Wat gaat er gebeuren met horecazaak De Pomp? Bewoners willen dat het blijft en politiek wil duidelijkheid Wat gaat er gebeuren met horecazaak De Pomp? Bewoners willen dat het blijft en politiek wil duidelijkheid

Wat gaat er gebeuren met horecazaak De Pomp? Bewoners willen dat het blijft en politiek wil duidelijkheid

Wat gaat er gebeuren met horecazaak De Pomp? Bewoners willen dat het blijft en politiek wil duidelijkheid
V.l.n.r. Marlou, Joep, Kimmarah namen het initiatief voor De Pomp. Foto: Robert Oosterbroek
Horecazaak De Pomp aan de Croeselaan in Utrecht opende bijna twee jaar geleden de deuren. Toen was afgesproken dat de ondernemers in het voormalige vervallen pompstation vijf jaar hun zaak konden runnen. Er is tot nu toe nog geen duidelijkheid over wat er met de locatie gaat gebeuren in 2024. Ondertussen is De Pomp een petitie gestart voor het behoud van de zaak en vragen Maarten Koning van D66 en Rick van der Zweth van PvdA om opheldering.

Horecazaak De Pomp aan de Croeselaan in Utrecht opende bijna twee jaar geleden de deuren. Toen was afgesproken dat de ondernemers in het voormalige vervallen pompstation vijf jaar hun zaak konden runnen. Er is tot nu toe nog geen duidelijkheid over wat er met de locatie gaat gebeuren in 2024. Ondertussen is De Pomp een petitie gestart voor het behoud van de zaak en vragen Maarten Koning van D66 en Rick van der Zweth van PvdA om opheldering.

Het vervallen benzinestation was lange tijd een doorn in het oog van de bewoners van de Dichterswijk. Zo’n tien jaar lang was er geen invulling voor het pand. In september 2018 mochten omwonenden stemmen op een aantal ideeën en een meerderheid koos toen voor het voorstel van De Pomp. In april 2019 opende de nieuwe horecazaak de deuren, met de afspraak dat zij daar vijf jaar mochten blijven.

Corona

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en is er veel veranderd. Zo moest de horeca de afgelopen twaalf maanden lange tijd de deuren gesloten houden vanwege het coronavirus. Volgens Koning en Van der Zweth is daardoor de urgentie voor de ondernemers om duidelijkheid te krijgen nog groter geworden.

“De horeca beleeft momenteel een hele zware periode. Wij hopen dat zoveel mogelijk zaken deze crisis overleven. Zij hebben tijd nodig om opgelopen schulden terug te betalen. Het wordt daardoor nog spannender voor De Pomp”, zegt Van der Zweth.

Buurt

De Pomp is een petitie gestart die inmiddels bijna 1.700 keer is ondertekend. Daaruit valt op te maken dat ook omwonenden willen dat de zaak blijft. Dit zijn ook signalen die Van der Zweth heeft ontvangen. Naast de horecafunctie heeft De Pomp ook een buurtfunctie. Zo maakt bijvoorbeeld de wijkregisseur vaak gebruik van de plek.

Koning zegt ook dat buurten staan te springen om dit soort zaken. “Zeker sinds het faillissement van De Branding is De Pomp nog belangrijker geworden in de Dichterswijk. Laten we ervoor zorgen dat zij op de plek kunnen blijven.” Er zijn bovendien volgens de politici tot nu toe nog geen klachten van bijvoorbeeld geluidsoverlast binnengekomen.

Investeren

Koning en Van der Zweth roepen de gemeente dan ook op om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. “Zodra de ondernemers weten dat ze langer kunnen blijven, kunnen ze ook weer makkelijker investeren om de plek nog aantrekkelijker te maken”, aldus Koning.

Het is tot nu toe dus nog onduidelijk wat er in 2024 met de locatie gaat gebeuren. De gemeente heeft uiteindelijk het laatste woord. De Utrechtse politici roepen dan ook op om te onderzoeken of De Pomp langer kan blijven.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Ooginaller

    Buurtbewoners zijn vaak de eersten die tegen een horeca-gelegenheid zijn (want geluidsoverlast etc.) Dat de omwonenden van De Pomp via een petitie zelfs massaal pleiten voor openblijven van deze tent, laat zien hoe groot het draagvlak is. Ik zou zeggen: geen strobreed in de weg leggen.

  2. 3512

    ‘In april 2019 opende de nieuwe horecazaak de deuren, met de afspraak dat zij daar vijf jaar mochten blijven’. Hoezo onduidelijkheid 😉

  3. Katja

    Inderdaad, 5 jaar is vijf jaar, dat weet je van tevoren.
    Zo was er een AH op de ASW die een tijdelijke vergunning van drie jaar kreeg om tot 24.00 uur (!) open te zijn, maar dan mocht er geen overlast zijn. Het lieop gelijk de spuigaten uit. Na die drie jaar piepte de ondernemer dat ‘ie mensen moest ontslaan. Terwijl die wist dat een verlenging géén garantie was. En sinds kort zijn er een heleboel zelfscankassa’s, hoezo begaan met je personeel ?
    Maar goed, als de buurt zo graag naar De Pomp loopt (ja, flauwe woordgrap) is er dus duidelijk draagvlak. En de gemeente wil toch al overal horeca in gooien, dus waarom hier niet ?

  4. Jaap

    @3512 en @Katja niet heel gek dat er voor een verlenging gepleit wordt. Lijkt me niet dat je een pandemie opneemt in je begroting.
    Snap dat deze ondernemers willen proberen hun investering terug te verdienen, van wat ik heb begrepen was de verbouwing geheel voor hun kosten en alle financiering wel gewoon netjes berekend op 5 jaar.
    Daarnaast is het compleet onbekend wat de verdere plannen zijn voor de grond na die 5 jaar, dus je zou gek zijn als je het niet probeert. Ik ben als buurtbewoner in ieder geval enorm tevreden met de aanwezigheid van de Pomp. Zijn allesbehalve een ‘gewone’ horecazaak en hebben enorm hart voor de buurt.
    Hoop dat dit lukt!

  5. Kadoendra

    Kleinschalige burger initiatieven leveren vaak een mooie bijdrage aan de leefbaarheid van een wijk.

    In eerste instantie juicht de gemeente zulke zaken toe maar zodra een projectontwikkelaar met een grote zak geld langskomt gaat het gejuich alleen nog maar over die grote zak met geld…………

  6. Rob H.

    Gelukkig weet Katja, in een volstrekt ander onderwerp, wel weer iets slechts over de Straatweg in te brengen.

    On topic: de eigenaars hebben er in ieder geval iets moois van gemaakt, ik hoop dat ze ruimte te krijgen om in Eder geval fatsoenlijk te kunnen ondernemen.

  7. Pieter

    Echt een fijnez kwalitatieve en vernieuwende zaak. Heeft grote toegevoegde waarde en een groot bereik.

  8. Pee

    Men was toch zo voor participatie,de pomp is de definitie van participatie.
    Laat ze verder gaan met dit initiatief.

  9. Klaas

    Heel begrijpelijk. De Pomp is blijkbaar geheel op eigen kosten van de initiatiefnemers opgezet. Dat verdien je wel in 5 terug misschien, maar niet in 4 jaar waar het feitelijk nu op neer komt met de deze Corona -crisis. Als er toch geen definitief plan is voor de periode na 5 jaar, dan vooral laten blijven! Een aanwinst voor de buurt en stad!

  10. Gertjan

    Wat is het alternatief? Weer een torenflat? Super leuk restaurant en ontzettend gezellig. Geef ze er maar 5 jaar bij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).