veel mensen op elkaars lip zitten, bij mensen die willens en wetens bij een positieve testuitslag het openbare leven in gaan, bij mensen die met ziekteverschijnselen het openbare leven in gaan, mensen die zich niet laten testen. Dit allemaal doen BOA’s niet of nauwelijks.

  Het probleem zit hem niet bij een to go marktkraampje in de buitenlicht, of een loket waarbij het raam, of de deur de hele tijd open staat en klanten ruim op afstand van elkaar kunnen staan. Er moet gewoon gegeten en gedronken worden en mensen willen niet de hele tijd zelf koken. Alcohol drinken thuis mag gewoon hoor en ik heb geen idee hoe ik zelf glühwhein moet maken, dus waarom zou ik dat niet bij een loketje mogen kopen? Leg mij dat eens even uit? Ik vind dat wel lekker bij het eten dat ik ook bij het to go loket haal. Verder heb ik al vanaf augustus niets meer bij een winkel in het centrum gekocht, werk ik zoveel mogelijk thuis, op uitzonderingen na, zie ik mijn moeder 1x in de 2 maanden en ontvang ik geen bezoek thuis, behalve mijn vriendin.

 23. Niels Bokhove

  Horeca op de vingers tikken en beboeten, terecht of onterecht, en intussen massaal bellende fietsers gewoon laten fietsen. Boa’s en agenten zien het, zag ik, maar rijden gewoon door en doen niks.

 24. BW

  @Gerard Brugmans

  “…eigenbelang…”, “…kennelijk zijn de eigen euro’s toch steeds belangrijker…”

  Wellicht heb je het gemist, maar de sector staat collectief min of meer op omvallen. En ja, ik weet waar we het allemaal voor doen, maar je bent zoals gebruikelijk weer volledig losgezongen van de werkelijkheid als je mensen die vechten om hun hoofd boven water te houden wegzet als ordinaire graaiers.

 25. Alcohol

  Inderdaad ze zouden alle verkoop van alcohol aan banden moeten leggen. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-overlijden-er-door-alcohol-tabak-en-drugs/#:~:text=In%202017%20overleden%20in%20totaal,gevolgen%20van%20alcohol%2Dgerelateerde%20 ziekten.
  Directe gevolgen zijn ongeveer 2000 doden per jaar. Maar dan laten ze alcohol gerelateerde ziektes achterwegen zoals alle vormen van spijsverteringskanker.

 26. Binnenstadbewoner

  Heel goed. Geen alcohol op straat drinken. Een hele oude APV-regel. Junkies mogen ook geen halve liters bier van de AH op straat drinken dus ‘keurige’ mensen met een glaasje Glühwein in hun hand ook niet.

  Laat de horeca warme chocomel, soep en een worstenbroodje uitserveren.

 27. cas

  @ Robbin, hoe vergroot het aanbieden van een drankje op straat de besmettingen? Gerard roept terecht iets wat er daadwerkelijk toe doet. De rijen gezien op black friday? Alle treurige mensen die elkaar wegduwen bij het goedkoopste prul in de primark? hordes mensen voor een paar afgeprijsde schoenen?
  Maar gelukkig moesten de bibliotheken dicht… denk dat van alle besmettingen er hooguit 2 in de bieb hebben plaatsgevonden.
  En verrassend, is net 2 weken geleden en wat gebeurd er…? Een piek in het aantal besmettingen.
  Jammer dat de adviezen kenbaar maken dat we een hele domme samenleving hebben.

 28. Yoshua

  Oplossing is vrij simpel.
  Er zijn veel stad brouwerijen.
  Wanneer je glühwein laat afvullen is blik of fles mag je het gewoon verkopen.
  Ga naar die gasten van Odin of van de Streek en laat daar je wijn afvullen in flessen.
  Lijkt of de meeste horeca mensen geen zin hebben om een beetje na te denken.
  Flesje glühwein voor een een handje vol euro’s en je loopt binnen.
  Ze weten dat het op deze manier niet mogen verkopen en schieten direct in de slachtofferrol.
  Samenwerken is de sleutel tot succes.

 29. JdV

  Zucht. Er is geen verbod op verkoop van alcohol. Zolang dat in gesloten verpakkingen gebeurd mag de horeca ook alcohol verkopen. Tot 8 uur ‘s avonds.
  Bier van de tap, gluhwein uit een ketel of wijn uit een vat direct in een open glas is verboden op straat in het centrum. Behalve op de terrassen van de horeca die nu gesloten zijn. Dus zou de horeca moeten verkopen in gesloten verpakkingen gelijk aan supermarkt of slijterij.

 30. Binnenstadsbewoners

  Duidelijk de horeca,,geef ze een pink en ze trekken je arm uit de kom
  Er mag buiten geen sterke drank gedronken worden

 31. Joas

  @ Binnenstadsbewoner

  De horeca verkoopt alleen maar verpakkingen en dat mag. Zij zijn niet degene die het op straat op drinken.

  De slijterij is ook niet verantwoordelijk voor het feit of klanten hun aankopen op straat opdrinken.

  Nogmaals. Wanneer de horeca de gluhwhein in een beker met een deksel doet is er niks aan de hand en heeft opsporing en handhaving niks te handhaven.

 32. Lexus

  Nog los van de vraag hoeveel alcohol er nog in dit gekruide opgewarmde goedje zit, dacht ik dat er tegenwoordig ook alcoholvrije wijn werd gemaakt. Is met dit nieuwe product het — gezien de reacties — gigantische alcoholprobleem niet bevredigend op te lossen? Overigens, wanneer we verder die anderhalve meter afstand ook in de open lucht in acht blijven nemen, dan kan er weinig gebeuren, lijkt me.

 33. W.

  @Yoshua en JdV: Goed idee. Misschien kunnen ze ook hun bier in pijpjes gieten en in kratjes verkopen aan supermarkten. Dat niemand daar ooit aan gedacht heeft!

 34. Lias

  Ja,stel je voor dat het gezellig wordt op straat…..

 35. Lias

  Ja, stel je voor dat het gezellig wordt op straat…..

 36. Yoshua

  @W
  Dat doen brouwers al, flesjes, blikjes en kratjes bier verkopen in supermarkten.
  Je idee bestaat al, maar toch goed dat je er over hebt nagedacht.

 37. Herman

  Hou nu eens op met dat gezeur, leven is een feestje en dat willen we vieren!
  Die corona gijzeling heeft genoeg kapot gemaakt en duurt te lang.

 38. Binnenstadbewoner

  @joas: de aardigheid van glühwein kopen bij een horecakraampje is dat je het daar ter plekke warm opdrinkt. Anders kun je het voor een fractie van de prijs net zo goed in de supermarkt kopen en thuis opwarmen.

 39. Don

  Wonderlijk dat je nooit handhaving tegen komt bij demonstraties of bij evenementen op het jaarbeursplein waar corona regels en naar ik aanneem het nuttigen van alcohol heel ruim geïnterpreteerd wordt. Waar zijn ze als er weer een patserbak met 80 voorbij komt stuiteren of als het de etensresten uit de auto op straat worden gekieperd. En geen verwijt naar de handhavers maar naar diegenen die ze op pad stuurt. Is het belangrijker om een fiets die een stukje uit het vak staat af te voeren. Wie stuurt deze mensen naar een kroeg die het hoofd boven water probeert te houden door een glas gluhwein te verkopen hoe zielig is dat.

 40. Joas

  @Binnenstadsbewoner

  De aardigheid is dat dit voor alles geldt dat een horecaondernemer verkoopt. Je kan alles ter plekke opeten en drinken, alleen dit mag zomaar niet, er is immers geen terras. De horecaondernemer verkoopt ook flessen wijn en flessen speciaalbier, die worden toch ok niet meteen genuttigd? Ik ga heel vaak coffee to go halen bij mij om de hoek met een lekker taartje. DIe nuttig ik gewoon in mijn eigen huis en tuin. Dat geldt voor meer binnenstadsbewoners. Daarmee is een horecaondernemer hoofdzakelijk een winkel geworden. De enige manier waarop de horecaondernemer nog zijn hoofd boven water kan jouden. Het is een creatieve oplossing om toch inkomsten te genereren, al biedt de horecaondernemer vaak specialiteiten aan die je niet snel elders vindt.

  Het kan wel aardig zijn om je glühwein ter plekke op te drinken, het mag niet, Maar dat is niet het probleem van de horecaondernemer, de verkoper.

  De slijter is ook niet verantwoordelijk voor drank die op straat opgedronken wordt en waarom zou hij dat ook moeten zijn. Hij kan wel mensen op het hart drukken verantwoordelijk te zijn.

 41. JdV

  @W. Joh, wie weet gaan ze in kroegen wel bier in flesjes verkopen. Briljant. Zal bij cafe Belgie meteen gaan voorstellen om dat te doen.

 42. Linlin

  @Herman, het leven is een feest en dat gaan we vieren??? Wil je dat ook even zeggen aan mijn vriendin die in de zorg werkt en doodziek is geweest door corona, en nog steeds erg zwak is? Of aan de patienten die op de IC vechten voor hun leven, of aan het zorgpersoneel dat op hun tandvlees loopt.
  Goh, wat een feest.

 43. Bernhard

  @Linlin: U bent vast heel gezellig op feestjes. Niemand mag meer lol hebben in het leven omdat er anderen zijn die het zwaar hebben. Wat een levensfilosofie…

 44. Binnenstadbewoner

  @ Joas: ja dat mag maar waarom zou je als ondernemer je klandizie mogelijk in problemen willen brengen . Laat ze warme chocolade verkopen. Als er geen glühwein is dan is er niemand die dit mist.

 45. Joas

  @ Binnenstadsbewoner.

  Het is winter/ kerst, dus glühwhein. Warm je van op na je koude stadswandeling.

  Waarim zouden mensen trouwens geen alcohol mogen kopen? Er is geen verbod op he? Newsflah; cafè’s verkopen alcohol.

 46. Rob

  Oh wat een kleinzieligheid.nog nooit iemand dronken gezien van gluhwein.
  En ik kan het weten jaren op kerstmarkten gestaan met gloeiwijn
  Wijn afkomstig van hobby wijnmakers
  Uit de regio.

 47. Uuutje

  @ Binnestadbsbewoners

  De lokale en centrale overheid kunnen beter alle niet-essentiële-winkels sluiten.

  Las dat de Primark in EIndhoven gewoon 450 mensen tegelijk binnen laat. Weet je meteen waar het probleem zit. Gewoon dicht met die hap. De winkels draaien helemaal niet zo’n slecht jaar. Voelen zij ook eens wat andere sectoren voelen.

  Dan kunnen de to go kraampjes door lokale bewoners gebruikt blijven worden.

 48. BdV

  Zo te lezen kan het geen kwaad om eens uit te zoeken of dat vaccin misschien niet toch iets eerder kan worden geregeld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).